VYTRIEZVENIE? Washington - CHCEME SA DOHODNÚŤ! Moskva - ZABUDNITE!
18 | 01 | 2024 I Milan Laca

Spojené štáty sú pripravené zvážiť akékoľvek návrhy Ruskej federácie, týkajúce sa kontroly zbraní!

Washington dúfa v dialóg s Moskvou v oblasti kontroly zbraní. Tvrdí Pranay Vaddi, osobitný asistent amerického prezidenta a hlavný riaditeľ pre kontrolu zbraní, odzbrojenie a nešírenie v Národnej bezpečnostnej rade.

My chceme, oni nie!

Predstaviteľ Bieleho domu poznamenal, že „nechávame dvere otvorené pre prácu na kontrole zbrojenia a naďalej ponúkame bilaterálne záväzky v oblasti kontroly jadrových zbraní a strategického riadenia rizík“. Waddy zároveň povedal, že v tomto smere je to Rusko, ktoré nechce spolupracovať so Spojenými štátmi, zatiaľ čo „uvažujeme o akýchkoľvek návrhoch na diskusiu“.

Vojnová hystéria NATO naberá obrátky! Smer - TRETIA SVETOVÁ!
NATO si počas najväčších cvičení odskúša „začiatok tretej svetovej vojny“. ABC uviedla, že Aliancia uskutoční najväčšie cvičenia, simulujúce začiatok tretej svetovej vojny. Hurá, vojna! Podrobnosti o nadchádzajúcich manévroch prinášajú... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Milan Laca

Sú sklamaní...

John Kirby, koordinátor strategickej komunikácie v Národnej bezpečnostnej rade Bieleho domu, vyjadril sklamanie z rozhodnutia Ruska odstúpiť od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe (CFE). Moskva, podľa neho, nedala Spojeným štátom inú možnosť, ako od zmluvy odstúpiť. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal príslušný zákon a ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že rozhodnutie odstúpiť od zmluvy CFE sa stalo nevyhnutným po vstupe Fínska do NATO a snahe o prijatie Švédska do aliancie.

Samé problémy

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zase tvrdil, že stiahnutie ratifikácie Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok ruskou stranou je nekonštruktívne. Podľa neho, ruské kroky "prispievajú k narúšaniu dôvery v súlade s medzinárodným režimom kontroly zbraní".

Rusi hovoria o inom

Ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov povedal, že Spojené štáty už viac ako štvrťstoročie spomaľujú nadobudnutie platnosti Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok, pričom naďalej udržiavajú svoju jadrovú infraštruktúru, hoci Moskva vyzvala Washington, aby podniknúť aktívne kroky na ratifikáciu dokumentu.

ZLÁ SPRÁVA PRE ZELENSKÉHO: Nemeckí poslanci odmietli vyslať rakety Taurus na Ukrajinu
Nemeckí zákonodarcovia v stredu hlasovali proti návrhu stredopravých opozičných kresťanských demokratov, ktorý obsahoval slová o doprave rakiet dlhého doletu Taurus na Ukrajinu, informuje POLITICO. Predsedníčka výboru pre obranu Marie-Agnes... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik