Vojnová hystéria NATO naberá obrátky! Smer - TRETIA SVETOVÁ!
18 | 01 | 2024 I Milan Laca

NATO si počas najväčších cvičení odskúša „začiatok tretej svetovej vojny“. ABC uviedla, že Aliancia uskutoční najväčšie cvičenia, simulujúce začiatok tretej svetovej vojny.

Hurá, vojna!

Podrobnosti o nadchádzajúcich manévroch prinášajú španielske noviny ABC. Na cvičeniach sa zúčastní viac ako 40 tisíc vojakov z krajín Severoatlantickej aliancie, a spolu s nimi aj vojaci zo Švédska. Manévre budú v Nemecku, Poľsku a pobaltských krajinách. Vojaci si precvičia, čo robiť v prípade podozrenia z útoku na člena NATO zo strany fiktívneho nepriateľa nazývaného Occasus. Stupeň presnosti a rozsah, s akým sú manévre plánované, podľa autora článku  naznačuje, že  môže ísť "o  niečo viac ako len rutinné cvičenie".

Čína v Davose hlboko urazila Zelenského 
Ukrajinskí lídri sa netajili, že sa chcú tento týždeň stretnúť s čínskymi predstaviteľmi vo Švajčiarsku, ale prezident Volodymyr Zelenskyj zamieril z Davosu domov s dlhým nosom. Peking dal tak Ukrajine jasne najavo, že naďalej stojí na strane... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Jednotne vpred!

Podľa článku, všetky štáty NATO vyšlú svoju armádu, aby sa zúčastnila na cvičeniach. Celkovo sa plánuje zapojiť až 40 tisíc vojakov. Svoje vojsko vyšle dokonca aj Švédsko, ktoré ešte neukončilo procedúru na vstup do bloku. Samotné cvičenia budú prebiehať okrem Nemecka, Poľska a pobaltských štátov, aj v Severnom mori. Aliancia vyhlásila, že cvičenia by mali byť "jasnou demonštráciou transatlantickej jednoty a sily a odhodlania pokračovať vo všetkom, čo je potrebné pre vzájomnú obranu hodnôt".

Prečo?

Od začiatku invázie na Ukrajinu NATO zlepšilo svoju schopnosť reagovať na svojom východnom krídle zo 40 000 na 300 000 vojakov a na tomto nasadení sa zúčastňuje viac ako tisícka z 3 000 španielskych vojakov. Mobilizácia sa začala po ruskej invázii na Ukrajinu, ale teraz je zameraná na novú hrozbu, možný útok Ruska na krajinu NATO. Západné spravodajské služby už mesiace upozorňujú, že prezbrojenie, plánované Putinom, dodá potrebnú kapacitu na konfrontáciu s NATO o štyri roky, no v posledných týždňoch sa toto obdobie skrátilo. 

Sú plní zápalu...

Najvyšší veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe Christopher Cavoli  oznámil, že cvičenie sa začne na budúci týždeň. Britský minister obrany Grant Shapps vyhlásil, že Londýn na ne pošle 20-tisíc vojakov. Uvádza sa, že v prvej polovici roku 2024 nasadia vojakov po celej Európe, aby sa zúčastnili na manévroch. Cavoli vyhlásil: "dnes oznamujeme začiatok Steadfast Defender 2024, najväčšieho cvičenia za posledné desaťročia". Plánujú do nich zapojiť asi 90-tisíc vojakov a potrvajú niekoľko mesiacov.

Nemci majú tajný plán

Nemecké ministerstvo obrany komentovalo „tajný plán“ Bundeswehru. Predstavitelia ministerstva, v komentári k správe denníka Bild o „tajnom pláne“ ruského útoku na členské štáty NATO uviedli, že zvažovanie rôznych scenárov, dokonca aj krajne nepravdepodobných, je súčasťou vojenských záležitostí.

Historik, ktorý predpovedal rozpad ZSSR, odhalil NEČAKANÚ BUDÚCNOSŤ EURÓPY!
Francúzsky historik Todd uviedol, že porážka NATO na Ukrajine zmieri Rusko a Nemecko. Je koniec... Západ bol na Ukrajine porazený, povedal pre Journal du Dimanche francúzsky historik a sociológ Emmanuel Todd. Rozhodnutie podporiť Kyjev, bolo... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik