A opäť ten Brusel! OHROZENÁ OCHRANA HOTOVOSTI
18 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Dňa 15. júna 2023 Slovensko do svojej Ústavy zakotvilo právo na hotovosť. Dňa 11. januára 2024 k tomuto kroku Európska centrálna banka (ECB) vydala vyhlásenie, v ktorom s právom na hotovosť v Ústave nemá problém, ale má množstvo výhrad. Právnik Dalimír Solčanský vysvetľuje, že v konečnom dôsledku môže byť problém ustáť tlak k zrušeniu tohto práva.

Solčanský pripomína, že Slovensko bolo v podstate prvým štátom, ktorý právo na hotovosť zakotvilo v Ústave. Pokusy malo viacero štátov, no tam to skončilo čiastkovými zákonnými úpravami. Aj svetové médiá náš krok vnímali ako smelý. Predbehli sme ním dokonca aj Floridu, kde tamojší guvernér urobil tiež len čiastkové úpravy. S krokom SR súhlasí aj ECB, ale Solčanský pripomína, že má aj výhrady. A tie v konečnom dôsledku môžu viesť k veľkým tlakom na zrušenie zakotvenia práva na hotovosť v Ústave. Ako vyzerá Stanovisko ECB?

Prví na svete

„V júni minulého roka obehla svet správa, že prvá krajina sveta zakotvila ochranu hotovosti do ústavy. Bolo to Slovensko,“pripomína právnik Solčanský s tým, že sme predbehli aj napríklad Rakúsko, kde viac, ako pol milióna občanov petíciou žiadalo o úpravu Ústavy v tomto smere. Nepodarilo sa. Pokusy boli aj v iných krajinách, no dosiahli sa len čiastkové legislatívne riešenia.

„Toto svetové prvenstvo Slovenska si všimli viaceré médiá v rôznych krajinách sveta, pričom sa mu venovali najmä špecializované weby o financiách a peniazoch. V jednom z nich o nás napísali, že sme „urobili smelý krok na ochranu dávnych tradícií použitia fyzickej hotovosti", a robíme to vraj preto, aby sme odolávali centralizovanej digitálnej mene,“  podotýka Solčanský.

AKTUÁLNE Iba 4-dňový PRACOVNÝ týždeň na Slovensku? Prekvapivé, čo na to povedal premiér
Slovensko by mohlo v krátkom čase patriť ku krajinám, ktoré zavedú štvordňový pracovný týždeň. Povedal to v stredu na zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že na začiatok by išlo iba o... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Tak vraj nie prví

„ Istý americký web sa snažil síce spochybniť naše prvenstvo,  pretože vraj guvernér Floridy  𝗥𝗼𝗻𝗗𝗲𝗦𝗮𝗻𝘁𝗶𝘀 zaviedol takúto legislatívu. V skutočnosti však išlo len o zákaz používania digitálnej meny,  takže v rámci ochrany hotovosti sme predsa len boli prví,“pre úplnosť dopĺňa právnik.

Pred pár dňami vydala Slovensku k tejto našej legislatíve Európska centrálna banka (ECB) tzv. 𝗦𝘁𝗮𝗻𝗼𝘃𝗶𝘀𝗸𝗼. Píše v ňom, že "hotovosť naďalej zohráva dôležitú úlohu v spoločnosti" je síce správne - náš ústavný zákon víta.

Je tam však to „ale“

„Ale vlastne nám odporúča, aby sme tie ustanovenia Ústavy, ktorými sa   zaručuje vydávanie hotovosti ako zákonného platidla a právo uskutočňovať platby v hotovosti z ústavy 𝘃𝘆𝗽𝘂𝘀𝘁𝗶𝗹𝗶.  Samozrejme, stanovisko ECB má z právneho hľadiska len formu odporúčania. Ale viete ako to je s vytváraním tlaku na členské krajiny. Nie je to prvýkrát, čo nám niekto z EÚ "odporúča" zmenu našej ústavy. Tlak bude nenápadne narastať a otázka bude, ako mu slovenské elity budú čeliť,“ uzatvára Solčanský.

Štátny tajomník: NENECHAJME SA OKLAMAŤ KLAMSTVAMI PROGRESÍVNYCH MÉDIÍ, AKO V ROKU 2018
"Neurobme tú istú chybu, ako v roku 2018, keď sme sa nechali oklamať progresívnou bublinou a ustúpili sme, aj keď sme nič zlé neurobili. Dnes už vieme, že sa z ich strany nehrá o čistú hru, ale len o manipuláciu." Citát Igor Melicher. Názor Igora... Čítať ďalej
17 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Stanovisko ECB

„ECB sa rozhodla vydať k ústavnému zákonu stanovisko z vlastnej iniciatívy. Právomoc ECB vydať stanovisko je založená na článku 127 ods. 4 a článku 282 ods. 5 Zmluvy o fungovaní Európskej únie a na článku 2 ods. 1 druhej zarážke rozhodnutia Rady 98/415/ES2 , keďže sa ústavný zákon týka platobných prostriedkov. V súlade s článkom 17.5 prvou vetou rokovacieho poriadku Európskej centrálnej banky Rada guvernérov prijala toto stanovisko,“ píše sa v dokumente nazvanom Stanovisko ECB z 11. januára 2024 k ústavnému zákonu o hotovosti ako zákonnom platidle a o prístupe k hotovosti. Celý dokument nájdete na tomto linku:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=CELEX:52024AB0001&qid=1705323326642

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik