Fico o vystúpení Čaputovej v NR SR: PANI PREZIDENTKA SA POSTAVILA NA STRANU ZLOČINU! (VIDEO)
18 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Vystúpenia prezidentky Zuzany Čaputovej v Národnej rade SR sa zúčastnila aj vláda v plnej zostave. Na tlačovom vyhlásení premiér Robert Fico (Smer-SSD) skonštatoval, že to nebolo vyjadrenie rešpektu voči prezidentke. Vláda svojou účasťou chcela vyjadriť rešpekt k návrhu zákona, ktorý do parlamentu predložila a mení ním Trestný zákon a Trestný poriadok. Spoločne s rušením ÚŠP tieto kroky považuje za principiálne správne a odôvodnené.

Pred vystúpením prezidentky sa predseda vlády na hlavu štátu obrátil s presvedčením, že nevystúpi, ako hovorkyňa PS, ale ako hlava štátu.

„Že bude hovoriť o tom, čo sa dialo v rokoch 2020-2023. Hodnotiť, či naša reakcia je primeraná, alebo primeraná nie je. Bohužiaľ, musíme skonštatovať, že pani prezidentka dnes nevystúpila, hoci to bolo netradičné vystúpenie; k návrhu zákona, ako hlava štátu. Vystúpila, ako hovorkyňa Progresívneho Slovenska a opozície,“ skonštatoval Robert Fico.

Prezidentka upozornila na riziká rýchleho prijatia novely Trestného zákona
Nesprávne alebo dôkladne nepripravené nastavenie novely Trestného zákona by mohlo spôsobiť nepredvídateľné celospoločenské škody a nezvratné zásahy do práv poškodených osôb. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v pléne Národnej rady (NR) SR.... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Podľa jeho vyjadrenia tiež vstúpila do prezidentskej kampane, ktorá nás čaká. Je si totiž vedomá, že horúci kandidát na tento post Peter Pellegrini je zástancom Programového vyhlásenia vlády, v ktorom sú zmeny trestných kódexov jasne zadefinované.

Repro foto z YouTube NR SR TV | Krátko po 12-tej hodine sa prezidentka SR prihovorila poslancom NR SR

„Toto všetko by sme mohli nazvať politickými hrami, ktoré sa dajú, aj nedajú tolerovať. Čo však ako predseda vlády nemôžem tolerovať je to, že pani prezidentka sa opäť postavila na stranu zločinu z rokov 2020-23,“ povedal Robert Fico.

Počas hrubého porušovania ľudských práv v čase covidu; počas hrubého porušovania práv predstaviteľov opozície a ľudí spájaných s opozíciou si nepamätá, že by sa prezidentka postavila proti. Jej dnešné vystúpenie preto predseda vlády vníma, ako opozičné, no predovšetkým farizejské. Vo štvrtkovom vystúpení prezidentky videl Robert Fico aj podnecovanie ľudí k účasti na protestoch, čo mu len dáva vedomie, že súčasná vláda ide správnou cestou.

„Urobíme všetko pre to, aj spolu s našimi poslancami v Národnej rade, aby táto významná zmena trestného práva bola v parlamente presadená,“ ubezpečil Robert Fico.

Ten reagoval aj na prezidentkinu poznámku o tom, že kto vyhral voľby nemôže všetko. Fico upozornil, že súčasná vláda nijako neprekračuje hranice demokracie. V PVV zadefinovali, čo chcú urobiť a podľa Ficových slov za posledné roky ťažko nájsť zákon, ktorý viac spĺňa podmienky pre skrátené legislatívne konanie, ako práve tento. Po výpočtoch času na diskusiu v štandardnom legislatívnom konaní (teda v prvom, druhom a treťom čítaní, po prípadnom vete prezidentky) skonštatoval, že napriek tomu, že je v parlamente niekoľko desaťročí, také rozsiahle prerokovanie, aké očakáva pri tomto zákone ťažko hľadať.

NIEKOMU EŠTE BUDE HORÚCO! Vláda nariadila PREVERENIE manažmentu pandémie
Peter Kotlár sa stal splnomocnencom vlády SR pre pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19. Kabinet vo štvrtok schválil jeho menovanie. "Úlohou novovymenovaného splnomocnenca bude plniť koordinačné úlohy... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

„Preto argumenty pani prezidentky, že nie sú dôvody na skrátené legislatívne konanie, sú klamlivé, pretože dochádzalo a dochádza k porušovaniu základných ľudských práv a pokiaľ ide o dĺžku prerokovania, v histórii nemáme obdobný príklad, ktorý by potvrdil, že sa o niektorom zákone rokovalo takto dlho,“ upozornil premiér.

Zuzana Čaputová, zdroj: FB/ECh

Prekvapili ho argumenty prezidentky, ktoré boli zhodné s tými opozičnými, ktorými spochybňovala rozhodnutia Ústavného súdu. Porušenie základných ľudských práv ÚS konštatoval „len“ v šiestich prípadoch spojených s ÚŠP. Ako príklad použila, že obvinenému nebolo umožnené stretnutie s notárom. Nedoplnila však, že to bol prípad advokáta Krivočenka, ktorý o to stretnutie požiadal štyrikrát. Dôvod žiadosti o stretnutie bolo umožnenie informovať manželku o jeho zdravotnom stave. Neskôr práve kvôli nezrealizovanému stretnutiu manželka nebola včas informovaná ani o jeho smrti, pričom stretnutie zamietol prokurátor ÚŠP Hruška. „Ale pre pani prezidentku je to len taká drobnosť – vraj neumožnili obvinenému stretnúť sa s notárom. Keby toto hrubé porušenie ľudského práva nebolo a keby pani manželka bola zosnulého obhajcu mala dostatok informácií o zdravotnom stave svojho  manžela, tak dnes mohol obhajca Krivočenko žiť.“

Prezidentkino spochybnenie znižovania sadzieb s tým, že Slovensko bude „eldorádom pre zločincov“ je podľa premiéra smiešne. Pripomenul jej prípad multikajúcnika Imreczeho, ktorý si s podmienkou užíva priznaný úplatok, no to je v poriadku.

„Patrí sa hovoriť len to, že naša novelizácia Trestného zákona a Trestného poriadku má vytvoriť zo Slovenska krajinu, kde sa oplatí prísť a páchať tu nejaké zločiny. Za týchto okolností chcem zopakovať, že my sa nezastavíme, pretože my musíme reagovať na to, čo sa v rokoch 2020-23 dialo,“ upozornil premiér prezidentku. V tejto súvislosti pripomenul, ako bolo právo hrubo zneužívané a prečítal svedectvo advokáta Ribára.

Vláda preto nemôže brať vážne vyjadrenia prezidentky Čaputovej. Premiér zopakoval, že prezidentka nemá znalosť, prečítala len to, čo mala pripravené opozíciou, čim sa dostala do smiešnej pozície hovorkyne opozičných strán. Prezidentka podľa premiéra nezačala len Korčokovu prezidentskú kampaň, ale aj tú svoju, na predsedníčku PS, keďže Michal Šimečka v tejto funkcii zlyhal.

Poslanci pokračujú v diskusii k Trestnému zákonu, prísť má aj prezidentka
Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok ráno pokračujú v diskusii k návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. Prihlásených je ešte sedem poslancov písomne, na svoj príspevok majú po 20 minút. Každý z poslancov môže... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

„My predpokladáme, že nechajú pani prezidentku pol roka na pokoji, ale v priebehu roka 24-25 sa začne veľmi vážne diskutovať o nahradení pána Šimečku prezidentkou,“ myslí si premiér. To ju však neoprávňuje k vystúpeniu, aké dnes predviedla.

Robert Fico tiež avizoval 140-stranový materiál s výpočtom toho, čo sa na ľuďoch napáchalo počas uplynulých takmer štyroch rokov. 

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik