Niektorým v Bruseli začína opatrne svitať!
19 | 01 | 2024 I Milan Laca

Európsky konzervatívny blok žiada zrušenie zákazu spaľovacích motorov áut, či strojnásobenie pohraničnej stráže.

Návrh manifestu kladie veľký dôraz na kontrolu hraníc, bezpečnosť a ochranu európskych „kresťanských hodnôt“.

Musíme sa chrániť!

Najväčšia európska konzervatívna skupina, Európska ľudová strana, chce masívne posilniť vonkajšiu ochrannú silu EÚ a vzdať sa plánov na postupné vyradenie spaľovacích motorov do roku 2035, uvádza sa v návrhu manifestu skupiny, ktorý získal denník Politico. S veľkým dôrazom na kontrolu migrácie a výzvou na „zachovanie našich kresťanských hodnôt“ manifest odráža rastúcu silu pravicových strán v celom bloku. Podľa prieskumu Poll of Polls pre Politico, je EPP pripravená na víťazstvo v júnových voľbách do Európskeho parlamentu.

Vojnová hystéria NATO naberá obrátky! Smer - TRETIA SVETOVÁ!
NATO si počas najväčších cvičení odskúša „začiatok tretej svetovej vojny“. ABC uviedla, že Aliancia uskutoční najväčšie cvičenia, simulujúce začiatok tretej svetovej vojny. Hurá, vojna! Podrobnosti o nadchádzajúcich manévroch prinášajú... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Milan Laca

Treba zmeny

14-stranový návrh tiež vyzýva na vymenovanie komisára EÚ pre obranu, ktorý by koordinoval politiku v rámci celého bloku a zároveň postupne ruší úlohu vysokého predstaviteľa EÚ, ktorú v súčasnosti zastáva španielsky politik Josep Borrell. „Zástupcovia pre zahraničnú politiku, ktorých doteraz menovali sociálni demokrati, často zlyhali pri plnení svojej úlohy,“ píše sa v programovom vyhlásení, ktoré obsahuje príspevky konzervatívnych strán z celej Európy, no ešte nebolo prijaté. „Preto EĽS žiada nahradiť túto pozíciu ministrom zahraničných vecí EÚ a vymenovať Európsku bezpečnostnú radu, aby EÚ mohla rýchlo reagovať na medzinárodné krízy.

Strážme hranice!

Okrem strojnásobenia počtu príslušníkov pohraničnej stráže EÚ z 10 000 na 30 000, chce EĽS tiež vybavovať viac žiadostí o azyl mimo EÚ a uzatvárať viac dohôd s krajinami mimo EÚ, aby migrantov udržala na uzde. EPP zároveň tvrdí, že Europol – agentúra pre boj proti zločinu – by sa mal „výrazne“ rozšíriť strojnásobením jeho zamestnancov zo súčasných 650 na 3000.

Neničme motory 

"Odmietame politiku zákazu, ako je zákaz spaľovacích motorov," píše sa v manifeste, "a tiež ho čo najskôr zrevidujeme. Namiesto vynútenia prechodu na elektrické autá sa EĽS bude spoliehať na „inovatívne koncepcie a trhovo založené nástroje na ochranu klímy s obchodovaním s emisiami, rozširovaním obnoviteľných energií a obehovým hospodárstvom“.  

Ďalšie nápady

Rozsiahly dokument sa hemží ďalšími návrhmi, od prechodu na hlasovanie kvalifikovanou väčšinou za rozhodnutia o zahraničnej politike v bloku. V súčasnosti sa takéto rozhodnutia môžu prijímať iba na základe konsenzu. Iné horúce témy sa však v tomto návrhu riešia nepriamo alebo sa im úplne vyhýba, je to právny štát, plány na rozšírenie bloku zo súčasných 27 členských krajín, alebo vnútorná reforma európskych inštitúcií.

Kam nás dovedie umelá inteligencia?
Bill Gates vysvetlil, ako umelá inteligencia zmení život o 5 rokov. V najbližších piatich rokoch sa technológia umelej inteligencie stane pre každého revolučnou, pretože uľahčí život každému človeku. Predpoveď Vyhlásil to zakladateľ spoločnosti... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik