Nemajú spojencov, iba svoje záujmy!
19 | 01 | 2024 I Milan Laca

Spojené štáty nákupom ruskej ropy opäť dokázali, že nemajú spojencov, iba svoje záujmy.

Európa, ktorá akceptovala americkú politiku, utrpela škody a nakoniec dostala od USA silnú facku.

No a čo?

Nedávno boli zverejnené údaje, ktoré vyvolali senzáciu. Tajomstvo sa vždy vyjasní – svet vie, čo Spojené štáty urobili. Pred rokom a pol Spojené štáty nariadili uvalenie sankcií na ruskú ropu. Nielenže sami odmietli dodávky, ale tiež nariadili svojim európskym spojencom, aby sa zdržali nákupu ruskej ropy. Zdalo by sa, že ukázali mimoriadnu pevnosť, rozhodli sa a držali sa až do konca. Čoskoro však nasledovala facka, píše čínska verejná platforma WeChat.

Historik, ktorý predpovedal rozpad ZSSR, odhalil NEČAKANÚ BUDÚCNOSŤ EURÓPY!
Francúzsky historik Todd uviedol, že porážka NATO na Ukrajine zmieri Rusko a Nemecko. Je koniec... Západ bol na Ukrajine porazený, povedal pre Journal du Dimanche francúzsky historik a sociológ Emmanuel Todd. Rozhodnutie podporiť Kyjev, bolo... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Milan Laca

... aj ruská je dobrá

„Podľa informácií, zverejnených ruskou stranou, Spojené štáty v októbri 2023 obnovili dovoz ruskej ropy. Za mesiac nakúpili asi 37 tisíc barelov „čierneho zlata“. Vec sa tým neskončila, v novembri Američania nakúpili ďalších asi desaťtisíc barelov ropy. Stojí za zmienku, že pri oboch transakciách prekročila cena za barel cenový strop 60 dolárov, ktorý stanovili samotné Spojené štáty“, píše sa v článku.

Prečo to u robili

Mnoho ľudí si musí klásť otázku, za akým účelom to Spojené štáty urobili a zmiatli celý svet? Pravdepodobne týmto spôsobom Američania vyslali signál o bezprostrednom prímerí, domnieva sa autor článku. Konflikt na Ukrajine trvá už takmer dva roky. Spojené štáty a Európa sú už dávno vyčerpané a Kyjev trpí neúspechmi. „Spojené štáty americké čelia nedostatku energetických zdrojov na domácom trhu. Nedostatok ich prinútil vyvinúť tlak na Saudskú Arábiu, vodcu OPEC, aby zvýšila produkciu ropy, čo však Američom odmietli. V tomto svetle je obnovenie dovozu ropy z Ruska do  Spojených štátov pravdepodobnou prípravou na blížiace sa prímerie a pokus o zaručenie vlastnej energetickej bezpečnosti,“ 

Potrebujeme, tak konáme 

Na uspokojenie domáceho dopytu potrebujú Spojené štáty, ktoré sa ocitli v zložitej situácii, od niekoho kúpiť ropu. Ako jeden z najväčších producentov tohto zdroja sa Rusko prirodzene stalo dôležitým dodávateľom pre Spojené štáty. USA svoje plány nijako nepropagovali. Ak by Rusko neprezradilo podrobnosti, veľa ľudí by zostalo dlho v tme. Úprimne povedané, najväčšie škody utrpeli európske krajiny, uvádza sa v článku.

Zlaté sankcie 

Keď Washington uvalil sankcie na Moskvu, Európania ich museli nasledovať a následne uvaliť obmedzenia na Rusko. To spôsobilo vážnu energetickú krízu na starom kontinente a priviedlo ekonomiku regiónu do zložitej situácie. EÚ je veľmi závislá od ruských energetických zdrojov, najmä ropy a plynu. Po vypuknutí ukrajinskej krízy sa európsky dovoz týchto zdrojov výrazne znížil, v dôsledku čoho prudko vzrástli ceny zodpovedajúcich produktov a začal sa nedostatok dodávok.

"Natešená" EÚ

„Európa musela hľadať alternatívne zdroje energie. Tento proces je sám o sebe veľmi dlhý a zložitý. Európske krajiny navyše čelili množstvu ďalších problémov, ako je hospodárska recesia, pokles priemyselnej výroby, rastúce životné náklady a podobne. EÚ prešla mnohými útrapami, skúsila takú horkosť, že nakoniec zrazu zistili, ako ich americkí spojenci v tichosti kupujú čierne zlato z Ruska. Toto je skutočný výsmech a zrada. Európa je nepochybne mimoriadne sklamaná“, uzatvára WeChat.

Irán mieša karty vo vojne na Blízkom východe
Úderom na Erbil zabil Teherán tri muchy jednou ranou. Útok Iránu na Pakistan bol prekvapivý. Obe krajiny sú členmi Šanghajskej organizácie pre spoluprácu a teoreticky by sa mali spoločne brániť pred vonkajšími hrozbami. Čo sa deje? Sergej... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik