Martin Ribár: Ako je to s tým ušetrením pri alternatívnych trestoch
19 | 01 | 2024 I Eka Balašková

Advokát Martin Ribár tentokrát potvrdzuje informácie zástancov novelizácie trestných kódexov o tom, že alternatívne tresty sú pre štát finančne menej nákladné. Na facebookovej stránke Za právny štát možnú úsporu pri jednom väzňovi mesačne vyčíslil na dvetisícpäťsto eur.

„Odborná právnická obec sa zhoduje v názore, že náš Trestný zákon je neproporcionálny - niektoré tresty najmä za nenásilnú trestnú činnosť sú privysoké až drakonické, a je potrebné ich harmonizovať s trestnými sadzbami v iných krajinách EÚ. Mesiac výkonu trestu odňatia slobody (aj väzby) na jednu osobu stojí štát približne 1.800 eur,“ upozorňuje Ribár. Dopĺňa, že ak by takáto osoba pracovala, štátu by odviedla na odvodoch a daniach zhruba sedemsto eur mesačne.

Poslanci pokračujú v diskusii k Trestnému zákonu, prísť má aj prezidentka
Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok ráno pokračujú v diskusii k návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona. Prihlásených je ešte sedem poslancov písomne, na svoj príspevok majú po 20 minút. Každý z poslancov môže... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

„2500 eur mesačne by vedel štát ušetriť na jednej osobe vo výkone trestu odňatia slobody/väzbe pri uložení iného ako nepodmienečného trestu odňatia slobody/pri stíhaní obvineného na slobode,“ píše advokát Ribár, predseda OZ Za demokraciu a právny štát.

„Hoci aj predchádzajúca vláda chcela znižovať trestné sadzby za nenásilné trestné činy, dnes už ako terajšia opozícia kritizuje pripravovanú novelu Trestného zákona – vraj sú v novele navrhované tresty príliš nízke,“pokračuje Ribár s tým, že prikladá tabuľku s vybranými trestnými sadzbami a ich porovnanie v iných štátoch EÚ a návrh pripravovanej novely Trestného zákona.

Facebook / Za právny štát / Martin Ribár

„Z uvedenej tabuľky je zrejmé, že trestné sadzby v navrhovanej novele Trestného zákona zodpovedajú trestným sadzbám v iných krajinách EÚ. Okrem iného, tieto trestné sadzby taktiež vôbec neznamenajú, že súd bude ukladať len a výlučne podmienečné tresty odňatia slobody,“ pripomína právnik.

„Naopak – v konkrétnych prípadoch, ak to bude súd považovať za potrebné vzhľadom na individualizované okolnosti prípadu a osobu páchateľa, môže ukladať nepodmienečné tresty odňatia slobody aj v hornej (či najvyššej) výmere týchto trestných sadzieb. Zároveň bude páchateľ povinný uhradiť poškodenému vzniknutú spôsobenú škodu,“ uzatvára Ribár.

VÝZVA OPOZÍCII: NEHAŇTE SLOVENSKO! (VIDEO)
Dovoľte mi, aby som sa vyjadril k tomu, čo sa v stredu odohralo v Európskom parlamente. Nikdy som nič také ohavné ako schválené uznesenie proti Slovensku nezažil, a to pozorne sledujem dianie v tejto inštitúcii minimálne od roku 1997, kedy som sa... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Na portáli pravnelisty.sk sa téme viac venujú JUDr. Lukáš Turay, PhD. A JUDr. Ing. Rudolf Cádra v článku Hystéria nad znižovaním trestných sadzieb – Quo vadis trestná politika? Podľa autorov bola veľká časť kritiky premietnutá do znižovania trestných sadzieb.

„Vo všeobecnosti je zaužívaná mylná predstava väčšiny populácie o tom, že kľúčom k potlačeniu kriminality je zvýšenie trestnej sadzby alebo vyhlásenie niektorého protispoločenského, alebo protiprávneho správania za trestný čin. Skúsenosti nielen zo Slovenskej republiky, ani z iných krajín však tejto hypotéze nenasvedčujú. Na nebezpečnosť verejnej mienky vo vzťahu k punitívnosti upozornil aj Ústavný súd Slovenskej republiky, ktorý v náleze sp. zn. PL. US 106/2011 uviedol: „Podľa názoru ústavného súdu by v záujme rešpektovania požiadavky primeranosti trestu bolo žiaduce, aby sa do budúcna zákonodarca vysporiadal so všeobecne rozšírenou zjednodušenou mylnou predstavou, v zmysle ktorej prísne trestanie predstavuje zaručený recept na zníženie kriminality, pričom páchateľ by v podstate mal byť potrestaný nie ako občan majúci základné práva a slobody, ale ako nepriateľ spoločnosti. Je totiž neospravedlniteľné, aby právo páchateľa na primeraný trest zodpovedajúci jeho trestnému činu bolo obetované kolektívnemu spoločenskému záujmu bezpečnosti, pričom zahraničné kriminologické a penologické výskumy navyše celkom presvedčivo preukazujú, že neprimerané sprísňovanie trestnej represie, ktoré obvykle (pod vplyvom médií a vysokej miery punitivity obyvateľstva) predstavuje produkt emocionálnej a populistickej trestnej politiky, neprispieva k dosiahnutiu žiadneho pozitívneho výsledku v podobe zníženej kriminality, ale jeho jediným preukázateľným efektom sú chronicky preplnené väznice a rastúci index väzenskej populácie. Zákonodarca ani v rámci boja s kriminalitou nesmie opúšťať základné dlhodobé konštanty moderného demokratického právneho štátu rešpektujúceho a chrániaceho základné ľudské práva a slobody (vrátane základných ľudských práv a slobôd páchateľa trestného činu), a to predovšetkým požiadavku primeranosti, zásadu pomocnej úlohy trestného práva a poňatie trestného práva ako prostriedku ultima ratio, ako aj princíp humanity trestného práva,“ upozorňujú autori v úvode článku.

Reč Radačovského v EP sa dostala do staníc celej Európy! A konšpirátori z Markízy sa pridali
TOMÁŠ VALÁŠEK (PS), VLADIMÍRA MARCINKOVÁ (SaS), ADEL GHANNAM A NEKONŠPIRATÍVNA TV MARKÍZA! Liberálna "objektívna" Markíza sa opäť predviedla! Poprekrúcala reč europoslanca Miroslava Radačovského a podiskutovala si o tom s predstaviteľmi opozičného... Čítať ďalej
18 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydenni