TOTO JE LEN ZAČIATOK! Rev v Nemecku: "Nemci nie sú Francúzi. Lenže..."
17 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová

Týždeň protestov poľnohospodárov v Nemecku sa skončil a podľa denníka Süddeutsche Zeitung sa nenašlo rýchle riešenie pre požiadavky poľnohospodárov. Takzvaná semaforová koalícia prisľúbila, že bude rokovať o tom, ako postupovať, ako by sociálni demokrati, liberáli z FDP a zelení mohli pomôcť poľnohospodárom.

"Nie je to len cena nafty, ktorá ženie poľnohospodárov do ulíc, najmä teraz, keď vláda ustúpila. Ale skôr kolísavý priebeh poľnohospodárskej politiky, ktorý siaha až do rokov Merkelovej," napísal Süddeutsche Zeitung.

Frankfurter Allgemeine Zeitung napísal, že počas celého týždňa protestov poľnohospodárov prenasledovali klišé, ktoré sa nezakladajú na pravde. Jedným z týchto klišé je podľa FAZ predstava veľmi chudobného farmára na jednej strane a bohatého farmára, ktorý rozhadzuje peniaze vidlami. Ani jedna z týchto myšlienok nie je založená na pravde. Realita je podľa novín oveľa pestrejšia a závisí od toho, ktorý farmár čo pestuje, koľko zvierat chová a tak ďalej.

Medzi rokmi 2010 a 2020 klesol počet malých podnikov s menej ako 50 hektármi pôdy o 20 percent, zatiaľ čo počet veľkých fariem s 200 až 500 hektármi sa za rovnaké obdobie zvýšil o 30 percent.

"Existujú veľké regionálne rozdiely. Poľnohospodárske podniky v Meklenbursku-Prednom Pomoransku majú v priemere rozlohu viac ako 280 hektárov, zatiaľ čo v Severnom Porýní-Vestfálsku len 44 hektárov. Často spomínaný úhyn fariem postihuje najmä tie malé. Celkovo v súčasnosti pôsobí v Nemecku približne 255 000 spoločností. V roku 2009 ich bolo 360 000. Napriek tomu sa pokles za posledné desaťročie a pol spomalil. Medzi rokmi 1975 a 2009 – aj keď sa poľnohospodárom celkovo darilo oveľa lepšie – počet poľnohospodárskych podnikov klesal každý rok ešte prudšie. Odborník na priemysel DZ Bank Claus Niegsch odhaduje, že počet fariem klesne do roku 2040 na približne 100 000. Ak poľnohospodárska plocha zostane zhruba rovnaká, očakáva sa, že priemerná veľkosť poľnohospodárskych podnikov sa v roku 2040 zvýši zo 64,8 hektára na 160 hektárov," uviedol FAZ.

A prečo by sa mal počet fariem znížiť?

Údajne je to spôsobené najmä konkurenčným tlakom a závislosťou od poľnohospodárskych výrobkov na svetových trhoch. Ak vezmeme do úvahy infláciu, príjmy poľnohospodárov sa za posledných 15 rokov zvýšili o 1 percento – aj keď, ako dodal Bild, s veľkými výkyvmi.

"Zo všetkých nemeckých profesijných skupín majú zamestnanci v poľnohospodárstve najdlhší pracovný čas. Zamestnanci na plný úväzok pracujú v priemere 46,7 hodín týždenne. Priemer je 40,4 hodín. ... Zisk (normálny výsledok) firiem niekedy kolíše o viac ako 50 percent," napísal server.

Podľa dokumentu má poľnohospodárstvo ďalší problém, s ktorým sa musí vysporiadať. So starnutím veľkého počtu poľnohospodárov.

A potom je tu ďalší problém, volatilita príjmov vedie k tomu, že poľnohospodári musia investovať do nových strojov, ale v určitom okamihu zistia, že nemajú dostatok peňazí na modernizáciu, a tak sa zadlžia. A dosť výrazne.

"Záväzky, teda dlhy poľnohospodárov, v posledných rokoch prudko vzrástli, za posledných desať rokov vzrástli o 40 percent na hektár. Pomer dlhu bol nedávno na úrovni 45 percent. Peniaze prúdili nielen do strojov, technológií, systémov či stabilných budov, ale aj do výkupu pozemkov. V porovnaní s komerčnými spoločnosťami je podiel dlhového financovania relatívne nízky," uviedol server FAZ.

Vo vyhlásení pre Bild historik Hubertus Knabe poznamenal, že Nemci nie sú revolucionári, na rozdiel od Francúzov, a to platí dvojnásobne pre poľnohospodárov.

"Bola tu veľmi silná všeobecná nespokojnosť – a vláda bola úplne zaskočená." Podľa neho sa to v histórii opakovalo znova a znova. "Dlho je ticho, až kým ťave náhle nezlomí chrbát dosť nedôležitá udalosť." A pridal varovanie. "Je možné, že protesty farmárov sa stanú vzorom pre ostatných, ktorých sa vládne opatrenia dotknú," povedal Knabe.

Prieskum INSA ukázal, že 70 percent Nemcov vyjadrilo pochopenie pre protesty. Napriek tomu, že traktory v uliciach znamenali komplikácie prakticky pre všetkých Nemcov.

"DRŽTE H.BU!" Kričal Miroslav Radačovský v Európskom parlamente!
"OD TATIER, ŠUMAVY, AŽ PO LAMANŠ BUDE TRÁVNIK," tvrdí na sociálnej sieti europoslanec Miroslav Radačovský. Som presvedčený, že to nezmyselné zasielanie zbraní, munície a rakiet na Ukrajinu, je len úmyselné zabíjanie sa Slovanov navzájom. A keď... Čítať ďalej
17 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik