Prezidentka rokuje za okrúhlym stolom o zmenách v Trestnom zákone. Vieme s kým!
17 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala v stredu predpoludním právnych expertov a právnické autority. Za okrúhlym stolom chce s nimi diskutovať o predložených návrhoch zmien v Trestnom zákone, o ktorých rokuje momentálne Národná rada SR.

Na stretnutie prišli napríklad ústavný právnik Ladislav Orosz či exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Rovnako sudca Špecializovaného trestného súdu Rastislav Stieranka či predseda Rady prokurátorov SR Stanislav Jakubčík, prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Lucia Bizoňová i Peter Sepeši z Generálnej prokuratúry SR.

Prezidentka oznámila, že vo štvrtok (18. 1.) o 12.00 h vystúpi k téme reformy Trestného zákona v parlamente.

Zuzana Čaputová MÁ VÝHRADY! Vystúpi mimoriadne v NR SR!

Prezidentka Zuzana Čaputová mimoriadne vystúpi v pléne Národnej rady (NR) SR vo štvrtok (18. 1.) o 12.00 h. Hovoriť chce o svojich výhradách k novele Trestného zákona. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

Hlava štátu ešte minulý týždeň odôvodnila svoj záujem vystúpiť pred poslancami tým, že v novele ide o závažné zmeny v trestnej politike štátu, ktorým nepredchádzal klasický legislatívny proces, teda pripomienkovanie, ani verejná odborná diskusia. Proces prijímania považuje za veľmi nevhodný. Výhrady má aj voči jednotlivým ustanoveniam.

Parlament už druhý týždeň rokuje o návrhu vlády, aby sa o novele Trestného zákona rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Novela predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, zaviesť má aj viaceré zmeny v trestných sadzbách.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik