OPOVÁŽLIVÉ! Mimovládne organizácie vítajú uznesenie Európskeho parlamentu
17 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Mimovládne organizácie Via Iuris, Transparency International Slovensko, INEKO a Nadácia Zastavme korupciu vítajú stredajšie uznesenie europarlamentu. Považujú ho za potvrdenie ich obáv, že chystané kroky vlády ohrozia spravodlivosť a boj proti korupcii. Reagovali tak na prijatie uznesenia Európskeho parlamentu (EP), ktoré kritizuje vládny návrh novely Trestného zákona.

"Súčasné podkopávanie inštitúcií a nástrojov právneho štátu, bez riadnej diskusie, s pochybnými argumentami a bez dopadových analýz, vytvára priestor pre návrat praktík uneseného štátu. Je dôležité, že EP tieto riziká citlivo vníma a spolu s ním opäť vyzývame vládu na rešpektovanie demokratických pravidiel, inštitúcií a dialógu s verejnosťou," skonštatoval riaditeľ Transparency International Slovensko Michal Piško.

Mimovládky ocenili, že poslanci europarlamentu vypočuli ich výzvu na ochranu právneho štátu, ktorú im adresovali v decembri minulého roka. Zároveň privítali, že EP vyzval Európsku komisiu, aby podrobne monitorovala vývoj na Slovensku a podnikla kroky na ochranu právneho štátu a nezávislosti súdnictva. "EP schválil drvivou väčšinou pozíciu voči Slovensku, ktorú komisia nemôže ignorovať a mala by zakročiť," doplnili. Poukázali tiež na to, že europarlament vyzval vládu, aby sa legislatívne venovala zmene paragrafu 363 Trestného poriadku

V priamom prenose sa podľa nich ukazuje, aké kľúčové pre rozvoj Slovenska je členstvo v EÚ

Mimovládky zároveň upozornili na to, že Brusel nechce Slovensku škodiť. "Naopak, chce pomôcť krajine a jej občanom, aby naďalej žili v štáte, ktorý chráni ich majetok, netoleruje korupciu a rozkrádanie," uzavreli.

Poslanci Európskeho parlamentu v stredajšom hlasovaní v Štrasburgu prijali uznesenie kritické voči slovenskej vláde. Legislatívne návrhy predložené vládou Roberta Fica (Smer-SD) môžu podľa uznesenia ohroziť integritu súdnych procesov a oslabiť tiež občiansku spoločnosť, slobodu médií aj boj EÚ proti podvodom.

MINISTERSTVO KULTÚRY aktivity LGBTI+ nepodporí. Ich absurdné festivaly prekračujú všetky hranice vkusu
Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky informovalo, že nebude dotovať moderné, trendové výstrelky, ktoré nereprezentujú krajinu ako takú a už vôbec nie v najlepšom svetle. Podpora pseudozdružení nie je v náplni jeho činnosti a nezaslúži si... Čítať ďalej
17 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik