Nemci nateraz skončili, Francúzi začali: Na vládu sa SYPE HNOJ a PODPAĽUJE SA SENO (VIDEO)
17 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Farmárske povstanie sa šíri po celej Európe! Po týždni farmárskych povstaní po celom Nemecku povstali nespokojní farmári na protest proti globalistickej vláde Emmanuela Macrona vo Francúzsku. V utorok v Avignone a Toulouse vysypali pred vládne inštitúcie hnoj a podpálili seno, informuje Breitbart.

Zdá sa, že na celom kontinente prepuká skutočná roľnícka vzbura. Nadmerná regulácia, inflácia a zelená agenda si vyberajú svoju daň na schopnosti farmárov zarábať si na živobytie – a následne uživiť ľudí – v modernej Európe. Najnovšie protesty, ktoré sa vo Francúzsku objavili, sa týkali nízkych platieb od reťazcov supermarketov výrobcom potravín.

Transparenty vyvesené na traktoroch znejú: „Žiadni farmári, žiadne jedlo“ a: „Francúzsko, stále chcete svojich farmárov?". Informovali o tom miestne noviny La Provence. Zábery, ktoré zverejnil videožurnalista Clement Lanot na X, ukázali, že farmári vyhadzujú do ulíc mesta zrelý, poľnohospodársky odpad a dokonca aj víno, zatiaľ čo niektorí zapaľujú balíky sena, aby vyjadrili svoj hnev.

Vypukli aj krátke zrážky, keď sa farmári pokúsili preniknúť do obchodného reťazca, o ktorom tvrdia, že znižoval ceny ich produkcie a držal si zvýšené príjmy pre seba.

Odhadom 450 traktorov a ďalších vozidiel v troch kolónach v utorok prišlo aj do mesta Toulouse, pričom hnoj a slama sa tiež rozhadzovali po meste, informoval Le Figaro.

Prezidentka Mladých farmárov z Vaucluse Audrey Piazza pre vysielanie France 3 povedala, že „spotrebiteľ, ak zaplatí 3 eurá za kilo jabĺk, výrobca dostane 30 alebo 40 centov“.

„Chápem, že existujú sprostredkovatelia, ale v určitom bode by sme možno mali prestať nechávať pre nás omrvinky a dovoliť nám žiť z vlastnej produkcie. Tu by mal vstúpiť do hry zákon Egalim,” dodala.

Zákon Egalim, ktorý minulý rok schválilo Francúzske národné zhromaždenie, sa pokúsil zvýšiť silu farmárov v každoročných rokovaniach medzi výrobcami a veľkými obchodníkmi o cene komodít. Odbory, ktoré v utorok protestovali v Avignone, však tvrdili, že legislatíva doteraz úplne zlyhala v zmysluplnom zvýšení množstva peňazí, ktoré dostávajú farmári.

„Egalimský zákon by nás mal chrániť, ale to sa vôbec nedeje,“ povedala Sophie Vache, prezidentka Národnej federácie zväzov poľnohospodárskych operátorov vo Vaucluse. „Máme dosť. Hromadenie predpisov a všetko pridané znamená, že dnes to už nevydržíme a musíme vyjsť na ulicu.“

 

Florian Arnoux, farmár z Caderousse povedal, že uprostred rokov inflácie a rastúcich nákladov sa len málo zohľadňuje ekonomická realita, ktorej čelia farmári, a povedal: „Je to hnev, je to únava z toľkých rokov práce pre nič za nič... vždy sa toľko vyčerpávame pre nič za nič."

NEMECKÁ VLÁDA V PANIKE: 10 000 traktorov a kamiónov blokuje Berlín (FOTOGALÉRIA)
Pondelok má byť zatiaľ najväčším dňom pre nemeckých protivládnych demonštrantov, keďže v Berlíne sa očakávajú tisícky traktorov a teraz sa pripájajú i kamionisti a robotníci, ktorí kŕmia a obliekajú spoločnosť. A protestujú proti zelenej agende,... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Prednosť má vojna na Ukrajine, najesť sa môžete neskôr

Francúzski farmári už mnoho rokov protestujú proti zasahovaniu štátu do ich schopnosti farmárčiť, no tieto posledné protesty v Avignone prichádzajú po týždni veľkej občianskej neposlušnosti farmárov v Nemecku, kde farmári uzavreli hlavné diaľnice a mestá potom, čo ľavicová vláda kancelára Olafa Scholza v decembri oznámila, že zruší sedem desaťročí staré daňové výnimky na poľnohospodárske palivo, aby zaplnila medzeru vo federálnom rozpočte, a zároveň zvýši financovanie vojny na Ukrajine.

Poľnohospodári v celej Európe sa tiež čoraz viac stávajú predvojom v opozícii voči zelenej agende zavedenej EÚ, najmä v Holandsku, kde poľnohospodári už dlho organizujú masové protesty v reakcii na pokusy vlády zatvoriť tisíce fariem, aby splnili environmentálne predpisy Bruselu.

Holandské protesty viedli k vytvoreniu strany Hnutie farmárov a občanov, ktorá sa minulý rok stala najväčšou provinčnou mocnosťou a najvyššou stranou v holandskom senáte a pravdepodobne sa stane koaličným partnerom predpokladanej vlády Geerta Wildersa.

TOTO JE LEN ZAČIATOK! Rev v Nemecku: "Nemci nie sú Francúzi. Lenže..."
Týždeň protestov poľnohospodárov v Nemecku sa skončil a podľa denníka Süddeutsche Zeitung sa nenašlo rýchle riešenie pre požiadavky poľnohospodárov. Takzvaná semaforová koalícia prisľúbila, že bude rokovať o tom, ako postupovať, ako by sociálni... Čítať ďalej
17 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik