Najvyšší dôstojník NATO varuje: PRIPRAVTE SA NA TRETIU SVETOVÚ!
17 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Nastal čas, aby sa verejní a súkromní aktéri na Západe pripravili na éru, v ktorej sa môže kedykoľvek stať čokoľvek, vrátane vojny, povedal v stredu najvyšší vojenský predstaviteľ NATO.

Nový frazeologizmus: BOJ PROTI VOJNE...

"Potrebujeme transformáciu NATO v boji proti vojne," povedal šéf vojenského výboru aliancie holandský admirál Rob Bauer v Bruseli na otvorení dvojdňového stretnutia šéfov národnej obrany.

O období po studenej vojne ďalej zdôraznil: Tektonické platne síl sa posúvajú. Výsledkom je, že čelíme najnebezpečnejšiemu svetu za posledné desaťročia,“ upozorňuje vlády a spoločnosti NATO v ére, v ktorej bolo všetkého dostatok, všetko bolo predvídateľné, kontrolovateľné a zamerané na efektivitu, píše agentúra Reuters .

Už nie je.

To všetko sa podľa Bauera zmenilo ruskou inváziou na Ukrajinu v roku 2022 a rastúcimi obavami, ktoré sa teraz vyjadrujú v celej Európe, že návrat Donalda Trumpa do Bieleho domu povedie k úplnému resetu vzťahov USA s regiónom vo všeobecnosti a najmä s NATO.

Šéf vojenského výboru NATO holandský admirál Rob Bauer, foto: Shutterstock

V dôsledku toho musia členovia NATO prispôsobiť svoje myslenie „dobe, v ktorej sa môže čokoľvek stať kedykoľvek, dobe, v ktorej musíme očakávať neočakávané, dobe, v ktorej sa musíme zamerať na efektivitu, aby sme boli plne efektívni“, povedal admirál.

Britský minister obrany Grant Shapps v pondelok oznámil, že jeho vláda vyšle 20 000 vojakov, aby sa zúčastnili na vojenských cvičeniach NATO – známych ako „Steadfast Defender“, pričom mnohí z nich budú nasadení vo východnej Európe od februára do júna.

Spojené kráľovstvo tiež pošle pokročilé bojové lietadlá a pozorovacie lietadlá, ako aj vojnové lode a ponorky.

Nová ukrajinská taktika proti Rusom! Už nie ofenzíva
Naše ciele: udržať pozície a vyčerpať nepriateľa. Veliteľ Pozemných síl Ukrajiny Oleksandr Syrskyi povedal, že cieľom ukrajinskej armády zostáva držať pozície a vyčerpať nepriateľa. Nič sa nemení Syrskyi v rozhovore pre agentúru Reuters povedal... Čítať ďalej
16 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik