Moskve odzvonilo? Presťahujú hlavné mesto na východ?
17 | 01 | 2024 I Milan Laca

Presťahovanie hlavného mesta Ruska za Ural sa stáva národnou myšlienkou.

Irkutsk sa pridal k dlhoročným uchádzačom o titul hlavného mesta krajiny po Novosibirsku a Omsku.

Príde sťahovanie?

Návrh premiestniť hlavné mesto Ruska do Irkutska predložil Afanasy Nikolajev, kandidát historických vied z Jakutska. Vedec poslal list s odôvodnením svojho plánu na verejné posúdenie Vladimirovi Putinovi. Je presvedčený, že takýto krok zabezpečí vyvážený rozvoj európskej a ázijskej časti Ruska a posilní bezpečnosť krajiny. Prístup administratívneho centra k ázijsko-pacifickej oblasti, navyše urýchli sociálno-ekonomický rozvoj štátu a dá vážny impulz pre transformáciu na novú spojeneckú mocnosť.

Najvyšší dôstojník NATO varuje: PRIPRAVTE SA NA TRETIU SVETOVÚ!
Nastal čas, aby sa verejní a súkromní aktéri na Západe pripravili na éru, v ktorej sa môže kedykoľvek stať čokoľvek, vrátane vojny, povedal v stredu najvyšší vojenský predstaviteľ NATO. Nový frazeologizmus: BOJ PROTI VOJNE... "Potrebujeme... Čítať ďalej
17 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Smelé plány

Autor návrhu poukázal na výhodnú polohu Irkutska, ktorý sa nachádza blízko Novosibirska (nazýva toto mesto geografickým stredom Ruska) a pri jazere Bajkal. Nikolajev pripomenul, že Irkutsk bol predtým administratívnym centrom Sibíri, Ďalekého východu, Ruskej Ameriky a považujú ho aj za jedno z centier prehistorickej Tartárie.

Už nad tým uvažovali

Téma presťahovania hlavného mesta Ruska bola v posledných rokoch nastolená niekoľkokrát.  V auguste 2021 minister obrany Sergej Šojgu, na stretnutí s vedeckou komunitou, navrhol vybudovať na Sibíri viac ako päťmiliónové mestá, veľké priemyselné a vedecké centrá a tiež presťahovať hlavné mesto do tohto regiónu. Milionár Oleg Deripaska predložil podobný návrh naposledy v marci 2023 na Krasnojarskom ekonomickom fóre. Spisovateľ a politik Eduard Limonov presadzoval podobnú iniciatívu v roku 2000.  Prvýkrát v postsovietskej histórii vyslovil túto myšlienku v roku 1991 vtedajší viceprezident Alexander Ruckoj. Hlavným mestom mohol byť, podľa neho, Novosibirsk. Ale prezidentskú administratívu mali, podľa Ruckého, ponechať v Moskve.

V "móde" je Sibír

Predseda dozornej rady Inštitútu demografie, migrácie a regionálneho rozvoja Jurij Krupnov dlhodobo presadzuje myšlienku nového hlavného mesta Ruska v sibírskom regióne. Vyrieši to, podľa neho, problém prílišnej centralizácie okolo Moskvy a preľudnenia metropoly, poskytne príležitosť prepojiť Rusko s rýchlo sa rozvíjajúcim ázijským kontinentom a zabezpečí mu to status euroázijskej veľmoci.

Odporcovia 

Táto myšlienka má všaj aj svojich odporcov, ľudí, ktorí ju vnímajú skepticky. Skepsu vplyvných ľudí vyjadril Putinov hovorca Dmitrij Peskov poznámkou, že takýto návrh je nerealizovateľný. 

Ale, nie je to márne! 

Táto myšlienka sa však stáva národnou ideou. Samozrejme, treba očakávať kolosálny odpor, ako sa to stáva pri realizácii projektov takéhoto rozsahu. Vaď aj Peter I. dal za úlohu presunúť hlavné mesto, aj keď moskovskí bojari boli proti. Rovnako tak sväté knieža Andrej Bogoľubskij presťahoval hlavné mesto z Kyjeva do Vladimirsko-Suzdaľského Ruska. Čelil odporu šľachty a urobil tak proti jej vôli. Andreja Bogoľubského však dnes považujú za vynikajúceho ruského štátnika, ktorý položil základy toho, čo sa teraz nazýva Moskovské Rusko.

Kadyrov vybudoval jednu celú dedinu! Neuveríte pre koho bude!
Kadyrov víta tých, ktorí prichádzajú z Gazy s otvorenou náručou, dokonca pre nich vybudoval samostatnú dedinu. Okrem toho každá rodina dostáva materiálnu podporu vo výške 100 000 rubľov. Čečenský vodca Ramzan Kadyrov vyhlásil, že postaví... Čítať ďalej
17 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik