MINISTERSTVO KULTÚRY aktivity LGBTI+ nepodporí. Ich absurdné festivaly prekračujú všetky hranice vkusu
17 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky informovalo, že nebude dotovať moderné, trendové výstrelky, ktoré nereprezentujú krajinu ako takú a už vôbec nie v najlepšom svetle. Podpora pseudozdružení nie je v náplni jeho činnosti a nezaslúži si primárnu pozornosť.

Ako uviedlo Ministerstvo kultúry, využívanie hmotných zdrojov musí byť starostlivo prediskutované. Ledabolé vyhadzovanie peňazí smerom k inštitúciám s nekonkrétnymi princípmi bez udania presného využitia nie je v záujme nášho štátu. Slovensko musí dbať o reprezentáciu krajiny v najhodnotnejšom slova význame.

Financie, o ktoré žiadajú projekty podporujúce a obhajujúce „sexuálne práva“ nemajú prioritu už len z toho dôvodu, že ich princípy sú spochybneniahodné. Dôležité je dotovať hodnoty skutočne vkusné, ušľachtilé a sofistikované, ako je umenie alebo architektúra. V konflikte umenie, architektúra vs. „drag queer festival PRE DETI (!!!) nemá druhá strana absolútne, našťastie, šancu uspieť.

Združenia zaoberajúce sa sexuálne hedonistickými postojmi bez konkrétnych princípov a hodnôt a bez konkrétnych vízií nebudú podporované serióznymi politickými inštitúciami. Nemajú celospoločenský prínos, trvácnosť, sú iba populárnym trendom s krátkodobým trvaním. Nie sú súčasťou kultúry ako takej. Propagujú svoju, samozvanú pseudokultúru. Nejde o znevažovanie menšín, iba o odôvodnenom znevažovaní ich sociálnej vážnosti. Prejavovanie sexuálnej náklonnosti v akomkoľvek slova zmysle nie je prejavom kultúry, ak nie je súčasťou kvalitného literárneho, hudobného či výtvarného umenia. A festivaly LGBTI+ komunity takými rozhodne nie sú.

Negatívne reakcie z komunity LGBTI+ dosahujú až agresívnych medzí, pretože boj za ich rovnoprávnosť presahuje medze obrany práv a dostáva sa do sféry útokov voči spoločnosti, vyjadrujúcej svoj názor demokratickým spôsobom v rámci slobody prejavu. To bolo možno vidieť i na pochodoch LGBTI+ komunity, tzv. gay pride, keď bola napadnutá nezávislá redaktorka pri kladení otázok účastníkom pochodu. I takéto traumatické skúsenosti môžu byť dôvodom, prečo si táto komunita nezískava priazeň tak spoločnosti, ako i politických inštitúcií.

Nehorázna požiadavka LGBTI+ komunity na podporu zo strany štátu v projekte „drag queer festival pre deti presahuje všetky medze slušnosti.“

Opičenie sa po extrémne preliberalizovaných západných krajinách nikam nevedie. Vytváranie akcií na podporu absurdnej edukácie zachádzajúcej za akúkoľvek hranicu etiky nemá dôvod byť podporované. Ak si organizácie podporované LGBTI+ komunitou nárokujú o hmotnú podporu uprednostňovaním pred ochranou kultúrnych pamiatok, nehovorí to o ich kvalite nič pozitívne.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová dala jasne najavo, že aktivity LGBTI+ neuprednostní a finančne ich nepredimenzuje. Ochráni kultúru, ktorá reprezentuje našu krajinu. Dala stop týmto, prinajlepšom výstredným spoločnostiam, podieľajúcim sa na znetvorovaní kultúry a rozdávaní „múdrostí“ v oblasti sexuálna. Prehodnotila priority krajiny a bez váhania dala najavo, že akcie LGBTI+ majú nanajvýš ak podružnú dôležitosť. Slovensko po šafárení bývalých vlád má navyše tak hlboko do vrecka, že nebude rozhadzovať "perly sviniam". Je dôležité, aby sa vo výchove detí uprednostňovala estetika spojená s etikou. A nič také komunity LGBTI+ nemôžu ani náhodou poskytnúť. Preto Ministerstvo kultúry SR konalo tak, ako konalo a na svojom rozhodnutí nemieni nič zmeniť.

OSTRÁ ŠIMKOVIČOVÁ: LGBTI+ MIMOVLÁDKY už od ministerstva kultúry nedostanú ANI CENT!
"Na úvod voľne použijem citát, ktorý som si prečítala v konzervatívnom portáli Štandard. "Chlapci v mejkape a ženskom oblečení, ktorí pred publikom predvádzajú sexualizovanú šou. Divoko zmaľované dievčatá robia to isté. Volá sa to Drag workshop."... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik