Irán mieša karty vo vojne na Blízkom východe
18 | 01 | 2024 I Milan Laca

Úderom na Erbil zabil Teherán tri muchy jednou ranou.

Útok Iránu na Pakistan bol prekvapivý. Obe krajiny sú členmi Šanghajskej organizácie pre spoluprácu a teoreticky by sa mali spoločne brániť pred vonkajšími hrozbami. 

Čo sa deje?

Sergej Balmasov, expert z ruského Inštitútu pre Blízky východ  tvrdí, že toto sú reakcie na nedávne teroristické útoky proti Iránu. Nie je žiadnym tajomstvom, koho ruka spáchala tieto teroristické útoky. Operovali tam predstavitelia skupiny Islamský štát. Okrem iného, sú aj v  Pakistane. A to je odpoveď Iránu. Skupiny Islamského štátu pracujú v synchronizácii s izraelskými spravodajskými službami. A ak existuje hybridná vojna medzi Iránom a Izraelom, potom Teherán využíva Hamas a Tel Aviv sa uchýli k službám Islamského štátu.

Najvyšší dôstojník NATO varuje: PRIPRAVTE SA NA TRETIU SVETOVÚ!
Nastal čas, aby sa verejní a súkromní aktéri na Západe pripravili na éru, v ktorej sa môže kedykoľvek stať čokoľvek, vrátane vojny, povedal v stredu najvyšší vojenský predstaviteľ NATO. Nový frazeologizmus: BOJ PROTI VOJNE... "Potrebujeme... Čítať ďalej
17 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Prečo udreli na Irak?

Útokom na iracké mesto Erbil Teherán zasiahol niekoľko cieľov naraz. Sú tam Kurdi, Američania a izraelské spravodajské služby. Tento región Iraku, ktorý sa vyhlásil za Kurdistan, dráždi iránske vedenie. V Teheráne sa boja, že tamojší Kurdi budú nasledovať príklad irackých. Irán ešte potreboval aj preukázať, že je schopný reagovať na hrozby údermi a zistiť, ako zareagujú Spojené štáty.

USA sú opatrné

Prezident Joe Biden  povedal, že Spojené štáty sa nechystajú bojovať s Iránom. Sergej Balmasov vysvetľuje, že Amerika teraz nemá čas na Irán, má iné problémy. Budú tam voľby. Konflikt medzi Washingtonom a Teheránom trvá od roku 1979 a USA sa za celé tie desaťročia nerozhodli pre plnohodnotnú vojnu. Podnecujú rôznych susedov, počnúc Saddámom Husajnom. Washington udiera na Teherán cudzími rukami. Ani v rokoch, keď bol Irán oveľa slabší, sa Spojené štáty nechceli zapojiť do vojny.

Irán mohutnie

Asi pred 15 rokmi sa všetci smiali iránskej armáde a letectvu. A teraz sú technologicky veľmi silní, môžu sa Američanom pomstiť rôznymi spôsobmi. Možu napríklad zasiahnuť Bahrajn. Teherán pravdepodobne nezaútočí na katarské územie, no bez problémov zasiahne najväčšiu americkú vojenskú základňu v regióne, ktorá sa tam nachádza. Na Blízkom východe je veľa amerických zariadení, ktoré by sa mohli stať cieľom Teheránu. 

Pápež František: KAŽDÁ VOJNA JE ZLOČIN PROTI ĽUDSKOSTI!
Pápež František v nedeľu vyhlásil, že nielen nespravodlivé vojny, ale aj samotná vojna je vždy "zločinom proti ľudskosti", informuje Breitbart. Vo svojom týždennom prejave Anjel Pána pápež pripomenul „tých, ktorí trpia krutosťou vojny v toľkých... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Diana Zaťková