Čína v Davose hlboko urazila Zelenského 
18 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Ukrajinskí lídri sa netajili, že sa chcú tento týždeň stretnúť s čínskymi predstaviteľmi vo Švajčiarsku, ale prezident Volodymyr Zelenskyj zamieril z Davosu domov s dlhým nosom. Peking dal tak Ukrajine jasne najavo, že naďalej stojí na strane Vladimíra Putina, píše POLITICO.

Čínska delegácia vo Švajčiarsku mala dostatok príležitostí na to, aby si posedela oproti svojim ukrajinským náprotivkom, či už v Berne alebo na Svetovom ekonomickom fóre v Davose. Akékoľvek stretnutie by uspokojilo dlhotrvajúcu nádej v Kyjeve na uskutočnenie úprimných osobných diskusií s vysokými predstaviteľmi z Pekingu. Tesne pred mnohonárodným mierovým summitom vo švajčiarskych Alpách šéf ukrajinského prezidenta Andriy Jermak povedal, že je nevyhnutné, aby sa Čína zapojila do mierových rokovaní, a naznačil, že Zelenskyj bude mať príležitosť porozprávať sa s čínskym premiérom Li Qiangom.

Nakoniec Ukrajina nepokročila v tom, aby sa Čína zaviazala k rokovaniam, a Zelenskyj a Li neprehovorili.

Veľmi odlišné posolstvá

Rozhodnutie Číny nestretnúť sa s Ukrajincami sa zdalo byť úmyselné a nebolo výsledkom problému s plánovaním. Jeden vysoký americký predstaviteľ povedal, že Peking odmietol žiadosť Kyjeva o stretnutie v určitom bode počas ich vzájomných návštev vo Švajčiarsku. Ďalší vysoký predstaviteľ USA uviedol, že Čína odmietla akékoľvek stretnutia po tom, čo ju Rusko vyzvalo, aby ukončila diplomatické stretnutia s Ukrajinou. 

Ruské Kinžaly na Kyjev sú už nachystané!
Kinžaly sú pripravené! Západní experti hovoria, že v roku 2024 budú ukrajinské ozbrojené sily čeliť monumentálnej porážke bez ohľadu na to, či dostanú zbrane NATO alebo nie. Ako to vidia v zahraničí - Veterán americkej armády David Davis v... Čítať ďalej
16 | 01 | 2024 | Milan Laca

Ukrajinský predstaviteľ to však spochybnil a uviedol, že v pláne delegácie nie je žiadne stretnutie s čínskymi predstaviteľmi a že Kyjev oň nikdy nepožiadal. Čínski predstavitelia nereagovali na žiadosť o komentár.

Vysoký predstaviteľ Európskej únie uviedol, že blok vyzval Čínu, aby obnovila priamy kontakt so Zelenským, pričom poznamenal, že stretnutie s Li vo Švajčiarsku by bolo pozitívnym krokom.

Od invázie Ruska sa obe krajiny zapojili do určitej diplomacie. Zelenskyj a čínsky vodca Si Ťin-pching spolu telefonovali vlani v apríli a vyslanec Číny pre Ukrajinu odcestoval nasledujúci mesiac do Kyjeva. Odvtedy sú vzťahy oveľa menej osobné, aj keď Ukrajina stále dúfa, že obe strany môžu obnoviť rozhovory.

Sankcie proti Rusku a Spolok európskych idiotov
Skutočnosť že USA zarábajú na nimi vyprovokovanej vojne na Ukrajine bilióny USD nie je žiadne tajomstvo. Ale USA zarábajú aj na sankciách proti Rusku a smejú sa celému svetu vrátane Spolku európskych idiotov (SEI). Sankcie sú nástroj ekonomického... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Ivan Štubňa

Zelenskyj a Li, blízky dôverník Si Ťin-pchinga, boli v Davose, aby sa stretli so zahraničnými partnermi a oslovili poslucháčov fóra.

"Každý, kto si myslí, že toto je len o nás, toto je len o Ukrajine, zásadne sa mýli," povedal v utorok na hlavnom pódiu WEF.

Zelenskyj strávil čas koordináciou s kľúčovými partnermi, menovite poradcom pre národnú bezpečnosť USA Jakeom Sullivanom a ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom, ako aj predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

Bez čínskeho stretnutia v pláne strávil Zelenskyy čas koordináciou s kľúčovými partnermi, menovite poradcom pre národnú bezpečnosť USA Jakeom Sullivanom a ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom | Fabrice Coffrini/AFP cez Getty Images

Stretnutia prišli v kľúčový moment pre Zelenského a jeho krajinu. Kongres USA nemôže odovzdať vojenskú pomoc pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov, keďže republikáni odmietajú udržiavať vojnu bez konca a namiesto toho uprednostňujú nasmerovanie zdrojov na zabezpečenie južnej hranice s Mexikom. Prezident Joe Biden zvolal do Bieleho domu zákonodarcov, aby prelomili patovú situáciu.

Napriek tlaku západných sankcií ruská výroba zbraní je naďalej v plnom prúde, čo umožňuje Putinovým silám pokračovať v boji.