TRUMP vyhral primárky v Iowe. Jeho náskok patrí medzi najvyššie v histórii
17 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Bývalý prezident Donald Trump dosiahol v pondelok rekordné víťazstvo v parlamentných výboroch v Iowe, pričom jeho súperi za ním ďaleko zaostávali. Víťazstvom si zabezpečil priazeň republikánov, ktorých kandidátom je na post prezidenta v roku 2024.

V zhromaždení s najnižšou volebnou účasťou za štvrťstoročie sa účastníci stretli v stovkách škôl, kostolov a komunitných centrách v celom štáte. Neboli v nich práve najlepšie klimatické podmienky na usporiadanie volieb. Ale tí, ktorí sa odvážili a zúčastnili sa ich, zabezpečili Trumpovi  víťazstvo zhruba cez 30 %. Druhé najvyššie víťazstvo v tomto štáte bolo iba niečo viac ako 13 %. To dosiahol Bob Dole v roku 1988. Guvernér Floridy Ron DeSantis skončil na druhom mieste, tesne pred bývalou veľvyslankyňou OSN Nikki Haleyovou.

Trump sľúbil pomstu svojim politickým oponentom

Výsledky umožnili Trumpovi pevnejšie sa etablovať na poste nominanta za republikánsku stranu, hoci môže trvať ešte niekoľko mesiacov, kým sa stane jediným akceptovateľným kandidátom za republikánov. Výrazné Trumpovo víťazstvo však vyvolalo významné otázky zo strany DeSantisa i Haleyovej. Ani jeden z kandidátov sa nezdal byť pripravený vzdať sa pokusu o víťazstvo v prezidentských voľbách, aj keď opúšťajú Iowu s ťažkým srdcom. Stále tvrdia, že urobili veľký pokrok v snahe stať sa najsilnejšími vyzývateľmi Trumpa. Trump v posledných mesiacoch opakovane sľúbil pomstu svojim politickým oponentom a vo svojom prejave po vyhlásení víťazstva v štáte Iowa zastáva postoj celonárodnej solidarity.

„Chceme sa spojiť, či už ide o republikánov alebo demokratov, liberálov alebo konzervatívcov,“ povedal. „Mienime sa spojiť. Čoskoro sa to stane." Súťaž republikánskej strany sa rýchlo presúva do New Hampshire, kde sa 23. januára budú konať prvé primárky v krajine. Súťažiť tam bude zmenšujúce sa pole súperov po tom, čo konzervatívny podnikateľ Vivek Ramaswamy prerušil svoju kampaň po neuspokojivom štvrtom mieste a podporil Trumpa. DeSantis prvýkrát zamieri v utorok do Južnej Karolíny, bašty konzervatívcov, ktorá by sa 24. februára mohla ukázať ako kľúčová. Neskôr v priebehu dňa zamieri do New Hampshire. "Vďaka vašej podpore, napriek všetkému, čím nás obvinili, sme dostali podporu k pokračovaniu vo voľbách i z Iowy," povedal DeSantis svojim priaznivcom. Haleyová plánuje energicky súťažiť v New Hampshire, kde dúfa, že bude podpora výraznejšia u nezávislých voličov štátu. „Keď sa pozriete na to, ako dobre sa nám darí v New Hampshire, v Južnej Karolíne a mimo nej, môžem s istotou povedať, že dnes večer Iowa urobila z týchto republikánskych primárok súboj dvoch ľudí,“ povedala.

Sexuálne zneužívanie a ohováranie

Doterajšie výsledky sa prejavili pozoruhodnou stabilitou. Či to bude pokračovať takto i naďalej je otázne, vzhľadom na to, že v utorok bude čeliť Trump súdnemu pojednávaniu v New Yorku. Porota je pripravená zvážiť, či by mal zaplatiť dodatočné odškodné publicistovi, ktorý minulý rok mal dostať 5 miliónov dolárov od Trumpa za článok, v ktorom objasnil Trumpove kauzy za sexuálne zneužívanie a ohováranie.  Je to len jedna z mnohých právnych výziev, ktorým bývalý prezident čelí. Po návšteve súdu Trump odletí do New Hampshire, aby v utorok večer zorganizoval míting. Trump urobil z návštev súdnej siene súčasť svojej kampane – minulý týždeň dvakrát dobrovoľne zamieril na súd, kým jeho oponenti viedli kampaň v Iowe – bolo to súčasťou stratégie, ktorá ho má vykresliť ako obeť spolitizovaného právneho systému. Prinajmenšom medzi republikánskymi voličmi tento prístup funguje. Agentúra Associated Press vyhlásila Trumpa za víťaza o 19:31. 

Trumpovo vážne varovanie. Pozor na Bidena!
Biden dokáže pred voľbami zničiť USA, je si istý Trump. Joe Biden je schopný pred voľbami rozpútať svetovú vojnu a zničiť USA. Varovanie Americký prezident Joe Biden je schopný začať tretiu svetovú vojnu a zničiť Ameriku desať mesiacov pred... Čítať ďalej
07 | 01 | 2024 | Milan Laca

Počiatočné výsledky z ôsmich krajov ukázali, že Trump získal k 19:31 hod. oveľa viac ako polovicu z celkového počtu hlasov, pričom zvyšok poľa volených kandidátov za ním ďaleko zaostával. Tieto okresy zahŕňali predovšetkým vidiecke oblasti. Associated Press oznámila výsledky o 23:17 hod. CST sa vyjadrili, že DeSantis skončil ďaleko za Trumpom. S odhadovaným počtom 10 % hlasovacích lístkov, ktoré zostávalo spočítať, DeSantis predbehol Haleyovú o približne 2 300 hlasov, teda približne o 2 percentuálne body. S hlasmi odovzdanými vo všetkých 99 okresoch Iowy okrem jedného sa Haleyovej nikde nedarilo dostatočne dobre na to, aby dobehla DeSantisa na základe počtu všetkých spočítaných hlasov. Trump podľa AP VoteCast ukázal značnú silu medzi mestskými, malomestskými a vidieckymi komunitami v Iowe. Zadarilo sa mu aj u evanjelických kresťanov a medzi tými, ktorí nemali vysokoškolské vzdelanie. A väčšina členov okresu uviedla, že sa stotožňujú s Trumpovým hnutím „Make America Great Again“(urobme Ameriku opäť silnou). Jedna relatívna slabina pre Trumpa sa ukázala na predmestiach, kde ho podporovali len asi 4 z 10 voličov.

Iowa však zatiaľ nie je veľmi relevantným ukazovateľom toho, kto nakoniec povedie republikánov do všeobecných volieb. Víťazstvo Georgea W. Busha v roku 2000 bolo posledným, keď republikánsky kandidát vyhral v Iowe a stal sa priamym nominantom strany. Trumpov úspech však rozpráva pozoruhodný príbeh v rámci republikánskej strany, vzhľadom na to, že sa stále drží svojho lídra. V minulých voľbách za ním republikáni tak jednoznačne nestáli. V roku 2020 prehral s Bidenom po tom, čo v Bielom dome vyvolal neprestávajúci zmätok, ktorý vyvrcholil smrteľným útokom jeho priaznivcov na Capitol USA, informuje apnews.com. Najvyšší súd USA zvažuje, či sú štáty schopné zablokovať Trumpa vo voľbách kvôli jeho úlohe pri rozpútaní povstania 6. januára 2021 v Capitole. K tomu čelí trestnému procesu vo Washingtone a Atlante za jeho úsilie zvrátiť voľby v roku 2020.

Trump priazeň nestráca

Trump čoraz viac pripomína autoritárskych vodcov a svoju kampaň koncipuje ako kampaň odplaty, informuje apnews.com. Otvorene hovoril o využití moci vlády na prenasledovanie svojich politických nepriateľov. Opakovane použil rétoriku, ktorú kedysi používal Adolf Hitler, keď tvrdil, že imigranti, ktorí ilegálne vstupujú do USA „otravujú krv našej krajiny.“ A nedávno zdieľal minulý týždeň na svojom účte na sociálnej sieti slovný obrat, v ktorom sa zdôrazňovali termíny ako „pomsta“, „moc“ a „diktatúra“. Zdá sa, že Trumpove právne problémy jeho povesti len málo poškodili. Mnohí jeho priaznivci sa na obvinenia pozerajú „politickou optikou.“ Približne tri štvrtiny Iowanov v reakcii na AP VoteCast uviedli, že obvinenia voči Trumpovi sú skôr politickými pokusmi podkopať ho, než legitímnymi pokusmi o vyšetrenie dôležitých otázok. „Boh nás povolal, aby sme to urobili, aby sme podporili Trumpa,“ povedal 64-ročný David Lage, ktorý si na Trumpovej víťaznej párty nasadil kapitánsky klobúk.

Aj USA už majú hypersonickú raketu! (VIDEO)
Spojené štáty zvládli v tichosti hypersonický program. Američania už úspešne otestovali raketu schopnú niesť taktickú jadrovú hlavicu. Americké obavy Náčelník Severoamerického veliteľstva protivzdušnej obrany (NORAD) a Severného veliteľstva USA... Čítať ďalej
16 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik