Svetom sa šíri smrtiaca detská infekcia, už je aj v Európe. Odborníci bijú na poplach
16 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová

Európske laboratóriá hlásia výskyt mykoplazmovej infekcie. Tá spôsobuje vážne ochorenia dýchacích ciest, ktoré sú nebezpečné hlavne u detí. Prenáša sa navyše veľmi ľahko.

Svetom sa šíri vážna infekcia a podľa lekárov už dorazila aj do Európy. Napríklad dánske úrady hlásia, že sa za posledných päť týždňov až strojnásobil počet detských pacientov so zápalom pľúc. Práve ten je totiž jednou z chorôb, ktorú mykoplazmová infekcia môže spôsobiť, informuje tn.nova.cz.

S vyšším výskytom bojujú napríklad aj v Austrálii. Podľa prezidenta Austrálskej lekárskej asociácie (AMA) Michaela Bonninga končí mnoho nakazených v nemocniciach. Preplnené sú vraj aj nemocnice v Číne. Nárast pacientov s ochorením dýchacích ciest zaznamenávajú aj hlavne u detí.

Práve deti sú podľa Bonninga najnáchylnejšou skupinou pacientov. " Je to preto, akým spôsobom sa hrajú a komunikujú, " vysvetlil pre denník News s tým, že sa infekcia prenáša kvapôčkami, a je preto veľmi ľahké ju šíriť.

Časť ochorenia môže navyše prebiehať bezpríznakovo. " Niekedy sa tomu hovorí 'chodiaci zápal pľúc', pretože ľudia vyzerajú relatívne zdravo, " vysvetlil Bonning. U väčšiny pacientov sa ale objavuje horúčka, dýchavičnosť a dráždivý kašeľ.

​Podľa Národného zdravotníckeho informačného portálu sa medzi príznakmi môže objaviť aj nádcha a zväčšenie uzlín v oblasti krku. V niektorých prípadoch ochorenie sprevádza aj zápal stredného ucha.

Ako liečbu potom lekári obvykle nasadzujú antibiotiká, v horších prípadoch choroba končí aj smrťou. Odborníci preto zdôrazňujú dôležitosť prevencie. Odporúčajú, aby sa ľudia vyhýbali preplneným miestam, pokúsili sa vyhnúť kontaktu s chorým človekom a dodržiavali hygienu rúk.

Jozef Banáš sa vyjadril k prezidentským voľbám, aj či plánuje kandidovať (VIDEO)
Jozef Banáš patrí medzi najprekladanejších a najčítanejších slovenských autorov kníh. V minulosti pôsobil v diplomatických službách a možno aj preto sa jeho meno objavilo aj medzi možnými kandidátmi v marcových prezidentských voľbách. Koho Jozef... Čítať ďalej
16 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik