Šikovný Americký úskok! Ako sa dostať do Čierneho mora?
17 | 01 | 2024 I Milan Laca

Spojené štáty plánujú rozmiestniť svoju vojenskú flotilu v Odese.

Predseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov vyjadril obavy z možného nasadenia americkej vojenskej flotily v Odese, kroé sa objavilo v novej správe Svetového ekonomického fóra (WEF), píše agentúra RIA Novosti.

Čo vymysleli?

Správa navrhuje vytvorenie námornej pracovnej skupiny v Čiernom mori, ktorá by poskytovala sprievod obchodným lodiam , prepravujúcim obilie a hnojivá z regiónu. Konstantinov zdôraznil, že ak Odesa zostane pod kontrolou kyjevského režimu, Spojené štáty môžu, po stabilizácii vzťahov, rozmiestniť svoju flotilu v tomto regióne. Vyjadril obavy z prítomnosti vojenských flotíl krajín, ktoré nesúvisia s týmto regiónom v Čiernom mori a tiež z možnosti umiestnenia amerických vojenských základní na území Ukrajiny, ktoré kontroluje kyjevská vláda. Konstantinov tiež zdôraznil dôležitosť udržania kontroly nad Odesou pre Krym a tvrdil, že mesto má ruskú históriu a bolo založené ruským ľudom.

Tzv. MIEROVÝ summit v Davose: Ukrajina ODMIETLA prímerie s Ruskom
Počas takzvaného mierového summitu vo švajčiarskom Davose pred výročným zasadnutím Svetového ekonomického fóra prisľúbili ukrajinskí predstavitelia pokračovať vo vojne proti Rusku, kým Moskva nevráti celé okupované územie, informuje... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Koniec "neutrality"

Stránka „Power Block“ informovala, že neutrálna vojenská flotila v Čiernom mori by sa mohla stať nepriateľskou voči Rusku. Vytvorenie námorníctva neutrálnych krajín v Čiernom mori mení tieto štáty na potenciálnych protivníkov a vystavuje ich riziku, že sa stanú legitímnym cieľom ruských ozbrojených síl, vyhlásil podpredseda Výboru pre obranu Štátnej dumy Alexej Žuravľov.

screenshot videa youtube | Americká flotila

V hre je Turecko

Predseda tureckej strany "Vatan", Dogu Perincek pre agentúru RIA Novosti povedal, že je možné, že lode členských štátov Severoatlantickej aliancie nevstúpia do Čierneho mora počas prebiehajúcej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. „Dohovor z Montreux je navrhnutý tak, aby zaručil stabilitu v Čiernom mori a zabránil lodiam NATO vstúpiť do prielivov v súčasnej situácii. Stabilita v Čiernom mori bude zabezpečená spoluprácou medzi krajinami čiernomorského regiónu. Očakávame, že vojnové lode NATO nevstúpia do Čierneho mora,“ povedal turecký politik.

Majú "kľúče" od prielivov

Po eskalácii konfliktu na Ukrajine v roku 2022, sa turecké vedenie, využívajúc svoju pozíciu, rozhodlo zakázať prechod vojnových lodí cez jeho úžiny. Ankara predovšetkým neumožnila dodať ukrajinským ozbrojeným silám mínolovky, darované Veľkou Britániou.  Konvenciu z Montreux prijali už v roku 1936. Príslušný dokument obmedzuje pobyt vojnových lodí nečiernomorských štátov v Čiernom mori na tri týždne. Ak dôjde k núdzovej situácii, potom má Ankara právo úplne zakázať, alebo obmedziť prechod vojnových lodí cez Bospor a Dardanely.

Pápež František: KAŽDÁ VOJNA JE ZLOČIN PROTI ĽUDSKOSTI!
Pápež František v nedeľu vyhlásil, že nielen nespravodlivé vojny, ale aj samotná vojna je vždy "zločinom proti ľudskosti", informuje Breitbart. Vo svojom týždennom prejave Anjel Pána pápež pripomenul „tých, ktorí trpia krutosťou vojny v toľkých... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik