Rusi preč z Lotyšska!
17 | 01 | 2024 I Milan Laca

Lotyšsko vyháňa z krajiny rusky hovoriacich ľudí. 

Deportácia hrozí 1167 ľuďom, z nich 789 má viac ako 60 rokov.

Vysídlenie kvôli skúškam z jazyka 

Podľa údajov lotyšského Štátneho vzdelávacieho centra nemôžu starší Rusi hromadne zložiť skúšku z jazyka, ktorá je potrebná na obnovenie povolenia na pobyt. Viac ako 50 percent ľudí,  vo vekovej skupine 66 až 74 rokov a 80 percent vo vekovej skupine nad 75 rokov na skúške neuspelo. V roku 2023 malo skúšku zložiť 17 tisíc 800 občanov Ruska. Menej ako 40 percent uchádzačov prešlo testom na prvý raz.

Tzv. MIEROVÝ summit v Davose: Ukrajina ODMIETLA prímerie s Ruskom
Počas takzvaného mierového summitu vo švajčiarskom Davose pred výročným zasadnutím Svetového ekonomického fóra prisľúbili ukrajinskí predstavitelia pokračovať vo vojne proti Rusku, kým Moskva nevráti celé okupované územie, informuje... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Už bolo niekoľko prípradov 

Dňa 10. januára dostal 82-ročný šéf Združenia lotyšsko-ruskej spolupráce Boris Katkov list z ministerstva vnútra, v ktorom sa uvádza, že ho považujú za národnú hrozbu. Preto ho zbavia povolenia na pobyt a deportujú ho. V liste sa tiež uvádzalo, že dôchodca má mesiac na napadnutie tohto rozhodnutia. 12. januára o 8. hodine ráno prišli do Katkovovho domu v Rige pohraničníci a oznámili, že ho deportujú. "Dali mi hodinu na to, aby som sa pripravil a v prípade neuposlúchnutia sľúbili, že vylomia dvere a odvezú ma násilím. Strážcovia zákona ignorovali právo odvolať sa proti rozhodnutiu o vyhostení", tvrdí Katkov. Pre neznalosť jazyka sa  lotyšské úrady rozhodli deportovať aj slepú 72-ročnú dôchodkyňu. S pomocou príbuzných začala v decembri 2022 zbierať dokumenty na obnovenie povolenia na pobyt. Zdravotnú výnimku zo skúšky z lotyšského jazyka sa jej však nepodarilo získať včas, nezvládla testy z čítania a písania.

Lotyšsko prijalo v roku 2022 nové obmedzenia 

Podľa novej verzie zákona, prestanú Rusom vydávať pracovné víza. Okrem toho, Sejm sprísni podmienky na predlžovanie povolení na pobyt pre občanov Ruska a Bieloruska. Rusi, žijúci v pobaltskej republike, ktorí majú povolenie na trvalý pobyt, musia potvrdiť znalosť štátneho jazyka.  

Rusko protestuje 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil deportáciu starších ľudí z pobaltských krajín za absolútnu hanbu. "Samozrejme, pre každý štát je takáto prax núteného vyhostenia absolútnou hanbou," povedal Peskov.

NEMECKÁ VLÁDA V PANIKE: 10 000 traktorov a kamiónov blokuje Berlín (FOTOGALÉRIA)
Pondelok má byť zatiaľ najväčším dňom pre nemeckých protivládnych demonštrantov, keďže v Berlíne sa očakávajú tisícky traktorov a teraz sa pripájajú i kamionisti a robotníci, ktorí kŕmia a obliekajú spoločnosť. A protestujú proti zelenej agende,... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik