Orbán opäť zdvihol prst!
17 | 01 | 2024 I Milan Laca
Orbán varoval pred dôsledkami, keď EÚ upustí od maďarského plánu voči Ukrajine.
 
Ak Európska únia neprijme plán Maďarska, financovať Ukrajinu mimo rozpočtu EÚ, Budapešť bude nútená tento proces zastaviť!
Varovanie
Viktor Orbán to vyhlásil na spoločnej tlačovej konferencii so svojím slovenským partnerom Robertom Ficom. Podľa maďarského premiéra, ponúka Budapešť financovanie Ukrajiny bez ujmy na rozpočte EÚ a bez spoločného úveru. Na to je potrebné vytvoriť peňažný fond a pre každú krajinu vypočítať, koľko by mala zaplatiť Ukrajine. Maďarsko je pripravené zaplatiť svoj podiel zo štátneho rozpočtu, vysvetlil Orbán.
Trump opäť o tretej svetovej! Znova varuje a obviňuje
Trump hovorí, že tretia svetová vojna je „blízko“. Svet ešte nikdy nebol tak blízko k vypuknutiu tretej svetovej vojny, povedal bývalý americký prezident Donald Trump v prejave k svojim priaznivcami v Iowe. Obáva sa "Nemyslím si, že nám... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Milan Laca
Ak nie, tak...
"Toto je návrh Maďarska. Ak ho Brusel prijme, Ukrajinci dostanú pomoc mimo rozpočtu EÚ. A ak nie, budeme, žiaľ, nútení tento proces zastaviť," povedal Orbán.
Obštrukcie Budapešti
V polovici decembra, na summite v Bruseli, Maďarsko vetovalo balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 50 miliárd dolárov. Predseda Európskej rady Charles Michel však vtedy povedal, že lídri EÚ budú môcť jednomyseľne schváliť pomoc Kyjevu začiatkom roka 2024. Ďalší mimoriadny summit EÚ je naplánovaný na 1. februára.
EÚ sa plánu nevzdáva
Ako napísali The Financial Times, Európska únia pripravuje rezervný plán až do výšky 20 miliárd eur zvýšením dlhu, ktorý obíde Orbánove námietky. Očakáva sa, že členské krajiny poskytnú záruky do rozpočtu EÚ, vďaka čomu si Európska komisia bude môcť požičať túto sumu pre Kyjev na kapitálových trhoch. Maďarsko blokuje väčšinu rozhodnutí EÚ o Ukrajine.
Nemecko sa pripravuje na vojnu s Ruskom. Poliaci sa pripájajú
Nemecké ministerstvo obrany vysvetlilo správy o „tajnom pláne“ na vojnu medzi NATO a Ruskom. Ministerstvo tiež označilo „tajný plán“ za súčasť vojenských záležitostí Chystajú sa na vojnu? Nemecké ministerstvo obrany vyhlásilo, že zvažovanie aj... Čítať ďalej
16 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik