Nemecko sa pripravuje na vojnu s Ruskom. Poliaci sa pripájajú
16 | 01 | 2024 I Milan Laca

Nemecké ministerstvo obrany vysvetlilo správy o „tajnom pláne“ na vojnu medzi NATO a Ruskom.

Ministerstvo tiež označilo „tajný plán“ za súčasť vojenských záležitostí
Chystajú sa na vojnu?

Nemecké ministerstvo obrany vyhlásilo, že zvažovanie aj tých najnepravdepodobnejších scenárov, je súčasťou každodenných vojenských záležitostí. Tak vysvetlilo správy o „tajnom pláne“ na vojnu NATO s Ruskom, píše denník Bild. "Zvažovanie rôznych scenárov, aj keď sú extrémne nepravdepodobné, je súčasťou každodennej vojenskej praxe, najmä počas armádneho výcviku," vyhlásilo nemecké ministerstvo obrany.

Trump opäť o tretej svetovej! Znova varuje a obviňuje
Trump hovorí, že tretia svetová vojna je „blízko“. Svet ešte nikdy nebol tak blízko k vypuknutiu tretej svetovej vojny, povedal bývalý americký prezident Donald Trump v prejave k svojim priaznivcami v Iowe. Obáva sa "Nemyslím si, že nám... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vojna na budúci rok?

Bild už predtým, s odvolaním sa na údajne tajný dokument Bundeswehru napísal, že Nemecko pripravuje plán na vojnu medzi NATO a Ruskom, ktorá by sa, podľa scenára nemeckého ministerstva obrany, mohla začať v lete 2025. Podľa novín, by sa eskalácia mohla začať vo februári 2024. V deň X dá hlavný veliteľ NATO rozkaz na presun 300-tisíc vojakov na východné krídlo.

Ruský MID sa vysmieva

„Plán“, ako by Rusko mohlo zaútočiť na NATO, zverejnený bulvárnym denníkom Bild, je silným minuloročným horoskopom pre Ryby v umývadle, povedala s iróniou hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová. Nevylučujem, že analytickú časť Bundeswehru poskytlo nemecké ministerstvo zahraničia pod vedením ministerky Baerbockovej," napísala Zakharová vo svojom telegramovom kanáli.

Poliaci sa pripájajú
Poľsko súhlasí s rozmiestnením nemeckých jednotiek na svojom území, vyhlásil v rozhovore pre denník Rzeczpospolita námestník ministra zahraničných vecí Andrzej Szejna. „Ak chcú Nemci posilniť východné krídlo NATO v Poľsku, ako to urobili v Litve, potom to vítame“. Poznamenal, že v kontexte nepriateľských akcií „za východnou hranicou“ Poľska, Varšava víta akúkoľvek pomoc a spolurácu zo strany spojencov. V Poľsku je v súčasnosti rozmiestnených asi desaťtisíc amerických vojakov.
...a Litva tiež

Minulý rok sa Nemecko a Litva dohodli na nasadení nemeckej brigády do roku 2027, pričom presun hlavných formácií sa uskutoční v rokoch 2025-2026. Do Litvy príde päťtisíc nemeckých vojakov, ktorí vytvoria ťažkú ​​brigádu s tromi manévrovacími prápormi a potrebnými jednotkami bojovej podpory a zásobovania.

Putin upokojuje
Vyhlásenia šéfa Bieleho domu Joea Bidena o možnom ruskom útoku na krajiny NATO sú úplný nezmysel, povedal Putin. "Myslím si, že prezident Biden tomu tiež rozumie. Toto je len slovný obrat, ktorý má ospravedlniť jeho chybnú politiku v ruskom smere". Podľa Putina sa Spojené štáty v perspektíve globálneho rozvoja až tak nezaujímajú o strategickú porážku Ruska, napriek vyhláseniam. "Moskva má záujem rozvíjať vzťahy s krajinami NATO a nechce tieto vzťahy kaziť. Rusko a tieto štáty voči sebe nemajú žiadne územné nároky. Rusko nemá žiadny dôvod, žiadny záujem - ani geopolitický, ani ekonomický, ani politický, ani vojenský - bojovať s krajinami NATO. Nemáme žiadne územné nároky voči sebe navzájom, nemáme túžbu kaziť si s nimi vzťahy", povedal Putin.
NEMECKÁ VLÁDA V PANIKE: 10 000 traktorov a kamiónov blokuje Berlín (FOTOGALÉRIA)
Pondelok má byť zatiaľ najväčším dňom pre nemeckých protivládnych demonštrantov, keďže v Berlíne sa očakávajú tisícky traktorov a teraz sa pripájajú i kamionisti a robotníci, ktorí kŕmia a obliekajú spoločnosť. A protestujú proti zelenej agende,... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik