Minister: Pán Lipšic nech si niekedy radšej zahryzne do jazyka (VIDEO)
16 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Vláda má sto dní. V štandardných demokraciách je pre ňu práve toto obdobie čas na „zorientovanie sa“ ministrov vo svojich rezortoch s tým, že aj opozícia je počas tých sto dní ústretovejšia a nie natoľko kritická. Štvrtá vláda Roberta Fica svojich sto dní nedostala. Naopak, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) bol odvolávaný v čase, keď vláda ešte ani nemala dôveru. Práve on bol hosťom v Rozhovoroch s Mimi Šramovou.

Šutaj Eštok sa vrátil k svojmu odvolávaniu, ale aj k tomu, prečo dostali aj nominanti Hlasu dôveru od ľudí. V Rozhovoroch s Mimi Šramovou zhrnul aj ďalšie úspešné kroky štvrtej vlády Roberta Fica. Pri odvolávaní nemá problém postaviť sa zoči-voči poslancom aj na výbore. Opozíciu žiada, aby nešírila poplašné správy o rušení NAKA, či boja proti extrémizmu a terorizmu. Pripomenul však, že práve terorizmu Slovensko vystavili minulé vlády, keď sem mohli prísť tisícky ilegálnych migrantov. Súhlasí aj s bojom proti konšpiráciám, no aj ten musí mať zákonné medze a nesmú sa len tak, z rozhodnutia súkromnej firmy vypínať infoweby.

Sto dní

„To je tá nová politická kultúra, o ktorej nám hovorilo Progresívne Slovensko, že ministrovi nedajú, ani štandardných sto dní na to, aby kľudne mohol pracovať. Nevadí. To odvolávanie sme zvládli, robíme to, na čo nás ľudia zvolil. Aby sme v štáte urobili poriadok a aby sme sa od prvého dňa nevenovali konfliktom a vybíjaniu sa v koalícii tak, ako to robila minulá vláda,“hodnotí minister vnútra. Ich pomoc ľuďom bolo vidno od začiatku. V krátkom čase vycestovali na východ kvôli pomoci po zemetrasení.

Prekvapenie: Diana Santusová SKONČILA na policajnej inšpekcii
Po tom, ako sa začiatkom novembra Diana Santusová ujala novej pozície na policajnej inšpekcii, prichádza správa o jej konci na poste, z ktorého odišla na vlastnú žiadosť. Čaká ju však nová výzva, s ktorou sa bude musieť popasovať – už od 15-teho... Čítať ďalej
16 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

A čo vláda, ako celok

„Rovnako sme promptne riešili splácanie hypoték – minister financií pripravil riešenie, ako pomôcť ľuďom so splácaním hypoték, naša vlajková loď v Hlase – trinásty dôchodok – pomoc dôchodcom bola v expresne rýchlom čase schválená,“  rekapituluje ďalej úspešnú činnosť vlády počas prvých sto dní vo funkcii. To však nie je všetko, jeho stranícka kolegyňa „zasiahla“ v probléme zdražovania energií.

Aktuálne sa vláda zameriava na vysoké ceny potravín, ale aj na otázku právneho štátu, úpravu trestných kódexov a zrušenie ÚŠP.

„Tu chcem verejnosti sľúbiť, že to dotiahneme do konca a Úrad špeciálnej prokuratúry zrušený bude,“ drží sa sľubu minister vnútra.

O svojom odvolávaní

Šutaj Eštok si ešte ako člen opozície pamätá niekoľkonásobné odvolávanie Romana Mikulca (OĽaNO) z postu ministra vnútra, kde vtedajšia koalícia už vtedy robila rôzne obštrukcie. Jeho odvolávanie prebehlo štandardne a inak to nemieni robiť ani ďalej.

„Ak budem predvolaný na nejaký výbor, ja na ten výbor prídem, či bude uznášania schopný, alebo nebude, už závisí na poslancoch. Tým, že my len robíme to, o čom sme hovorili aj pred voľbami, ja nemám dôvod neprísť do Národnej rady,“ myslí si minister. To, že sa zodpovedá parlamentu vníma ako prejav štandardnej demokracie.

Reorganizáciu potrebuje aj NAKA

Hoci opozícia hovorí o hrozbe zrušenia Národnej kriminálnej agentúry, malo by ísť len o jej reorganizáciu. O potrebe reformy a zefektívnenia hovoril už aj nový policajný prezident Solák pri svojom vypočutí pred výborom. Optimalizáciou musí prejsť napríklad aj enviropolícia, či iné zložky.

„Pretože z tých útvarov sa stali neefektívne útvary, ktoré častokrát duplicitne konajú, enviropolícia so zložkami, ktoré spadajú pod ministerstvo životného prostredia. Je to komplexná zmena niektorých útvarov na policajnom zbore,“ vysvetľuje minister a dodáva, že všetky súčasné kauzy sa prešetria v súlade so zákonom. Chce tak predísť tomu, čo tu bolo v minulosti, že tu existovala skupina vyšetrovateľov, ktorá si Slovensko pomýlila s Divokým Západom a vykonávala tu politickú pomstu na objednávku Daniela Lipšica.

Tomáš Taraba PREHOVORIL o skutočnom vinníkovi
Tomáš Taraba hovorí to, o čom nechce opozícia a jej prívrženci ani počuť. O skutočných vinníkoch. Tých, čo majú špinavé svedomie, no reálnych faktoch neznalá verejnosť ich velebí až do nebies. Je tu veľa oblbnutých, s prepáčením za výraz, ľudí a... Čítať ďalej
16 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Nestrašte verejnosť

Šutaj Eštok v tejto súvislosti požiadal aj opozíciu, aj Daniela Lipšica, aby nestrašili verejnosť niečím, čo nemá reálny základ. Práve naopak, aj pod vplyvom udalostí idú posilňovať protiteroristické zložky.

„Ja ešte ako opozičný politik som kritizoval vtedajšie vedenie ministerstva vnútra, že kvôli laxnému postoju k nelegálnej migrácii urobili zo Slovenska terč aj pre potencionálnych teroristov. Príchod totiž umožnili aj takýmto živlom, kvôli čomu Slovensko môže byť terčom nejakého teroristického útoku,“ konštatuje politik.

Problémy v policii

Policajný zbor okrem problémom s personálnym podstavom bojuje aj s nedostatkom dôvery obyvateľstva. Matúš Šutaj Eštok po svojom nástupe začal jednoznačne s praxou, že zákon platí pre každého rovnako. Znamená to aj to, že pri exponovaných osobách sa policajt nebude musieť báť splniť si svoje povinnosti. Navyše sa tu  nebude účelovo stíhať, či nad ránom kukláčmi okázalo vykopávať dvere.

„Aj s policajným prezidentom mám v pláne veci v rámci posilnenia tej sociálnej stránky, aby sme do zboru vedeli dostať mladých ľudí, aby sme ich vedeli udržať. Aby mali kvalitné prostredie, materiálno-technické zabezpečenie,“ menuje Šutaj Eštok a pridáva, že v pláne sú aj nájomné byty pre policajtov, ale aj policajné stanice hodné 21-ho storočia.

Hoaxy a hybridné hrozby

Aj minister si je vedomý, že sme v bezpečnostnej situácii, aká tu roky nebola. Za našimi hranicami je ozbrojený konflikt a Slovensko je v záujme zahraničných, aj spravodajských služieb. Tie tu vyvíjajú aktivity a bolo by naivné myslieť si, že nemajú záujem ovplyvňovať dianie u nás. Aj minister to vníma, ako hrozbu, no radí využívať zdravý rozum, ktorý radí neveriť každej teórii, ktorých tu bolo aj v minulosti dosť.

„Dezinfo médiá“

Minister chápe, že proti dezinformáciám treba bojovať, ale vypínanie webov, ktoré niekto označí za dezinformačné, považuje za zvláštne.

„Treba mať určité štandardy, ale nemôžeme urobiť to, čo tu robila minulá vláda, že sa tu vypínali weby len kvôli inému názoru. Máme demokraciu, pluralitu názorov treba rešpektovať a všetky médiá si majú plniť svoje povinnosti,“ myslí si minister. Nepáči sa mu však, že spoločnosti, ako Gerulata si na základe vlastných kritérií označí za konšpirátora aj politika. Za proruského trolla označili aj súčasného ministra životného prostredia Tarabu, no nevedeli mu to nijako dokázať. Úlohou médií by malo byť hľadanie pravdy, nie jej vytváranie.

„Veľmi opatrne s týmto a určite nie som za to, aby sa tu vypínali akékovek weby. Samozrejme, v rámci boja proti extrémizmu musíme dohliadať na internetový priestor. Často je plný agresivity, zloby a často aj neprávd. Ale povedať, že sú to iba alternatívne médiá, ktoré to prinášajú, by bolo krátkozraké,“ uzatvára minister vnútra.

POCIKÁTE SA OD SMIECHU! Česi v šľapajach Nemcov: V mene zákona, ten hnoj tu nekydajte! (VIDEO)
Nemci to s tým ochromením krajiny myslia vážne. Zdá sa však, že protivládne nálady prepukajú aj v Česku. Zatiaľ len v podobe individuálnych „darcov hnoja“ štátnym inštitúciám. Policajné výzvy na spôsob „Chlapi nebláznite v mene zákona prestaňte... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik