Jozef Banáš sa vyjadril k prezidentským voľbám, aj či plánuje kandidovať (VIDEO)
16 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Jozef Banáš patrí medzi najprekladanejších a najčítanejších slovenských autorov kníh. V minulosti pôsobil v diplomatických službách a možno aj preto sa jeho meno objavilo aj medzi možnými kandidátmi v marcových prezidentských voľbách. Koho Jozef Banáš podporuje a či bude vôbec kandidovať, prezradil v rozhovore pre ženský web.

V rozhovore sa vyjadril aj k tomu, koho a prečo podporí v prezidentských voľbách. Kariérneho diplomata prirovnáva ku kariérnemu vojakovi - nemajú svoj názor. Ten „nesmú mať“ podľa majiteľov pravdy. Tí využívajú, že ľuďom sa nechce rozmýšľať. Robert Fico je podľa neho v Bruseli maximálne akceptovaný napriek názoru bratislavskej kaviarne. Optimista je aj v tom, aký bude rok 2024.

Polichotený

Jozef Banáš sa týmto niekoho výberom cíti polichotený – predsa len, hovorí to niečo o jeho práci. Do politiky sa vracať nechce, aj keď post prezidenta je iná pozícia.

„Od začiatku to hovorím veľmi otvorene, je tu jeden kandidát, ktorý je veľmi optimálny na post prezidenta republiky a to je pán Pellegrini. Vôbec sa tým netajím,“hovorí Banáš. So smiechom dodáva, že by nad tým uvažoval len v prípade, keby Peter Pellegrini nekandidoval. Ako druhého najvážnejšieho kandidáta vníma Ivana Korčoka, ktorého pozná tiež, no on je kariérny diplomat.

NEUVERÍTE KTO OHLÁSIL PREZIDENTSKÚ KANDIDATÚRU!
Predseda mimoparlamentnej ĽSNS Marian Kotleba ohlásil prezidentskú kandidatúru. Začína so zberom podpisov. Informoval o tom vo videu na sociálnej sieti. "Do dnešného dňa na Slovensku neohlásil kandidatúru ani jeden skutočne národný kandidát.... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Diplomat je trénovaný nemať názor

„Táto profesia je podobná profesii kariérneho vojaka. To sú dve profesie, v ktorých nesmiete veľmi rozmýšľať. Ste cvičený, trénovaný v tom, prijímať pokyny a plniť rozkazy. Obávam sa, že keby Slováci zvolili za prezidenta Ivana Korčoka, o ktorého profesionálnych kvalitách nepochybujem; ale to bol človek, ktorý bol trénovaný v tom, aby nemal svoj názor, ale aby plnil pokyny a názory niekoho iného,“vysvetľuje spisovateľ.

Peter Pellegrini podľa neho svoj názor prejavil do tej miery, že bol schopný odísť zo Smeru a vytvoriť nový politický subjekt. Aj to hovorí v Banášovom ponímaní v prospech jeho kandidatúry.

Pellegrini, Korčok, foto: FB/Gyimesi

S majiteľmi pravdy sa diskutovať nedá

„Som za to, aby ľudia hľadali pravdu, ale som proti tým, ktorí pravdu vlastnia,“ je dávnejší Banášov výrok a stojí si za ním dodnes. Práve toto vyčíta médiám bývalého hlavného prúdu, ktoré sa tu stavajú do pozície vlastníkov pravdy.

„Vy keď troška sa odchýlite od ich názoru, okamžite vás prenasledujú, vyčleňujú, ste konšpirátor, dezolát... myslím, že to nie je len problém slovenských médií a istého politického spektra, ale vidíme to v celej západnej civilizácii,“upozorňuje autor bestsellerov.

Kde sa to v nás vzalo?

Tento stav Banáš vníma, ako „chorobu“ nášho materialistického sveta. Krajiny, ktoré sa riadia východnými filozofiami tieto problémy vôbec neriešia. Nesúhlasí ani s tvrdením, že celý svet má rovnaký názor, napríklad na aktuálny konflikt na Ukrajine.

„To nie je pravda, ide o štvrtinu sveta, tri štvrtiny sveta majú iný názor. My sme sa v tom materiálnom svete v dôsledku blahobytu dostali do situácie, že sa nám prestáva chcieť nie len pracovať, ale aj rozmýšľať,“ konštatuje Banáš. Práve táto pohodlnosť nás núti akceptovať niekým pripravenú „pravdu“.

RIEŠTE MATOVIČA, PÁNI POSLANCI! (VIDEO)
Súd vo Vietname v piatok uväznil dvoch bývalých ministrov vlády a uznal desiatky úradníkov vinných z úplatkárstva a zlého hospodárenia za ich úlohu v škandále s testovacími súpravami koronavírusu, informuje Reuters o konaní Ministerstva verejnej... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Pomohol si Exupéryho výrokom

Podľa Banáša nový slovenský prezident by sa mal riadiť slávnym Exupéryho výrokom „Ak chceš postaviť loď, neposielaj ľudí do lesa po drevo, ale vzbuď v nich túžbu po šírom mori.“  Naši politici podľa neho vedia akurát tak zhlobiť tú loď, no prezident musí vedieť, kam tá loď popláva, dať ľuďom pocit, že niekam smerujeme. V tejto súvislosti sa z Banášovho pohľadu o čosi také pokúšal akurát Rudolf Schuster.

„Slovensko by potrebovalo takého prezidenta, akým bol Rudolf Schuster primátor Košíc,“ dopĺňa Banáš.

Pellegrini má niečo, čo ostatným chýba

Banáš si myslí, že dobrý prezident potrebuje mať aj charizmu. A tú podľa neho má práve Peter Pellegrini a dokáže ňou odbúrať množstvo animozít, ktoré v spoločnosti sú. Harabina vníma, ako veľmi dobrého v oblasti práva, no on nie je ten, kto by spoločnosť vedel spojiť.

„Počul som, že kandidovať chce aj Andrej Danko, ale on nemá žiadnu šancu, čo si budeme hovoriť,“ dopĺňa Banáš. Ten Andreja Danka vníma, ako „humoristu“, no problematickú súčasť koalície a prirovnáva ho k Ľuptákovi, či Matovičovi.

Bratislavská kaviareň je vo výhode

Banáš konštatuje, že hoci „bratislavská kaviareň“ má výhodu v tom, že ju je viac počuť, na svojej strane má tie médiá, ktoré si hovoria mienkotvorné, v skutočnosti je to len malá skupina ľudí.

„Robí to taký dojem, že my sme tí, ktorí určujú, ale vo voľbách sa ukázalo, že oni neurčujú. Mňa považujú za hlupáka a konšpirátora, nech sa páči, ja s tým nemám problém,“baví sa Banáš. A baví sa aj na tom, aký obraz sa práve bratislavská kaviareň na Slovensku snaží vytvoriť o vnímaní Roberta Fica v európskych štruktúrach.

Advokát Ribár: Keď sa (poslanec Spišiak) pomýli, aj pravdu povie (VIDEO)
Nešťastný výrok Jaroslava Spišiaka v Diskusnom klube nenechal chladným ani advokáta Martina Ribára. Ten dlhodobo hovorí o nezákonnosti vynútených výpovedí. Práve preto ho zaujala veta Jaroslava Spišiaka: „Bez nezákonných benefitov a bez nezákonného... Čítať ďalej
16 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Štvornásobný premiér

„Robert Fico je jediný, kto sa stal po štvrtýkrát premiérom. Kde príde, tam sa mu budú „klaňať“. To teraz neohovorím preto, že by som bol nejaký ficovec, to je fakt. Tam tí tajtrlíci, ktorí teraz tam je, o rok tam už nebude, to je sivý priemer. Povedzte mi nejaké meno významného európskeho politika, ktorý ostal v pamäti. Po pani Leyenovej o pol roka už ani pes neštekne,“ myslí si Banáš. Keď však niekto bol štyrikrát premiérom, berú ho veľmi vážne a vďaka nemu budú brať veľmi vážne aj Slovensko.

FOTO TASR - Martin Baumann

Optimista

Banáš verí, že toto bude dobrý rok. S úsmevom tvrdí, že jednak preto, leboon sám má párne roky dobré, ale po tých tri a pol rokoch katastrof už nič horšie nemôže prísť. Nevie síce povedať, či Fico, Kaliňák a spol. v minulosti „kradli a korumpovali“, to musia vyšetriť OČTK.

„Ja viem len povedať, že schopnosť manažovať politiku týchto ľudí je iks-násobne väčšia, ako tých, čo tu boli za Matoviča, z toho vychádza, že som optimista,“ uzatvára Banáš.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik