"Darček" pre západné pivovary. Zákaz dovozu do Ruska!
16 | 01 | 2024 I Milan Laca

Rusko che zakázať dovoz piva z nepriateľských krajín.

Štátna duma žiada kabinet ministrov, aby zaradil pivo na vládny zoznam poľnohospodárskych produktov, surovín a potravín dodávaných z nepriateľských krajín. Lídrom exportu piva do Ruskej federácie bolo v roku 2023 Nemecko, ktoré aktívne poskytuje zbrane Ukrajine, ako aj Litva a Lotyšsko, ktoré zaujímajú protiruský postoj. Odborníci sa domnievajú, že trh s alkoholom v Rusku je stále jedným z najatraktívnejších pre zahraničné podniky, preto sa nechcú vzdať zisku.

Koho potešia? 

Duma navrhuje zakázať dovoz z USA, krajín Európskej únie, Kanady, Austrálie a Nórska. Pre Nemecko je pivo takmer rovnako dôležitým vývozným produktom ako jablká pre Poľsko. Rusko obmedzilo dovoz jabĺk, ale piva zatiaľ nie. "Nepriateľské krajiny" zvyšujú dodávky tohto nápoja a zarábajú desiatky miliónov dolárov, z ktorých daňové odvody idú, okrem iného na podporu Ozbrojených síl Ukrajiny“, vysvetlil pre Izvestija poslanec Dumy  Alexej Didenko.

NEMECKÁ VLÁDA V PANIKE: 10 000 traktorov a kamiónov blokuje Berlín (FOTOGALÉRIA)
Pondelok má byť zatiaľ najväčším dňom pre nemeckých protivládnych demonštrantov, keďže v Berlíne sa očakávajú tisícky traktorov a teraz sa pripájajú i kamionisti a robotníci, ktorí kŕmia a obliekajú spoločnosť. A protestujú proti zelenej agende,... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Ako zarábajú?

V rokoch 2022–2023 tvorilo Nemecko viac ako tretinu všetkých dovozov piva do Ruska. Vlani sa objem dodávok z Nemecka zvýšil  o 32 % na 96 miliónov dolárov. Na druhom mieste sa umiestnila Litva, ktorá v roku 2023 predstavovala niečo vyše 15 % všetkých dodávok – 36,5 milióna dolárov. Jej export vzrástol v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2022 1,9-krát. Lotyšsko obsadilo tretie miesto. Dodávky sa zvýšili takmer štvornásobne – na 34,4 milióna dolárov. Navyše sa zdvojnásobil aj export z Poľska – na 5,3 milióna dolárov.

Budú mať potom pivo? 

Združenie ruských výrobcov piva, sladu a nápojov oznámilo, že segment dovážaného piva zaberá malý podiel na ruskom trhu. „Za tri štvrťroky 2023 bol jeho podiel na predaji 4 %, rovnako ako za tri štvrťroky 2022. Zároveň sa domnievame, že úsilie regulátora by malo smerovať k stimulácii miestnych výrobcov na zvýšenie objemu výroby ruského piva“.

...a nielen pivo! 

Tento trend, keď je výhodné obchodovať s Ruskou federáciou na úkor politických záujmov, sa skôr či neskôr prejaví aj v iných odvetviach. Predseda Iniciatívy verejného spotrebiteľa Oleg Pavlov pripúšťa, že toto opatrenie možno rozšíriť aj na ďalšie produkty, ktoré  v Rusku vyrábajú v dostatočnom množstve.

Dobrodružstvá amerických prezidentov s JADROVÝM KUFRÍKOM. O čom sa nehovorilo...
Dobrodružstvá jadrového kufríka v Amerike - zábavné, ale nie príliš zábavné. Kódy, ktoré potrebuje šéf Bieleho domu na príkaz na spustenie jadrových zbraní, predstavujú hrozbu pre celý svet. Škandál okolo tajnej choroby šéfa Pentagonu Lloyda... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik