Aktivista: Vo virtuálnom priestore sme totálne pod kontrolou. Kto je zodpovedný?
17 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Úradnícka vláda ešte pred svojim koncom vyčlenila peniaze na kontrolu obsahu slovenských sociálnych sietí. Nie malá čiastka šla pre „majiteľov pravdy“, ktorí kontrolujú aj verejne známych ľudí. Inštitút Infosecurity vydal analýzu, z ktorej vyplýva, že najväčší dosah na sociálnych sieťach má Ľuboš Blaha, hneď za ním lídri Republiky Uhrík a Mazurek. Kto sú títo „majitelia pravdy“? Na Telegrame informuje Miroslav Heredoš.

Adapt Institute

Hoci názov má v angličtine, je to slovenský analytický think-tank, zaoberajúci sa obrannou a bezpečnostnou politikou. Prezentujú sa, ako nadstranícka nezisková inštitúcia.

Ich cieľom je "rozvoj“ slovenskej bezpečnostnej komunity prostredníctvom vzdelávania, rozvoja expertnej siete a podnetného dialógu na národnej i medzinárodnej úrovni a skvalitňovanie verejnej diskusie. Tiež chcú dávať priestor "odborníkom".  Adapt Institute vznikol v roku 2022. Nadväzuje na tradíciu dvoch predchodcov – Inštitútu strategických politík (Stratpol) (https://stratpol.sk/) a Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI) (https://slovaksecurity.org/). 

„Teraz pointa - zakladateľ STRATPOLU je dobre známy Robert Ondrejcsák, bývalý štátny tajomník MO SR (2010-2012, 2016-2020) a dnes veľvyslanec v Londýne a zakladatelia SSPI sú dobre známy "galgani" Naď s Majerom, bývalý minister obrany SR a jeho štátny tajomník. Z ich organizacii "vznikol" think-tank Adapt institute, ktorý zobral dotácie aj z USA aj zo slovenského rozpočtu a cez GERULATU sieťujú tváre telegramu a sociálnych sietí,“ vysvetľuje pozadie tejto organizácie Heredoš.

Na ovplyvňovanie verejnej mienky Slovákov USA vynakladajú astronomické sumy
Súčasná vládna garnitúra sa už pred voľbami prezentovala úmyslom nedotovať mimovládne organizácie, ktoré sú financované zahraničím. Ak si niekto myslí, že ide o všelijaké neziskové organizácie poskytujúce starostlivosť seniorom, terapiu ľuďom s... Čítať ďalej
30 | 12 | 2023 | Eka Balaskova

Open Information Partnership / OIP

Táto organizácia podľa Heredoša vznikla v roku 2019

„Sme investigatívni novinári, charitatívne organizácie, think-tanky, akademici, mimovládne organizácie, aktivisti a kontrolóri faktov, ktorí pôsobia vo viac ako 20 krajinách," píšu o sebe OIP. Heredoš dopĺňa, že od svojho vzniku bojujú proti rastúcej vlne dezinformácii na sociálnych sieťach, či vo verejnom priestore. Tie sú podľa nich najväčšou hrozbou pre demokraciu.

Od februára 2019 stoja údajne pevne proti rastúcemu vlne dezinformácií – v správach, na sociálnych médiách a v našom verejnom diskurze – ktoré považujú za existenčnú hrozbu pre demokraciu.

„Britský vládny úrad pre zahraničné veci, Commonwealth & Development Office poskytol finančné prostriedky na OIP, aby mohli podporiť boj "občianskej spoločnosti" proti dezinformáciám,“ informuje na Telegrame Heredoš.

Pražský inštitút bezpečnostných štúdií / PIBŠ

Zo zmienených inštitúcií má asi najdlhšiu históriu práve táto organizácia. Tá vznikla v roku 2002 po päťročnom plánovaní. V roku 1998 vznikol "Program hodnotenia národnej bezpečnosti" ako nezávislý program v rámci Občianskeho inštitútu, jednej z prvých neziskových politických skupín v Českej republike založenej po nežnej revolúcii, približuje Heredoš s tým, že o dva roky neskôr sa program odčlenil a vytvoril sa  „The Bell-Association for Freedom and Democracy". Do roku 2002 sa vyvíjal koncept školiaceho programu, ktorý bol zameraný na bezpečnosť pre budúcich politikov, čo vyústilo do založenia PIBŠ.

Jozef Banáš sa vyjadril k prezidentským voľbám, aj či plánuje kandidovať (VIDEO)
Jozef Banáš patrí medzi najprekladanejších a najčítanejších slovenských autorov kníh. V minulosti pôsobil v diplomatických službách a možno aj preto sa jeho meno objavilo aj medzi možnými kandidátmi v marcových prezidentských voľbách. Koho Jozef... Čítať ďalej
16 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Nelichotivý záver

„Priatelia, v tejto spoločnosti je toľko "sliediacich" organizácii platených z UK, alebo USA, či štátnych rozpočtov, že prichádzame k záveru - spoločnosť v globálnej miere a sociálne siete sú pod úplnou kontrolou systému,“konštatuje Heredoš s tým, že aj samotní zakladatelia inštitútov sú tajnými službami riadne preverení a sú to systémoví hráči z radov bývalých politikov. Pomôcť by v tom mohla slovenská verzia zákona FARA, ktorá by ako finančný stav, tak personálne toky sprehľadnila.

Zákon FARA v USA

Miroslav Heredoš nedávno vysvetlil zákon „FARA“ (Foreign Agents Registration Act) z roku 1938. Jeho účelom je zabezpečiť, aby americká verejnosť a zákonodarcovia vedeli o zdroji informácií - propagandy a identite ľudí, ktorých cieľom je ovplyvňovať americkú verejnú mienku, zákony a defakto politiku.

„Podľa zákona v USA je zástupcom (agentom) zahraničného subjektu akákoľvek osoba alebo organizácia, ktorá koná na základe rozkazu, požiadavky, pod vplyvom či kontrolou zahraničného subjektu, alebo ktorej aktivity sú riadené takýmto subjektom, ktorý:

  • sa zúčastňuje politických aktivít, alebo
  • koná v oblasti styku s verejnosťou pre zahraničný subjekt, alebo
  • získava alebo rozdeľuje v Spojených štátoch akúkoľvek vec pre zahraničný subjekt, alebo
  • zastupuje pred ktoroukoľvek agentúrou alebo predstaviteľom americkej vlády zahraničný subjekt

Kto je zahraničný agent podľa zákonu FARA?
Miroslav Heredoš upozorňuje na to, že prezidentka Čaputová využila možnosť zalíškať sa mimovládnym organizáciám. Vysvetlil tiež, čo ten „záhadný“ zákon FARA vlastne obnáša. Heredoš cituje Zuzanu Čaputovú, podľa ktorej je absurdné označovať... Čítať ďalej
15 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik