55 rokov od smrti Jána Palacha
16 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

55 rokov dnes uplynulo od smrti Jana Palacha. Mal 20 rokov, keď svoj život obetoval na protest proti okupácii Česko-Slovenska armádami Varšavskej zmluvy. Hoci sa vtedajšia moc veľmi snažila, ľudia na Palachovu obetu nezabudli a každoročne si v tichosti pripomínali Palachov týždeň. 

Narodil sa 11. augusta 1948 a vyrastal v mestečku Všetaty. Po maturite na mělníckom gymnáziu sa uchádzal o štúdium na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej. Kvôli svojmu buržoáznemu pôvodu však nakoniec začal študovať na Vysokej škole ekonomickej. Odtiaľ po čiastočnom „odmäku“ pomerov prestúpil na Filozofickú fakutlu.

TK predsedu vlády SR Roberta Fica a predsedu vlády Maďarska Viktora Orbána
Tlačové vyhlásenie predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica a predsedu vlády Maďarska Viktora Orbána. VIDEO: <iframe... Čítať ďalej
16 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Po augustovej okupácii ČSSR sa zúčastnil niekoľkých protestných akcií, vrátane študentského okupačného štrajku v dňoch 18. - 21. novembra 1968. Nastupujúcou normalizáciou a šíriacim sa pocitom beznádeje bol veľmi skľúčený, veřejnost chcel vyburcovať z letargie. Na ukončenie života si zrejme zvolil spôsob, aký na protest volili budhistickí mnísi v Južnom Vietname.

Facebook / Jan Palach

V štvrtok 16. januára 1969 sa Jan Palach okolo 13:30 na rampe pražského Národného múzea polial benzínom a zapálil. Okoloidúcim sa podarilo po niekoľkých minútach plamene uhasiť. Ťažko popáleného študenta previezli do Fakultnej nemocnice na Vinohradoch, ale rozsah jeho zranení bol natoľko vážny, že nemal nádej prežiť. Pred smrťou stihol poskytnúť rozhovor, v ktorom vysvetlil motívy svojho činu, pripomína Ústav pamätí národa.

Minister: Pán Lipšic nech si niekedy radšej zahryzne do jazyka (VIDEO)
Vláda má sto dní. V štandardných demokraciách je pre ňu práve toto obdobie čas na „zorientovanie sa“ ministrov vo svojich rezortoch s tým, že aj opozícia je počas tých sto dní ústretovejšia a nie natoľko kritická. Štvrtá vláda Roberta Fica svojich... Čítať ďalej
16 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Štátna moc umlčiavala všetky spomienky na Jana Palacha. V roku 1973 boli jeho telesné pozostatky bez súhlasu rodiny spopolnené a tajne prevezené na cintorín vo Všetatech.

Od 25. októbra 1990 je urna s popolom Jana Palacha uložená v pôvodnom hrobe na Olšanských hřbitovech.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydenni