Ukrajina tvrdí: ZOSTRELILI SME dve cenné ruské lietadlá 
15 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Ukrajinské letectvo zostrelilo ruské lietadlo včasného varovania a riadenia Beriev A-50 a lietadlo veliteľského strediska Il-22, čo bol pre kremeľské sily výrazný úder, vyhlásil v pondelok ukrajinský vojenský veliteľ. 

Zalužnyj neudal detaily

Lietadlá sú kľúčovými nástrojmi pri organizovaní ruských pohybov na bojisku na Ukrajine. Ich zostrelenie by bolo pre Ukrajinu medzníkom v takmer dvojročnej vojne, keďže boje pozdĺž frontovej línie sú z veľkej časti uviaznuté v zákopovej a delostreleckej vojne.

Generál Valerij Zalužnyj, vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl, nepovedal, ako boli lietadlá zostrelené, ale Ukrajina dostala sofistikované systémy protivzdušnej obrany od svojich západných spojencov.

Zalužnyj tiež neuviedol, kde k zostreleniu došlo, hoci k príspevku na sociálnej sieti pripojil video so sledovačom lietadla, na ktorom sú dva ciele miznúce nad Azovským morom, ktoré leží medzi Ukrajinou a Ruskom, severne od Krymského polostrova a Čierneho mora.

Trump opäť o tretej svetovej! Znova varuje a obviňuje
Trump hovorí, že tretia svetová vojna je „blízko“. Svet ešte nikdy nebol tak blízko k vypuknutiu tretej svetovej vojny, povedal bývalý americký prezident Donald Trump v prejave k svojim priaznivcami v Iowe. Obáva sa "Nemyslím si, že nám... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Milan Laca

Moskva sa zatiaľ nevyjadrila

Moskva neposkytla žiadne okamžité oficiálne vyjadrenie. Ruskí vojnoví blogeri uviedli, že obe lietadlá sa dostali pod nepriateľskú paľbu, hoci o tom nepredložili žiadny dôkaz. Tvrdili, že Il-22 bol poškodený, ale úspešne pristál.

A-50 je lietadlo včasného varovania a riadenia s veľkým radarom schopným zaznamenať vzdušné ciele na vzdialenosť až 650 kilometrov. Zvyčajne má 15-člennú posádku. Ruské letectvo údajne prevádzkuje flotilu deviatich takýchto lietadiel.

Útok dronu z februára 2023 na letisko v Bielorusku poškodil zaparkované lietadlo A-50, ale ruskí a bieloruskí predstavitelia označili škody za menšie.

Il-22 je výsadkové veliteľské stanovište, ktoré má dohliadať na vojenské operácie a prenášať rádiové signály vojakom v prvej línii. Ruské letectvo má údajne tucet takýchto lietadiel.

Ukrajina túži zapôsobiť na svojich západných priaznivcov svojou schopnosťou nasadzovať pokročilé zbrane, ktoré dostala.

Ruské letectvo, RF-95680, Iľjušin IL-22M Bizon / Anna Zvereva / Wikimedia Commons

Zelenskyj sa pripomína v Davose

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa mal neskôr v pondelok stretnúť v Berne so švajčiarskou prezidentkou Violou Amherdovou pred účasťou na utorkovom Svetovom ekonomickom fóre v Davose. Ukrajinskí predstavitelia sa totiž snažia udržať svetovú pozornosť na vojnu kvôli obavám, že konflikt skĺzne zo zoznamu globálnych priorít.

Organizácia Spojených národov v pondelok požiadala o 4,2 miliardy dolárov na pomoc ľuďom na Ukrajine a vysídleným mimo krajiny v tomto roku. Martin Griffiths, humanitárny šéf OSN, pripustil, že „konkurencia o financovanie je čoraz väčšia“ kvôli krízam inde, vrátane vojny medzi Izraelom a Hamasom v Gaze.

UŽ NEMÁ KTO BOJOVAŤ: Na rad prichádza DORAST a SENIORI!
Priemerný vek je viac ako 40 rokov! Ukrajinský veliteľ hovoril o kritickej situácii s personálom ozbrojených síl. Priemerný vek vojakov v ukrajinskej armáde je vysoko nad 40 rokov a situácia s personálom je kritická. Bývalý poradca vedúceho... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Milan Laca

Rusko prehlbuje vzťahy so Severnou Kóreou

Rusko sa medzitým snaží prehĺbiť svoje vzťahy so Severnou Kóreou, ktorej minister zahraničných vecí začal v pondelok trojdňovú návštevu Moskvy. Kremeľ túži doplniť svoje zásoby zbraní. V poslednom čase sa kvôli zásobám obrátil na Irán a Severnú Kóreu.

Pchjongjang pravdepodobne dodal Rusku niekoľko typov rakiet na podporu jeho vojny na Ukrajine spolu so všeobecne hlásenými dodávkami munície a nábojov, tvrdia USA a ich spojenci.

Ukrajina je tiež odhodlaná vybudovať svoje zásoby a „dramaticky rozširuje“ svoju domácu výrobnú kapacitu na vojenské predmety, uviedol americký think tank.

Ukrajina je v dobrej pozícii, aby uspela vo svojich plánoch na vyrovnanie akéhokoľvek nedostatku zbraní dodaných Západom, uviedol Inštitút pre štúdium vojny. „Ukrajina je silne industrializovaná a má vysoko vzdelanú a technicky sofistikovanú populáciu,“ uviedol think tank v nedeľu neskoro večer. Počas sovietskeho obdobia mala obrovský zbrojný priemysel a po získaní nezávislosti bola naďalej významným vývozcom zbraní.

Pápež František: KAŽDÁ VOJNA JE ZLOČIN PROTI ĽUDSKOSTI!
Pápež František v nedeľu vyhlásil, že nielen nespravodlivé vojny, ale aj samotná vojna je vždy "zločinom proti ľudskosti", informuje Breitbart. Vo svojom týždennom prejave Anjel Pána pápež pripomenul „tých, ktorí trpia krutosťou vojny v toľkých... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik