Šutaj Eštok: Spúšťame bezpečnostný audit na základných a stredných školách
15 | 01 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Ministerstvo vnútra (MV) SR v spúšťa bezpečnostný audit na základných a stredných školách. Šéf rezortu Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) o tom informoval na pondelkovej tlačovej konferencii po rokovaní s ministrom školstva Tomášom Druckerom (Hlas-SD). Avizuje aj prípravu dotazníka pre vysoké školy. Obaja ministri označili tému bezpečnosti na školách a duševného zdravia za prioritu.

Na základe auditu by sa mala nastaviť kategorizácia škôl z hľadiska bezpečnosti. "Z našej operatívnej činnosti vieme už dnes predikovať určité rizikové lokality, ale tento bezpečnostný audit by nám mal pomôcť a dať jasné ukazovatele aj v rámci dát a štatistík," načrtol Šutaj Eštok. Kategorizácia škôl má dať predstavu, ako reagovať na bezpečnosť na školách efektívne a hospodárne. Ešte v prvom štvrťroku by chceli pripraviť aj vysokoškolský audit.

Polícia je pripravená vyčleniť pre každú školu jednu kontaktnú osobu. V prípade útoku by mala zabezpečovať aj rýchlu intervenčnú časť v každom krajskom meste.

V oblasti duševného zdravia by chcel Drucker v rámci prevencie pôsobiť na deti, učiteľov i celé rodiny. Ako vysvetlil, deti by mali vedieť, ako sa správať v rôznych krízových situáciách alebo na koho sa obrátiť v prípade šikany. Zdôrazňuje tiež potrebu intenzívnejšej práce s učiteľmi a riaditeľmi škôl.

Zamerať sa chce aj na rodiny, rokovať chce s príslušným ministerstvom. Za potrebné považuje tiež vytvoriť štandardy a infraštruktúru pre podporu. "Máme detské linky pomoci, mnohé z nich robí neziskový sektor," poznamenal minister školstva. Dodal, že nemalé peniaze pôjdu tento aj budúci rok do podporných činností, ako sú psychológovia na školách.

Vyšetrovanie tragickej streľby na Zámockej ulici zastavili
Vyšetrovanie tragickej streľby na Zámockej ulici v Bratislave zastavili. Pri teroristickom útoku zomreli v októbri 2022 dve osoby. Potvrdilo sa, že strelcom bol Juraj K. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval špeciálny prokurátor... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik