Pápež František: KAŽDÁ VOJNA JE ZLOČIN PROTI ĽUDSKOSTI!
15 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Pápež František v nedeľu vyhlásil, že nielen nespravodlivé vojny, ale aj samotná vojna je vždy "zločinom proti ľudskosti", informuje Breitbart.

Vo svojom týždennom prejave Anjel Pána pápež pripomenul „tých, ktorí trpia krutosťou vojny v toľkých častiach sveta, najmä na Ukrajine, v Palestíne a Izraeli“. Zbrane „naďalej zabíjajú a ničia,“ uviedol. Modlime sa, aby tí, ktorí majú moc nad týmito konfliktmi, premýšľali o tom, že vojna nie je spôsob, ako ich vyriešiť, pretože zasieva smrť medzi civilistov a ničí mestá a infraštruktúru.

„Inými slovami, vojna je dnes sama o sebe zločinom proti ľudskosti,“ tvrdí. „Nezabúdajme na toto: vojna je sama o sebe zločinom proti ľudskosti. Ľudia potrebujú mier! Vidíme, že my – ľudstvo ako celok – ešte nie sme dostatočne vzdelaní, aby sme zastavili všetky vojny. Modlime sa vždy o túto milosť: vychovávať k pokoju,“ vyhlásil.

Vyvracia tisícročnú katolícku tradíciu teórie spravodlivej vojny
Nie je to prvýkrát, čo František vyvrátil tisícročnú katolícku tradíciu teórie spravodlivej vojny. „Kedysi sa aj v našich cirkvách hovorilo o svätej vojne alebo spravodlivej vojne,“ vyhlásil František v roku 2022. „Dnes sa už takto hovoriť nedá. Vojny sú vždy nespravodlivé."

Zatiaľ čo pápeži v minulosti pozorne formulovali svoje učenie o vojne a mieri v presnej terminológii, s veľkým rešpektom k starodávnemu učeniu Cirkvi o podmienkach spravodlivej vojny, František bol ochotný celú tradíciu jednoducho zahodiť.

Pápež František POD PAĽBOU: OTVORENÝ LIST pontifikovi vyjadruje ZDESENIE
Pápež František sa stretol s tvrdým odporom černošských kresťanských vodcov po schválení požehnania homosexuálnych párov, informuje portál Breitbart. S obavami a úzkosťou „My, vaši čierni letniční bratia v Spojených štátoch, ktorí stojíme v... Čítať ďalej
31 | 12 | 2023 | Diana Zaťková

V 13. storočí veľký teológ a doktor Cirkvi Tomáš Akvinský predložil starostlivé učenie o podmienkach nevyhnutných na ospravedlnenie vedenia vojny na základe predpokladu, že vojna je niekedy spravodlivá a inokedy nespravodlivá. Akvinský nadviazal na učenie svojho predchodcu svätého Augustína a napísal, že tí, ktorí vykonávajú verejnú moc, sú poverení starostlivosťou o spoločné dobro, a teda „keďže je pre nich zákonné uchýliť sa k meču pri obrane tohto spoločného blaha proti vnútorným nepokojom,“ tak aj „je ich vecou uchýliť sa k meču vojny pri obrane spoločného bohatstva proti vonkajším nepriateľom“.

Tomáš Akvinský, zdroj: Svatá cirkev.cz

V rovnakom duchu  Katechizmus Katolíckej cirkvi, súhrn oficiálneho cirkevného učenia, nariaďuje, že na ospravedlnenie použitia vojenskej sily je potrebný rad podmienok. Uvádza, že „škoda spôsobená agresorom národu alebo spoločenstvu národov musí byť trvalá, vážna a istá; všetky ostatné prostriedky na jej ukončenie sa musia ukázať ako nepraktické alebo neúčinné; musia existovať vážne vyhliadky na úspech; použitie zbraní nesmie spôsobiť zlá a neporiadky závažnejšie ako zlo, ktoré sa má odstrániť."

„Toto sú tradičné prvky vymenované v doktríne ‚spravodlivej vojny‘,“ vyhlasuje Katechizmus.

Katechizmus tiež uvádza, že tí, ktorí slúžia svojej krajine v ozbrojených silách, „sú služobníkmi bezpečnosti a slobody národov. Ak čestne plnia svoju povinnosť, skutočne prispievajú k spoločnému dobru národa a k udržaniu mieru“.

Pápež František chváli marxisticko-kresťanský dialóg: VÝBORNÝ PROGRAM
Pápež František sa v stredu vo Vatikáne stretol so skupinou marxistov a vyzval ich, aby nepoľavili v úsilí o dialóg s kresťanmi, informuje Breitbart. V stredu pápež prijal delegáciu z projektu Transversal Dialogue Project (DIALOP), skupiny... Čítať ďalej
13 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik