NEMECKÁ VLÁDA V PANIKE: 10 000 traktorov a kamiónov blokuje Berlín (FOTOGALÉRIA)
15 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Pondelok má byť zatiaľ najväčším dňom pre nemeckých protivládnych demonštrantov, keďže v Berlíne sa očakávajú tisícky traktorov a teraz sa pripájajú i kamionisti a robotníci, ktorí kŕmia a obliekajú spoločnosť. A protestujú proti zelenej agende, informuje Breitbart.

Nemecká polícia sa v pondelok pokúsila obmedziť dopad obrovského protestu proti protipoľnohospodárskej politike koaličnej vlády, pričom uviedla, že stanovila prísny limit na počet vozidiel, ktorým je povolená účasť. Policajti na okraji mesta zastavujú sypače a otáčajú ich, čím bránia traktorom ťahajúcim veľa hnoja vstúpiť do Berlína, uvádza Berliner Morgenpost .

V minulosti sa pri protestoch farmárov v európskych krajinách používali sypače bahna, pričom vtedajšie virálne zábery ukazovali prúdy odpadových vôd vrhaných na vládne budovy a do nich ako signál nespokojnosti s vládnucimi stranami. Berlínska polícia vo vyhlásení uviedla, že "naši kolegovia zistili náklad fekálií... [tieto] vozidlá budú vylúčené z cesty."

Zatiaľ čo polícia pracuje na kontrole demonštrácie, hasiči v skorých ranných hodinách privítali kolónu traktorov aktom solidarity,  uvádza BZ, hasičské autá svietili, húkali sirénami a hasiči tlieskali, keď vozidlá prechádzali okolo.

Najmenej 3200 traktorov je už v Berlíne a tisíce ďalších sú na ceste, uvádzajú správy. Polícia však tvrdí, že povolí účasť len 5 000 a zriadila parkovacie plochy pre tisíce vozidiel v mesteCesty po celom meste sú už uzavreté, rovnako ako mnohé autobusové linky.

Očakáva sa „výrazne viac ako“ 10 000 oprávnených účastníkov. Veľkosť protestu zvyšuje aj fakt, že k farmárom, ktorí minulý týždeň v rámci dlhotrvajúceho protestu proti vládnej koalícii uzatvárali hlavné cesty, sa teraz solidárne pridali aj kamionisti. Nemecké médiá poznamenávajú, že vodiči kamiónov a profesionáli v oblasti logistiky prichádzajú s vlastnými obavami voči vláde, ale je jasné, že tieto problémy úzko súvisia s problémami, ktorým čelia farmári.

Medzi problémy, ktoré ich nútia dnes protestovať a neskôr v týždni spustiť ďalšie vlastné protesty, patrí pre kamionistov zvýšenie „ceny C02“ – ďalšia daň za prevádzkovanie motorového vozidla nad ostatné, ktorá má potrestať producentov emisií — a rastúce ceny mýta. V súhrne z roku 2023 sa uvádza , že tieto náklady pre kamionistov rastú o 83 percent a „zvýšenie cien za prepravu, ktoré dopravcovia prenesú na svojich zákazníkov... pri tranzite cez Nemecko z holandskej hranice do Poľska, vzdialenosť približne 700 km po spoplatnených cestách, ide o zvýšenie o približne 110,00 EUR na cestu.“

Nemecká vicekancelárka OBVIŇUJE PUTINA z protestov farmárov!
V úplnej panike sa nemecký politický a mediálny establishment pokúsil očierniť povstanie farmárov proti globalistickej vláde v Berlíne ako výtvor Vladimíra Putina, informuje americký Breitbart. Tisíce farmárov začali v pondelok týždňovú vzburu v... Čítať ďalej
09 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Samotní demonštranti sú tiež v rozpore s vládnou politikou, ktorá sa snaží získať viac peňazí pre štát trestaním tých, ktorí používajú stroje. V prípade poľnohospodárstva to znamená zvýšenie nákladov na palivo tým, že vláda zruší dotáciu na naftu a ukončí oslobodenie od dane pre poľnohospodárske vozidlá. Farmári tvrdia, že poľnohospodárstvo v Nemecku umiera „tisíckami škrtov“ a tieto nahé protifarmárske politiky ľavicovo-zeleno-centristickej koaličnej vlády sú „poslednou kvapkou“.

Okrem kamionistov majú farmári aj priateľov v nemeckom ľude - „70 percent Nemcov podporuje farmárske protesty“. Vláda sa na druhej strane vysmieva demonštrantom ako „extrémistom“, ktorí prejavujú „pohŕdanie“ kompromisom a zámerne „podnecujú hnev“.

Alarmujúci jazyk vlády, ktorý obviňuje farmárov a ich podporovateľov z extrémizmu, však vyvolal určitý posmech, pričom Die Welt, popredné nemecké noviny establišmentu, neustále obviňujú súčasnú vládnu koalíciu z toho, že hovorí, že jej oponenti zabíjajú demokraciu, aby umlčali nesúhlas.

Ťahače a nákladné autá stoja v blízkosti berlínskej dominanty Stĺp víťazstva v parku Tiergarten počas protestu farmárov a vodičov nákladných áut 15. januára 2024 v Berlíne. Hnev farmárov a vodičov nákladných áut pramení z rozhodnutia vlády znížiť dotácie a daňové úľavy na naftové a poľnohospodárske vozidlá. Tento krok bol súčasťou úsilia koalície nemeckého kancelára Olafa Scholza nájsť úspory po tom, čo nemecký najvyšší súd v novembri 2023 rozhodol, že vláda porušila pravidlá týkajúce sa dlhu. (Foto: John MACDOUGALL / AFP) (Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP cez Getty Images)
Ťahače a nákladné autá stoja v blízkosti berlínskej dominanty Stĺp víťazstva v parku Tiergarten počas protestu farmárov a vodičov nákladných áut 15. januára 2024 v Berlíne. Hnev farmárov a vodičov nákladných áut pramení z rozhodnutia vlády znížiť dotácie a daňové úľavy na naftové a poľnohospodárske vozidlá. Tento krok bol súčasťou úsilia koalície nemeckého kancelára Olafa Scholza nájsť úspory po tom, čo nemecký najvyšší súd v novembri 2023 rozhodol, že vláda porušila pravidlá týkajúce sa dlhu. (Foto: John MACDOUGALL / AFP) (Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP cez Getty Images)
Traktory a nákladné autá stoja na ulici počas protestu farmárov a vodičov nákladných áut 15. januára 2024 v Berlíne. (Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP) (Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP cez Getty Images)
15. januára 2024, Berlín: Početné traktory, nákladné autá a autá sú dnes ráno zoradené na Straße des 17. Juni na pozadí Víťazného stĺpu a Brandenburskej brány. (Foto Monika Skolimowska/picture alliance cez Getty Images)
15. januára 2024, Berlín: Na ulici Straße des 17 parkuje množstvo traktorov, nákladných áut a áut. (Foto Monika Skolimowska/obrázok aliancie cez Getty Images)
15. januára 2024, Berlín: V centrálnej rezervácii a na okraji cesty na Bismarckstraße ráno parkuje množstvo traktorov, nákladných áut a áut. Podľa polície sa na veľkej demonštrácii združení farmárov a združenia prepravcov BGL očakáva približne 10 000 účastníkov a 5 000 vozidiel. Protesty sú namierené proti plánovanému zníženiu dotácií federálnou vládou, a to aj na poľnohospodársku naftu. Foto: Monika Skolimowska/dpa (Foto Monika Skolimowska/picture alliance via Getty Images)
15. januára 2024, Berlín: Na ulici Straße des 17 parkuje množstvo traktorov, nákladných áut a áut. Podľa polície sa na veľkej demonštrácii združení farmárov a združenia prepravcov BGL očakáva približne 10 000 účastníkov a 5 000 vozidiel. Protesty sú namierené proti plánovanému zníženiu dotácií federálnou vládou, a to aj na poľnohospodársku naftu. Foto: Monika Skolimowska/dpa (Foto Monika Skolimowska/picture alliance via Getty Images)
15. januára 2024, Berlín: Policajné auto s blikajúcimi modrými svetlami parkuje na ulici Bachstrasse vedľa mnohých traktorov. Podľa polície sa na veľkej demonštrácii združení farmárov a združenia prepravcov BGL očakáva približne 10 000 účastníkov a 5 000 vozidiel. Protesty sú namierené proti plánovanému zníženiu dotácií federálnou vládou, a to aj na poľnohospodársku naftu. Foto: Monika Skolimowska/dpa (Foto Monika Skolimowska/picture alliance via Getty Images)

Hlavná reportérka  Welt Anna Schneider tento víkend napísala, že: „Asi ste si všimli: Demokracia opäť umiera. Aspoň ak veríte Robertovi Habeckovi a ďalším zeleným, ktorí považujú protesty farmárov za hrozbu pre našu krajinu. Aký nezmysel."

Strana zelených je neuveriteľne znepokojená, poznamenáva Schnieder, pričom varuje pred extrémnymi farmármi, ktorí si želajú „zničiť náš demokratický štát“, zatiaľ čo porovnávanie demonštrantov s nacistami teraz prešlo do stavu, ktorý je považovaný za neslávny. 

Celkovo bolo poznamenané: „Demokraciu, ktorá nemôže tolerovať vládnu kritiku a nenásilné protesty, možno určite považovať za úbohú... [pretože] farmári vychádzajú do ulíc proti politike semaforovej vlády, predpokladá sa, že sú proti systému, proti demokracii ako takej. Aký nezmysel. Kritika vlády nie je to isté ako kritika demokracie."

Nemecko kompletne PARALYZOVANÉ!
Masívne štrajky rušňovodičov sa spojili s protestmi farmárov, ktorí blokujú cesty! Odbory zastupujúce mnohých nemeckých rušňovodičov začali v stredu skoro ráno takmer trojdňový štrajk v neľútostnom spore s hlavným štátnym železničným... Čítať ďalej
11 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik