Aj USA už majú hypersonickú raketu! (VIDEO)
16 | 01 | 2024 I Milan Laca

Spojené štáty zvládli v tichosti  hypersonický program.

Američania už úspešne otestovali raketu schopnú niesť taktickú jadrovú hlavicu.

Americké obavy

Náčelník Severoamerického veliteľstva protivzdušnej obrany (NORAD) a Severného veliteľstva USA (USNORTHCOM), generál Glen David Van Herk, so znepokojením vyhlásil, že ruské a čínske hypersonické zbrane predstavujú hrozbu pre Spojené štáty. Hypersonické zbrane sú, podľa neho, na vrchole rebríčka priorít americkej armády. Do výzvoja smerujú bezprecedentné ľudské a finančné zdroje. 

Tzv. MIEROVÝ summit v Davose: Ukrajina ODMIETLA prímerie s Ruskom
Počas takzvaného mierového summitu vo švajčiarskom Davose pred výročným zasadnutím Svetového ekonomického fóra prisľúbili ukrajinskí predstavitelia pokračovať vo vojne proti Rusku, kým Moskva nevráti celé okupované územie, informuje... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Neúspech?

Preto možno vyvodiť záver, že takzvané "úniky informácií" o zlyhaniach USA pri testovaní hypersonických zbraní pred pár rokmi, nie sú ničím iným ako "kačicou". To vyvoláva otázku, čo dosiahli Spojené štáty v posledných rokoch pri vývoji hypersonických zbraní. USA majú  zo vzduchu odpaľovanú hypersonickú strelu AGM-183A – Air Launched Rapid Response Weapon (ARRW). Jej úspešný test sa prvýkrát uskutočnil začiatkom roku 2022 a preletela asi 1600 kilometrov.

Test rakety

Má jadrovú hlavicu?  

Zatiaľ sa nehovorí o jadrovom vybavení riadenej strely AGM-183A, kvôli zložitosti jej konštrukcie a rozmerom predtým vyvinutých jadrových zariadení. Najbežnejšie jadrové zbrane v americkom arzenáli majú stredový priemer viac ako 30 cm, čo nezapadá do konštrukcie rakety AGM-183A.  

A ešte jedna

HAWC - Hypersonic Air-breathing Weapon Concept - je vo vzduchu odpaľovaná hypersonická raketa. Podľa zdroja z Pentagonu, ju prvýkrát úspešne odpállili zo stíhacieho bombardéra F-15EX. Podrobnosti prvého testu dlho utajovali, aby predišli eskalácii napätia s Ruskom. Raketa, vybavená prúdovým motorom dosiahla po spustnení z nosného lietadla rýchlosť 5 Mach a preletela  vzdialenosť asi 500 km. Tento raketový systém má navyše dostatok priestoru pre jadrové hlavice. Firma Lockheed Martin zverejnila obrázok stíhačky F-35 s raketou HAWC, zavesenou pod krídlom. Dĺžka lietadla F-35 je 15,57 metra, rozpätie krídel je 10,67 metra. V dôsledku toho možno dospieť záveru, že raketa má nasledujúce charakteristiky: dĺžka - 4,152 metra, priemer strednej časti - 0,593 metra. S najväčšou pravdepodobnosťou má prúdový motor Orion 24 XL. Rýchlosť letu je asi 1500–1600 metrov za sekundu. Táto raketa môže predstavovať najväčšie nebezpečenstvo pre ruskú protiraketovú obranu, pretože je schopná niesť jadrovú nálož.

Morawiecki: V NATO panujú obrovské obavy
"V rusko-ukrajinskej vojne sa veci uberajú zlým smerom," povedal poľský politik. Bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki poskytol rozhovor pre Expres, v ktorom povedal, že situácia je "veľmi znepokojujúca", pokiaľ ide o rusko-ukrajinskú vojnu,... Čítať ďalej
14 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik