VIDEO! V Jemene PROTESTUJE 1,5 miliónov povstalcov! Varovali!
14 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Včera nadránom americký torpédoborec USS Carney strelami Tomahawk zaútočil na ďalšiu lokalitu v Jemene kontrolovanú v oblasti okolo Červeného mora. Ako uviedol pre CNN americký plukovník vo výslužbe Cedric Leighton, jemenskí rebeli môžu do 24 hodín vykonať odvetné údery na americké a britské lode a na ďalšie ciele.

Sily USA v sobotu skoro ráno zaútočili na radarové stanice Húsíov v Jemene, kvôli ohrozovaniu komerčných plavidiel v Červenom mori, deň potom, čo začali vlnu útokov na 28 miest v krajine, aby znížili schopnosť Húsiov útočiť na lode v Červenom mori, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na výpoveď dvoch amerických predstaviteľov.

Americké centrálne velenie uviedlo, že túto „následnú akciu“ vykonal torpédoborec USS Carney za použitia pozemných útočných striel Tomahawk. Podľa Húsiov americké bombardovanie začaté v reakcii na ich útoky na komerčné lode v Červenom mori zabilo najmenej päť ľudí a šesť ich zranilo.

„13. januára o 3:45 (čas Saná) vykonali americké sily úder proti radarovej stanici Húsiov v Jemene. Tento úder vykonala USS Carney (DDG 64) za použitia pozemných útočných striel Tomahawk a išlo o následnú akciu na konkrétny vojenský cieľ spojenú s údermi uskutočnenými 12. januára, ktorých cieľom bolo znížiť schopnosť Húsíov zaútočiť na námorné plavidlá, vrátane komerčných plavidiel,“ uviedlo americké centrálne vedenie na sociálnej sieti X. Informovalo tiež, že od 19. novembra 2023 sa militanti pokúsili zaútočiť na plavidlá v Červenom mori a v Adenskom zálive už celkom 28-krát. "Tieto incidenty zahŕňajú útoky, pri ktorých boli použité proti námorné  balistické strely, bezpilotné lietadlá a riadené strely," uviedli na svojom oficiálnom účte.

Prezident USA Joe Biden už v piatok varoval, že Húsiovia môžu čeliť ďalším úderom, upozornil server AP.news. „Uistíme sa, že odpovieme Hútom, pokiaľ budú pokračovať v tomto poburujúcom správaní, spolu s našimi spojencami,“ povedal Biden novinárom počas zastávky v Emmaus v Pensylvánii. Húsiovia sú podľa jeho názoru teroristickou skupinou. Podľa BBC americké údery k významnejšej eskalácii v regióne pravdepodobne nepovedú. Iného názoru je však americký plukovník vo výslužbe Cedric Leighton, ktorý pre CNN uviedol, že jemenskí rebeli môžu do 24 hodín vykonať odvetné údery na americké a britské lode a ďalšie ciele.

RANA, KTORÁ ROZKÝVALA SVET: Američania s Britmi zaútočili na povstalcov v Jemene
USA, Veľká Británia, Austrália, Kanada a Bahrajn. To sú krajiny, ktoré sa podieľali na útoku proti jemenským povstalcom - Húsiom, ktorí v Červenom mori ohrozujú svetový obchod. Hlavný zásah vykonali Briti a Američania. Čo bude ďalej? Saudská Arábia... Čítať ďalej
13 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

„Existuje možnosť ďalšej eskalácie. Môžu zaútočiť na americké a britské lode v Červenom mori, môžu tiež zaútočiť na ciele v Saudskej Arábii. To môže zvýšiť napätie v celom regióne. Myslím, že v nasledujúcich 24 hodinách budeme pozorovať veľké veci,“ varoval Leighton pre CNN. Už tak neprehľadnú situáciu komplikuje záhadná iránska loď.

Na sociálnej sieti X sa informuje tiež o protestoch v uliciach, do ktorých sa zúčastnilo až 1,5 milióna ozbrojených Húsiov. Západné médiá informujú o nižšom počte demonštrantov. No faktom je, že sa konali v takmer tridsiatich jemenských mestách. Obrovský dav ľudí, ktorí mávali jemenskými a palestínskymi vlajkami a skandovali „smrť Amerike, smrť Izraelu“, sa zhromaždil na centrálnom námestí v Saná, aby protestoval proti bombardovaniu zo Západu, a ďalšie protesty sa konali v najmenej dvoch ďalších veľkých mestách v Houthi. - kontrolované oblasti krajiny. Yahya Sare’e, hovorca hútskej armády, obvinil „americko-britského nepriateľa“ zo spustenia brutálnej agresie „ako súčasť podpory pokračovania izraelského zločinu v Gaze“. Zásah „nezostane bez odozvy a bez trestu“, povedal.

K situácii sa vyjadril i Recep Tayyip Erdoğan, prezident Turecka, člena NATO. "Je to, ako keby sa usilovali premeniť Červené more na krvavý kúpeľ," povedal, pričom obvinil USA a Spojené kráľovstvo z neprimeraného konania a naznačil, že očakáva, že Húsiovia sa pomstia tým, že poskytnú "potrebnú odpoveď v regióne."

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik