VIDEO! BRUTÁLNA LAVÍNA V TATRÁCH STRHLA LYŽIAROV!
14 | 01 | 2024 I Gabriela Fedičová

Zábery o lavíne, ktorá sa strhla v Tatrách boli natočené v priebehu soboty pod Tromi kopami v Západných Tatrách. Informoval o tom na sociálnej sieti portál tyger.sk na sociálnej sieti Facebook. Pod príspevkom sa ozval aj jeden z lyžiarov, ktorý bol priamo na mieste. Opísal v čom vlastne bol najväčší problém.

„Bola dvojka lavínovka, netreba si myslieť, že keď je dvojka lavínovka, že sa nič nestane. Ináč tam pred nimi lyžovalo pár ľudí, ani to nieje garancia, že sa vám nič nestane ak tam ľudia lyžovali,“ uviedli na sociálnej sieti na profile tyger.  

Našťastie, v tomto prípade sa nič vážne nikomu nestalo.

"Dnes pod Tromi Kopami v ZT. Nikomu sa nič nestalo. Bola dvojka lavínovka, netreba si myslieť, že keď je dvojka lavínovka, že sa nič nestane. Ináč tam pred nimi lyžovalo pár ľudí, ani to nieje garancia, že sa vám nič nestane ak tam ľudia lyžovali," napísali tiež.

"Len pre úplnosť. V tej lavíne som skončil ja, ale nie vlastnou vinou, Boli sme na 2 výšľape, nestihli sme zareagovať, nebol čas na únik. Najväčší problém boli lyže, ktoré nevypínajú keď sú nastavené na šľapanie. Celkom dosť mi ponaťahovalo kolená a členky, no mohlo to dopadnúť oveľa horšie. Pre všetkých hejterov - seďte doma na gauči, tam lavíny nepadajú," napísal na sociálne sieti jeden z priamych aktérov Tibor Maceasik.

Video na sociálnej sieti zverejnilo aj samotné Stredisko lavínovej prevencie.

Na horách je vyhlásený druhý stupeň lavínovej hrozby

Vo všetkých slovenských pohoriach je nad pásmom lesa vyhlásený druhý stupeň lavínovej hrozby z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Predstavuje to mierne nebezpečenstvo. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Vplyvom chladného vzduchu a silného vetra z predošlých dní sa v pokrývke vytvárajú nebezpečné vrstvy hranatozrnného snehu, prípadne sa v nej nachádzajú snehové krúpky. Tieto druhy snehu nie sú previazané s ostatnými vrstvami. Na nich je nafúkaná snehová doska rôznej hrúbky a tvrdosti, ktorá vytvára nestabilitu," vysvetlil Bešinský. Podotkol, že hrozí uvoľnenie malej až stredne veľkej lavíny už pri malom dodatočnom zaťažení, a to hlavne na strmých svahoch všetkých orientácií. Ojedinele sa môžu vyskytnúť samovoľné lavíny na záveterných strmých svahoch.

Snehová pokrývka je v pohoriach veľmi rôznorodá. Za poslednú periódu sneženia napadlo od piatich do desiatich centimetrov snehu, ktorý je však vplyvom silného severozápadného vetra rozložený veľmi nerovnomerne. Lokálne v úzkych žľaboch, muldách a pod skalnými stenami môže byť naviate aj viac ako pol metra snehu.

VIDEO! V Jemene PROTESTUJE 1,5 miliónov povstalcov! Varovali!
Včera nadránom americký torpédoborec USS Carney strelami Tomahawk zaútočil na ďalšiu lokalitu v Jemene kontrolovanú v oblasti okolo Červeného mora. Ako uviedol pre CNN americký plukovník vo výslužbe Cedric Leighton, jemenskí rebeli môžu do 24 hodín... Čítať ďalej
14 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik