V Čechách sa pripravujú protesty! „Nenecháme so sebou vybabrať!“
14 | 01 | 2024 I Dušan Janek

Vyjadrenie podpory nemeckým poľnohospodárom a vyjadrenie nespokojnosti so smerovaním českého poľnohospodárstva. To sú dôvody, prečo v pondelok na Chomutovsku vyrazia českí poľnohospodári na svojich traktorov, tak ako Nemci, na protestnú jazdu.

„Poľnohospodári donekonečna so sebou nesmú nechať vybabrať. Začnite obhajovať záujmy poľnohospodárov v Českej republike!“ odkazuje ministrovi poľnohospodárstva Marekovi Výbornému (KDU-ČSL) jeden z organizátorov protestnej jazdy, poľnohospodár Jakub Bodnárik, ako informuje portál Parlamentné listy.cz. Odkaz má i pre prezidenta Agrárnej komory ČR Jana Doležala. A varuje pred dovozom potravín z niektorých krajín.

Inžinier Jakub Bodnárik tvrdí, že ho k tejto akcii vedie potreba symbolicky podporiť kolegov z Nemecka. Chápe ich dôvody k nespokojnosti, pretože nezmyselná Zelená dohoda pre Európu dopadne rovnako aj v Česku. Ďalším dôvodom konania tejto akcie je nespokojnosť so smerovaním českého, ako aj európskeho poľnohospodárstva. Z legislatívnych nariadení týkajúcich sa poľnohospodárstva cítia českí poľnohospodári neustáli tlak zvyšujúcej sa byrokratickej záťaže.

V minulom roku vošla v platnosť nová Spoločná poľnohospodárska politika (SZP), ktorá značne znevýhodnila veľkých poľnohospodárov a priniesla so sebou pravidlá hospodárenia, ktoré vedú k znižovaniu produktivity českého poľnohospodárstva. Českí poľnohospodári sú presvedčení, že je to opäť krok z zníženiu potravinovej sebestačnosti ČR.

„Argument, že máme potraviny z dovozu vnímame ako nevhodný. Pokým nebudeme potravinovo sebestačný, potraviny z dovozu budú stále, ale budú omnoho drahšie. Týmto tvrdením chcem vyzdvihnúť fakt, že pondelková protestná jazda je protestom nielen nás poľnohospodárov, ale vlastne všetkých občanov,“ tvrdí Jakub Bodnárik.

„Nemôžem tiež opomenúť ani geopolitickú situáciu a jej dopady v poľnohospodárskom sektore. Konflikt na Ukrajine najprv spôsobil masívne zdražovanie energií, ktoré sa premietlo do abnormálneho nárastu cien všetkých našich vstupov. Súčasne sa na náš európsky otvorený trh podarilo vpustiť časť mimoeurópskej produkcie tržných komodít a došlo k navýšeniu dopytu ponukou. Výsledkom je prepad cien poľnohospodárskych komodít. Táto kombinácia vrhla všetkých poľnohospodárov do situácie, keď drahšie vyrábajú, ale sú trhom nútení lacnejšie predávať.“

Jakub Bodnárik hovorí, že posledným dôležitým dôvodom usporiadania takejto akcie je vládny konsolidačný balíček, ktorý poškodzuje aj poľnohospodársky sektor, a to spôsobom celkom zásadným. „Sme toho názoru, že zvýšenie dane z nehnuteľných vecí o približne 75 % je ďalším klincom do rakvy českého poľnohospodárstva.“

Protestná jazda sa uskutoční na Chomutovsku, v pondelok 15. januára 2024, miesto stretnutia a príprava strojov pred jazdou je na Letisku Březno pri Chomutove o 9:00 hod. Protestná jazda sa začne o 10:00 hod. Poľnohospodári ocenia účasť ktoréhokoľvek kolegu, ktorému nie je české poľnohospodárstvo ľahostajné.

Jakub Bodnárik zdôraznil, že jedným z bodov ktorých sa týka protest je aj podpora udržiavania bezchybnosti potravín. Poľnohospodárski prvovýrobcovia celosvetovo k svojej činnosti používajú pesticídy/antibiotiká. Existujú štáty, kde regulácia používania týchto prípravkov neexistuje, produkty od týchto prvovýrobcov môžu byť plné škodlivých látok. Protikladom sú štáty, kde sú stanovené maximálne limity pre použitie konkrétneho prípravku, niektoré prípravky sú úplne zakázané. Produkty vyrobené na území Česka podľa platných nariadení sú zdravotne nezávadné.

AKTUALIZOVANÉ TÝŽDEŇ HNEVU! Tisíce traktorov blokujú nemecké diaľnice (NEUVERITEĽNÉ VIDEO)
Dokázali by sme to aj my? Nemeckí poľnohospodári v pondelok začali mohutné týždenné protestné akcie. Okrem demonštrácií a zjazdov traktorov, hrozia poľnohospodári aj blokádami diaľnic. V nasledujúcom „Týždni hnevu“ tak zrejme nesúhlas... Čítať ďalej
08 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Pri strate potravinovej sebestačnosti ponesú českí poľnohospodári veľké riziko, že zo zahraničia budú dovážané produkty plné pesticídov/antibiotík.

Poľnohospodári nechcú nechať „umrieť české poľnohospodárstvo.“ Čo je na tom pravdy?

„Áno, máme za sebou energetickú krízu, konflikt na Ukrajine, vládny konsolidačný balíček a infláciu v rokoch 2022 a 2023. Každá z týchto udalostí sa na našom hospodárení podpísala negatívne,“

AKTUALIZOVANÉ TÝŽDEŇ HNEVU! Tisíce traktorov blokujú nemecké diaľnice (NEUVERITEĽNÉ VIDEO)
Dokázali by sme to aj my? Nemeckí poľnohospodári v pondelok začali mohutné týždenné protestné akcie. Okrem demonštrácií a zjazdov traktorov, hrozia poľnohospodári aj blokádami diaľnic. V nasledujúcom „Týždni hnevu“ tak zrejme nesúhlas... Čítať ďalej
08 | 01 | 2024 | Diana Zaťková
. „Prvá udalosť v poradí nám zdražila všetky vstupy o desiatky percent, druhá dalosť priniesla zníženie nárokových dotácií väčším podnikom (napr. poľnohospodár hospodáriaci na 2000 hektároch bol ukrátený na dotáciách približne o 15 %). Konflikt na Ukrajine spôsobil prepad cien poľnohospodárskych komodít na úroveň roku 2019. A vládny konsolidačný balíček prináša ďalší mínus v podobe radikálneho navýšenia dane z nehnuteľností. Problém je v tom, že vláda nereflektuje dianie posledných rokov a že problémy prehliada.“

Súčasnú potravinovú sebestačnosť vidí Bodnárik na maximálne 70 %. Na prvý pohľad sa to nemusí zdať zlé, ale je treba zapracovať na kategóriách čerstvá zelenina, ovocie, bravčové mäso, zemiaky, hydina. Konkrétne u bravčového mäsa „zvládli“ prepad z takmer 95% na polovicu v roku 2023.

Rozsah protestných akcií v Nemecku českých poľnohospodárov príjemne prekvapil. Jakub Bodnárik kladne ohodnotil jednotnosť a početnosť poľnohospodárov, ich solidaritu. Ale nešlo iba o solidaritu medzi poľnohospodármi, ale i medzi občanmi ako takými. Bodnárik tvrdí, že by si prial, aby našli spoločnú reč a aby výsledkom bolo aspoň kompromisné riešenie.

Dôvodmi konania protestov v Nemecku sú:

  • Zmeny sadzieb DPH – benzín, kúrenie, reštaurácie, stravovanie v školách
  • Zavedenie dane z plastov
  • Zrušenie zelenej nafty poľnohospodárom
  • Škrty v poľnohospodárskom dotačnom systéme, atď.

Jakub Bodnárik posiela osobný odkaz ministrovi poľnohospodárstva Výbornému, že poľnohospodári dokážu ťahať za jeden povraz a donekonečna sa nenechajú využívať. Je treba si uvedomiť, že poľnohospodárstvo a potravinová sebestačnosť sú strategickým záujmom štátu. Minister by si mal obhajovať záujmy českých poľnohospodárov. Prezidentovi Agrárnej komory ČR odkazuje Bodnárik, aby zjednotil poľnohospodárov a spoločne pôjdu obhajovať záujmy českých poľnohospodárov a občanov.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik