Tzv. MIEROVÝ summit v Davose: Ukrajina ODMIETLA prímerie s Ruskom
15 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Počas takzvaného mierového summitu vo švajčiarskom Davose pred výročným zasadnutím Svetového ekonomického fóra prisľúbili ukrajinskí predstavitelia pokračovať vo vojne proti Rusku, kým Moskva nevráti celé okupované územie, informuje Breitbart.

Žiadne prímerie a už vôbec nie mier!

Švajčiarsko hostilo v nedeľu v Davose stretnutie 81 zástupcov krajín a medzinárodných organizácií, aby prediskutovali vzorec „trvalého a spravodlivého mieru na Ukrajine“. Na stretnutí sa zúčastnili americkí predstavitelia Bidenovej administratívy, vrátane špeciálnej zástupkyne USA pre ukrajinskú hospodársku obnovu Penny Pritzkerovej a námestníka ministra zahraničných vecí USA pre európske a euroázijské záležitosti Jamesa O'Briena, píše agentúra Reuters.

Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý by mal koncom týždňa vystúpiť na zasadnutí globalistického Svetového ekonomického fóra, na rokovaní zastupoval Andrij Jermak, vedúci Kancelárie prezidenta Ukrajiny. Prítomní neboli žiadni predstavitelia Kremľa.

Po stretnutí Jermak odmietol myšlienku prímeria medzi svojou krajinou a Ruskom a tvrdil, že to len umožní Moskve upevniť svoje sily na ďalší budúci útok na Ukrajinu. „Určite to nie je cesta k mieru. Rusi nechcú mier. Chcú nadvládu. Takže voľba je jednoduchá: buď prehráme a zmizneme, alebo vyhráme a budeme žiť ďalej. A my bojujeme,“ napísal Jermak na svojom osobnom telegramovom kanáli.

Morawiecki: V NATO panujú obrovské obavy
"V rusko-ukrajinskej vojne sa veci uberajú zlým smerom," povedal poľský politik. Bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki poskytol rozhovor pre Expres, v ktorom povedal, že situácia je "veľmi znepokojujúca", pokiaľ ide o rusko-ukrajinskú vojnu,... Čítať ďalej
14 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

„Ak sa neobnoví medzinárodné právo a územná celistvosť Ukrajiny, každý agresor kdekoľvek na svete sa bude môcť zajtra zmocniť časti ktorejkoľvek krajiny a usporiadať tam falošné voľby. Mier, o ktorý sa Ukrajina usiluje, musí zaručiť jej prežitie, integritu, suverenitu a rozvoj. A musí zabrániť opakovaniu agresie. Spoločne sme vytvorili komplexný rámec na dosiahnutie takéhoto mieru. Jeho prvky sú úzko prepojené a toto je jediná cesta vpred,“ pokračoval Jermak.

Ešte stále sú zaslepení
Zelenského poradca ďalej vyzdvihol údajný úspech ukrajinských síl za posledné dva roky vojny a uviedol, že získali späť 50 percent všetkých území, ktoré Rusko obsadilo od februára 2022. Aj keď toto tvrdenie môže byť technicky pravdivé, skutočnosť je taká, že obrovské množstvo takéhoto územia držalo Rusko len niekoľko dní alebo týždňov na začiatku konfliktu, potom zostal konflikt väčšinou statický, pričom Ukrajine sa podarilo získať späť desiatky štvorcových míľ v porovnaní s desiatkami tisíc štvorcových míľ, ktoré sú stále pod kontrolou Moskvy.
 
Oficiálna zástupkyňa Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie Mária Zacharovová / Facebook (self)

 

Napriek vychvaľovanej „jarnej protiofenzíve“ Kyjeva, ktorej sa minulý rok nepodarilo získať späť žiadne významné územie okupované silne zakorenenými ruskými silami, Zelenského vláda trvá na tom, že ani neuvažuje o začatí rokovaní s Kremľom, kým sa Rusko nestiahne a kým nebudú obnovené hranice Ukrajiny z roku 1991, čo znamená, že Rusko by muselo ustúpiť zo svojich silne zakorenených pozícií na Donbase, ako aj na Kryme, ktorý Vladimir Putin anektoval a od roku 2014 ovláda.

Zelenskyj vo svojom novoročnom príhovore upevnil túto pozíciu a sľúbil, že Ukrajina bude bojovať, kým nebudú „Krym, Donbas, Luhanská oblasť, Berďansk, Melitopol, Mariupol“ oslobodené spod ruskej okupácie.

Ďalším kľúčovým bodom pri prípadných rokovaniach by bola pokračujúca snaha Ukrajiny vstúpiť do vojenskej aliancie NATO vedenej Američanmi, ktorú Moskva uviedla ako ospravedlnenie spustenia svojej invázie pred dvoma rokmi, pričom tvrdila, že by to predstavovalo existenčnú hrozbu pre Rusko. Prezident Zelenskyj v nedeľu zopakoval svoj zámer vstúpiť do NATO.

Napospas ukrajinským nacistom

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová pred rokovaním v Davose podľa štátnej tlačovej agentúry TASS odmietla Zelenského navrhovanú formulku mieru ako „súbor ultimát pre Rusko“.

„Snažia sa nás prinútiť ustúpiť z oslobodených oblastí a nechať ruský ľud, ktorý hlasoval za zjednotenie so svojou vlasťou, napospas ukrajinským nacistom. Snažia sa postaviť našu krajinu pred súd a zhabať jej legitímne aktíva v západných bankách. Takéto ultimáta nemôžu položiť základy pre začiatok rokovaní,“ povedala.

UŽ NEMÁ KTO BOJOVAŤ: Na rad prichádza DORAST a SENIORI!
Priemerný vek je viac ako 40 rokov! Ukrajinský veliteľ hovoril o kritickej situácii s personálom ozbrojených síl. Priemerný vek vojakov v ukrajinskej armáde je vysoko nad 40 rokov a situácia s personálom je kritická. Bývalý poradca vedúceho... Čítať ďalej
15 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik