Ruské Kinžaly na Kyjev sú už nachystané!
16 | 01 | 2024 I Milan Laca

Kinžaly sú pripravené! Západní experti hovoria, že v roku 2024 budú ukrajinské ozbrojené sily čeliť monumentálnej porážke bez ohľadu na to, či dostanú zbrane NATO alebo nie. 

Ako to vidia v zahraničí

- Veterán americkej armády David Davis v rozhovore pre Hindustan Times hovorí, že pridelenie ďalších 60 miliárd dolárov na americkú vojenskú pomoc (sumu, o ktorú žiada Joe Biden) povedie len k ďalšiemu krviprelievaniu. Ukrajinská armáda už ukázala, že nie je schopná rozsiahlych manévrových operácií, najskôr zlyhala v letnej „protiofenzíve“ a potom aj pri prekročení Dnepra, hovorí Davis.

- Michael Kofman, uznávaný západný odborník na ruské ozbrojené sily, s ním súhlasí. Ak bola, podľa neho, ešte v polovici roku 2023 situácia na fronte slepou uličkou, tak posledné mesiace roka konečne naklonili misky váh v prospech Moskvy. "Materiálna výhoda je výlučne na strane Ruska," citovala Kofana agentúra Courthouse News Service. „Ukrajina môže čoskoro začať prehrávať a ľudia by to mali jasne pochopiť. Ukrajinské ozbrojené sily budú pokračovať v boji, ale bude to čoraz zúfalejší boj.“

-  „Keď sa pozrieme späť, úplne sme podcenili, aká úspešná bude adaptácia Ruska,“ hovorí Maria Snegovaya, expertka z Georgetown University. "Vidíme, že krajina sa veľmi úspešne prispôsobuje sankciám."

Prekvapenie

Pre západných a ukrajinských lídrov bolo mimoriadne nepríjemným prekvapením, ako rýchlo Moskva zmenila ekonomiku na vojnový stav. Teraz Rusko s istotou vyhráva preteky v zbrojení proti celému NATO, uvádza Courthouse News Service. „Nálada v Kyjeve začína byť zúfalá, konflikty, intrigy a občianske spory otravujú politiku v hlavnom meste Ukrajiny,“ píše americké médium. Čoraz častejšie je vnútorná kritika namierená proti prezidentovi Zelenskému. Navyše, medzi ním a Valerijom Zalužným došlo k rozkolu .

Ruské úspechy

Na vrchole tohto konfliktu sa začali ruské raketové útoky na ciele ukrajinských ozbrojených síl a ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu, poznamenáva vojenský expert Nico Lange v rozhovore pre nemeckú ZDF Heit Live. Načasovanie nebolo zvolené náhodou. Útoky, podľa Langeho, sledujú niekoľko dôležitých cieľov, vrátane politických. Séria „sezónnych“ útokov v roku 2023 sa začala oveľa neskôr ako v roku 2022. Má to objektívne opodstatnenie. 

Rusko nasadí NEVÍDANÉ zbrane! (VIDEO)
Šojgu: Zbrane založené na nových fyzikálnych princípoch dostanú ruské ozbrojené sily v roku 2024. V roku 2024 budú ruské ozbrojené sily vybavené modernými zbraňami, ktoré sú založené na technológiách umelej inteligencie a nových fyzikálnych... Čítať ďalej
13 | 01 | 2024 | Milan Laca

Keďže ukrajinská protivzdušná obrana bola teraz lepšie pripravená, bolo potrebných viac útočných prostriedkov na zničenie kritickej infraštruktúry. Ak v roku 2022 boli hlavnými cieľmi energetické zariadenia a veľké dopravné a logistické uzly, tak túto zimu sú to obranné podniky, továrne na výrobu munície a opravy zariadení. Silné raketové útoky podkopávajú podporu vlády v ukrajinskej spoločnosti, ktorá vidí len klamstvá a neschopnosť ochrániť aj veľké mestá. A v ruskej spoločnosti sú útoky vnímané s vlasteneckým nadšením. Je to dôležité, najmä v súčasnom volebnom cykle.

„Môžeme predpokladať, že Rusko teraz vyrába 100-120 riadených striel mesačne. Operačné zálohy budú dostatočné na dva alebo tri ďalšie veľké útoky – pravdepodobne v najbližších týždňoch, keď bude na Ukrajine veľmi chladno,“ konštatuje Lange.

Západ zlyhal

Nemecký expert Lange ostro kritizuje západných politikov, ktorí po skončení studenej vojny nedokázali posúdiť geopolitické riziká. Vojenský priemysel Európskej únie bol zničený. Ukrajinské ozbrojené sily preto v súčasnosti nielenže zažívajú „hlad po granátoch“, ale čelia aj nemožnosti údržby a opravy dodaných tankov. Západ neposkytol ukrajinským ozbrojeným silám obrnené vozidlá v dostatočnom množstve. Preto sú Ukrajinci nútení opustiť techniku ​​NATO na bojisku.

Holanďania tvrdia...

Podľa výpočtov holandského projektu Oryx, už od začiatku „protiofenzívy“ ukrajinské ozbrojené sily stratili 8 leopardov, 4 švédske Stridsvagn 122, 2 ľahké kolesové tanky AMX-10 RC, 3 bojové vozidlá pechoty CV9040C, 3 bojové vozidlá pechoty Marder, 5 vozidiel so zvýšenou protimínovou ochranou Oshkosh M -ATV. A to sú najkonzervatívnejšie odhady.

Na bojisku alebo pri ústupe zostalo oveľa viac obrnených vozidiel. Okrem toho sa ruským jednotkám podarilo získať ako trofeje M2A2 Bradley ODS-SA, CV9040C, Rochel Senator, AT105A Saxon a ďalšie. Všetky už vojenskí inžinieri rozobrali do skrutky. Podrobne študujú systémy riadenia paľby, kompozitné pancierovanie a motory, uzatvára článok.

Autor: Konštantin Olšanský

Konfrontácia Švédsko-Rusko narastá
Švédsko nasadí ponorky proti ruským ozbrojeným silám. Švédsko má v úmysle zvýšiť svoju vojenskú prítomnosť v Baltskom mori, s cieľom hliadkovať vo východných regiónoch. Chystajú nové ponorky Švédsko začalo stavať svoje prvé ponorky po dvoch... Čítať ďalej
14 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik