Kráľovná Margrethe II oficiálne abdikovala. Na dánsky trón nastupuje Frederik X (FOTO)
15 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Dánska kráľovná Margrethe II podpísala v nedeľu svoju historickú abdikáciu, čím otvorila cestu svojmu synovi Frederikovi X., aby sa mohol okamžite stať kráľom, informovala dánska televízia DR. Margrethe (83) je prvou dánskou panovníčkou, ktorá sa dobrovoľne vzdala trónu po takmer 900 rokoch, odkedy kráľ Erik III. Lam v roku 1146 odstúpil a vstúpil do kláštora, informuje Breitbart.

Svoju abdikáciu podpísala počas stretnutia s dánskym kabinetom v paláci Christiansborg, rozľahlom komplexe v Kodani, v ktorom sa nachádzajú kráľovské prijímacie miestnosti a kráľovské stajne, ako aj dánsky parlament, úrad predsedu vlády a najvyšší súd. Dokument jej predložili, keď sedela pri masívnom stole pokrytom červenou látkou, okolo ktorého sedeli členovia kráľovskej rodiny a členovia dánskej vlády.

KODAŇ, DÁNSKO - 14. januára: Dánska kráľovná Margrethe II odchádza na vyhlásenie HM kráľa Frederika X. a HM kráľovnej Márie Dánskej na palácovom námestí Amalienborg 14. januára 2024 v dánskej Kodani. Jej veličenstvo kráľovná Margrethe II odstupuje ako kráľovná Dánska a zveruje dánsky trón Jeho kráľovskej Výsosti korunnému princovi, ktorý sa stáva Jeho Veličenstvom kráľom Frederikom X a hlavou štátu Dánska. (Foto: Martin Sylvest Andersen/Getty Images)

KODAŇ, DÁNSKO – 14. JANUÁRA: Dánska kráľovná Margrethe II odchádza na vyhlásenie HM kráľa Frederika X. a HM kráľovnej Márie Dánskej na palácovom námestí Amalienborg 14. januára 2024 v Kodani v Dánsku. (Foto: Martin Sylvest Andersen/Getty Images)

V miestnosti bol prítomný Frederik (55). Premiérka Mette Frederiksenová ho hneď nato vyhlásila za kráľa na balkóne paláca pred tisíckami ľudí.

Zúčastnil sa aj Frederikov 18-ročný syn Christian, ktorý sa stane dánskym korunným princom a následníkom trónu.

KODAŇ, DÁNSKO - 14. januára: Plagáty zobrazujú dánskeho korunného princa Frederika a kráľovnú Margrethe II pred vyhlásením korunného princa za nového dánskeho kráľa Frederika X. 14. januára 2024 v dánskej Kodani. Kráľ Frederik X je nástupcom kráľovnej Margrethe II., ktorá odstupuje po 51 rokoch vlády. (Foto: Sean Gallup/Getty Images)

KODAŇ, DÁNSKO – 14. JANUÁRA: Plagáty zobrazujú dánskeho korunného princa Frederika a kráľovnú Margrethe II pred vyhlásením korunného princa za nového dánskeho kráľa Frederika X. 14. januára 2024 v dánskej Kodani. (Foto: Sean Gallup/Getty Images)

Margrethe odišla zo svojej rezidencie do paláca Christiansborg na koči ťahanom koňmi v sprievode príslušníkov husárskeho pluku v modrých uniformách s červenými bundami na koňoch. Tam formálne podpísala svoju abdikáciu.

Do paláca odišiel na limuzíne aj jej syn a jeho manželka, korunná princezná Mary. 

KODAŇ, DÁNSKO - 14. januára: Dánska kráľovná Margrethe II odchádza na vyhlásenie HM kráľa Frederika X. a HM kráľovnej Márie Dánskej na palácovom námestí Amalienborg 14. januára 2024 v dánskej Kodani. Jej veličenstvo kráľovná Margrethe II odstupuje ako kráľovná Dánska a zveruje dánsky trón Jeho kráľovskej Výsosti korunnému princovi, ktorý sa stáva Jeho Veličenstvom kráľom Frederikom X a hlavou štátu Dánska. (Foto: Martin Sylvest Andersen/Getty Images)

KODAŇ, DÁNSKO – 14. JANUÁRA: Dánska kráľovná Margrethe II odchádza na vyhlásenie HM kráľa Frederika X. a HM kráľovnej Márie Dánskej na palácovom námestí Amalienborg 14. januára 2024 v Kodani v Dánsku. (Foto: Martin Sylvest Andersen/Getty Images)

S odvolaním sa na zdravotné problémy Margrethe na Silvestra oznámila, že odstúpi, čím ohromila národ, ktorý od nej očakával, že prežije svoje dni na tróne, ako je tradíciou v dánskej monarchii. Margrethe vlani vo februári podstúpila veľkú operáciu chrbta a do práce sa vrátila až v apríli.

Dokonca ani premiérka Mette Frederiksenová nevedela o kráľovniných zámeroch až tesne pred vyhlásením. Margrethe informovala Frederika a jeho mladšieho brata Joachima len tri dni predtým, napísali noviny Berlingske s odvolaním sa na kráľovský palác.

Po abdikácii bude Dánsko mať dve kráľovné: Margrethe si ponechá svoj titul, zatiaľ čo Frederikova manželka narodená v Austrálii sa stane kráľovnou Mary. Najstarší syn Frederika a Mary Christian (18) sa stane korunným princom a následníkom trónu.

KODAŇ, DÁNSKO - 14. januára: Kočík dánskej kráľovnej Margrethe II prichádza, keď davy ľudí mávajú dánskymi vlajkami pred vyhlásením korunného princa za nového dánskeho kráľa Frederika X. 14. januára 2024 v dánskej Kodani. Kráľ Frederik X je nástupcom kráľovnej Margrethe II., ktorá odstupuje po 51 rokoch vlády. (Foto: Sean Gallup/Getty Images)

KODAŇ, DÁNSKO – 14. JANUÁRA: Kočiar dánskej kráľovnej Margrethe II prichádza, keď davy ľudí mávajú dánskymi vlajkami pred vyhlásením korunného princa za nového dánskeho kráľa Frederika X. 14. januára 2024 v dánskej Kodani. (Foto: Sean Gallup/Getty Images)

Ľudia z celého Dánska sa zhromaždili pred parlamentom, pričom mnoho ulíc zdobili červené a biele dánske vlajky. V niekoľkých obchodoch viseli fotografie kráľovnej a budúceho kráľa, zatiaľ čo mestské autobusy boli ozdobené menšími dánskymi vlajkami, ako je zvykom počas kráľovských podujatí. 

Dánsky panovník naposledy dobrovoľne rezignoval v roku 1146, keď kráľ Erik III Lam odstúpil a vstúpil do kláštora. Margrethe abdikuje v ten istý deň, keď nastúpila na trón po smrti svojho otca, kráľa Frederika IX.

Dánska monarchia má svoj pôvod u vikingského kráľa Gorma Starého z 10. storočia, vďaka čomu je najstaršia v Európe a jedna z najstarších na svete. Dnes sú povinnosti kráľovskej rodiny prevažne slávnostné.
 
Na rozdiel od Spojeného kráľovstva nie je v Dánsku korunovačný ceremoniál. Predseda vlády formálne vyhlási Frederika za kráľa z balkóna paláca Christiansborg. 
KODAŇ, DÁNSKO - 14. januára: gardový husársky pluk dorazil pred vyhlásením HM kráľa Frederika X. a HM kráľovnej Márie Dánskej na palácové námestie Amalienborg 14. januára 2024 v dánskej Kodani. Jej veličenstvo kráľovná Margrethe II odstupuje ako kráľovná Dánska a zveruje dánsky trón Jeho kráľovskej Výsosti korunnému princovi, ktorý sa stáva Jeho Veličenstvom kráľom Frederikom X a hlavou štátu Dánska. (Foto: Martin Sylvest Andersen/Getty Images)

 14. januára 2024 v Kodani v Dánsku. (Foto: Martin Sylvest Andersen/Getty Images)

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

V Čechách sa pripravujú protesty! „Nenecháme so sebou vybabrať!“
Vyjadrenie podpory nemeckým poľnohospodárom a vyjadrenie nespokojnosti so smerovaním českého poľnohospodárstva. To sú dôvody, prečo v pondelok na Chomutovsku vyrazia českí poľnohospodári na svojich traktorov, tak ako Nemci, na protestnú jazdu.... Čítať ďalej
14 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik