Dobrodružstvá amerických prezidentov s JADROVÝM KUFRÍKOM. O čom sa nehovorilo...
15 | 01 | 2024 I Milan Laca

Dobrodružstvá jadrového kufríka v Amerike - zábavné, ale nie príliš zábavné.

Kódy, ktoré potrebuje šéf Bieleho domu na príkaz na spustenie jadrových zbraní, predstavujú hrozbu pre celý svet. Škandál okolo tajnej choroby šéfa Pentagonu Lloyda Austina, počas ktorej prezident Biden nemohol, nariadiť jadrový útok, vzrušil Ameriku. V histórii amerického jadrového kufríka bolo veľa takýchto prípadov a neexistuje žiadna záruka, že sa incidenty nebudú opakovať.

Z histórie

Prototypy jadrového kufríka sa objavili v Spojených štátoch za prezidenta Dwighta Eisenhowera. Dnešnú podobu nadobudol počas kubánskej raketovej krízy, keď americký prezident John Kennedy pochyboval o tom, že jadrový arzenál ovládol osobne najvyšší veliteľ, teda on sám. Obával sa, že rozkaz na jadrový úder môžu vydať bez jeho povolenia bezohľadní americkí generáli a tiež, že on sám nebude môcť vydať takýto rozkaz bez toho, aby bol na veliteľskom stanovišti. Preto revidovali systém riadenia amerického jadrového arzenálu a vyvinuli jadrový kufrík. Odvtedy ozbrojený asistent prezidenta s kufrom všade nasleduje svojho šéfa. Sprevádza ho v aute, v prezidentskom lietadle a vrtuľníku, na pracovných cestách a dokonca aj na dovolenke. Mimochodom, takéto kufre sú tri. Dva majú prezidenti a viceprezident a tretí je trvalo umiestnený v Bielom dome.

Čo je v Putinovom kufríku?

Občas sa však stratil...

Jadrový kufrík niekoľkokrát skončil mimo dosahu prezidenta USA a bez náležitého zabezpečenia. Počas návštevy Geralda Forda vo Francúzsku, náhodou zostal na palube prezidentského lietadla v Paríži. Americký bezpečnostný dôstojník musel dobehnúť prezidentskú kolónu a odovzdať kufor prezidentovi cez okno limuzíny.

Carter

Dvakrát sa takéto incidenty stali Jimmymu Carterovi. Jedného dňa bol taký unavený z bremena šéfa jadrovej superveľmoci, že prinútil  dôstojníka, ktorý ho mal všade sprevádzať s kufrom v rukách, aby sa usadil 10 km od jeho ranča.  Druhý raz si vo vrecku bundy, ktorú dali do čistiarne,  zabudol svoj osobný preukaz, takzvanú „jadrovú sušienku“ potrebnú na použitie kufra. „Jadrová sušienka“ je kus plastu  veľkosti kreditnej karty. Obsahuje kódy, ktoré prezident potrebuje na príkaz na spustenie jadrových zbraní. Prezident musí ju mať vždy so sebou.

Reagan

Na rozdiel od roztržitého Cartera bol Ronald Reagan skvelý úhľadný chlap a nosil „jadrovú sušienku“ v peňaženke v zadnom vrecku nohavíc. 30. marca 1981 však došlo k atentátu a po vypuknutí paniky sa Reaganovmu pobočníkovi, ktorý niesol kufor, nepodarilo zastihnúť prezidenta, ktorého  urýchlene prevezieli do nemocnice. Predtým , ako Reagana odviezli na operačnú sálu, ho vyzliekli a z vreciek mu vybrali všetky nepotrebné veci, vrátane karty s kódmi na odpaľovanie jadrových zbraní. Neskôr ju našli v odpadkovom koši. Inokedy Reaganovho asistenta poslai do iného výťahu, zatiaľ čo prezident bol v druhom.

screenshot videa youtube | Jadrový kufrík

Bush

V roku 1991, keď bol prezidentom George H. W. Bush, po tom, čo sa zúčastnil na tenisovom zápase v Los Angeles, odišiel z kurtu v takom zhone, že jeho pobočník, ktorý mal pri sebe kufrík, zaostal za prezidentom. po 15 minútach sa dostal do prezidentskej kolóny, odovzdal kufrík hlave štátu. 

Clinton

Počas prezidentovania Billa Clintona nemohli  Spojené štáty trikrát aktivovať svoju jadrovú triádu. V roku 1999, v deň 50. výročia NATO, sa Clinton zúčastnil na summite, venovanom tomuto výročiu v Reaganovom medzinárodnom obchodnom centre. Zrazu z podujatia odišiel, nasadol do svojej limuzíny a jeho asistent bol úplne bezradný s jadrovým kufríkom.  Musel ísť s jadrovým kufríkom pol míle do Bieleho domu, kde dohnal Clintona. V roku 2000 jeden z Clintonových „jadrových pomocníkov“ oznámil stratu kódov, čo sa mu stalo pred pár mesiacmi. Štyri mesiace bola Amerika bezbranná voči jadrovému úderu z Ruska alebo Číny. Deň po škandále s Monikou Lewinskou bol Clinton taký nervózny, že stratil svoj „jadrovú sušienku“, teda svoju identifikačnú kartu s kódmi, hoci práve v ten deň ich bolo treba urgentne aktualizovať. Sám Clinton nikdy nepriznal, ako a kde sa mu podarilo prísť o americkú jadrovú bezpečnosť.

Trump

9. novembra 2017, počas návštevy Donalda Trumpa vo Veľkej sále ľudu v Pekingu, kde mal rozhovory so Si Ťin-pchingom, predstavitelia čínskych spravodajských služieb odmietli vpustiť Trumpovho pomocníka s „jadrovým kufríkom“ do rokovacej sály. Pobočník sa obrátil so žiadosťou o pomoc na šéfa Bieleho domu Johna Kellyho, no ich pokus vstúpiť do miestnosti sa skončil bitkou medzi agentmi americkej tajnej služby a čínskymi bezpečnostnými dôstojníkmi. „Jadrový kufrík“ nebol počas bitky poškodený a nedostal sa do rúk Číňanov. Šéf čínskej spravodajskej služby sa neskôr ospravedlnil americkej delegácii a Trump požiadal, aby nezverejňoval informácie o incidente. Donald Trump nekontroloval americké jadrové zbrane ani v januári 20211. Napísal o tom vo svojej knihe slávny vyšetrovateľ Watergate Bob Woodward, ktorý svetu oznámil senzačné odhalenie náčelníka Zboru náčelníkov štábov USA generála Marka Milleyho. Ten mu povedal, že po udalostiach zo 6. januára, veľmi sa bál, že Trump „vyvolá vojnu s Čínou“, po čom zmenili rozhodovací algoritmus pre jadrový úder. Americký prezident, podľa zákona, nariaďuje odpálenie jadrových rakiet po konzultácii s vojenskými veliteľmi, ale názor vojakov je čisto poradný. Milley varoval vysokých dôstojníkov Pentagonu, že akékoľvek príkazy od Trumpa v tejto oblasti by mali najskôr nahlásiť jemu. Okrem toho, generál Milley bez toho, aby informoval Trumpa, zavolal svojmu čínskemu kolegovi, náčelníkovi spoločného štábu Ústrednej vojenskej komisie Li Zuochengovi a požiadal ho, aby si nerobil starosti: „Zavolám vám, generál Li, ak sa budeme chystať zaútočiť. Nebude to prekvapenie... "

Biden  

Minulý rok v decembri americký prezident Joe Biden, počas prehliadky závodu na výrobu veterných turbín  CS Wind v Colorade ukázal na zariadenie v rukách jedného z pracovníkov a povedal: „Toto nosí môj mariňák. Má tam kód, ktorý mu umožňuje vyhodiť do vzduchu svet ". Nie nadarmo sa hovorí,  že Trump pri odchode z Bieleho domu, tvrdohlavo nechcel odovzdať jadrový kufrík Bidenovi.

Vedci varujú! TOTO nepite, ak je váš život drahý
Ukazuje sa, že tento produkt je oveľa škodlivejší, ako sa doteraz predpokladalo, píše maďarský portál Mandiner, ktorý poukazuje na varovanie vedcov. Balená voda by mohla byť až stokrát horšia, ako sa pôvodne predpokladalo, pokiaľ ide o počet... Čítať ďalej
14 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik