RANA, KTORÁ ROZKÝVALA SVET: Američania s Britmi zaútočili na povstalcov v Jemene
13 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

USA, Veľká Británia, Austrália, Kanada a Bahrajn. To sú krajiny, ktoré sa podieľali na útoku proti jemenským povstalcom - Húsiom, ktorí v Červenom mori ohrozujú svetový obchod. Hlavný zásah vykonali Briti a Američania. Čo bude ďalej? Saudská Arábia varuje pred eskaláciou konfliktu, do ktorého by sa teoreticky mohli zapojiť aj Spojené arabské emiráty. A medzitým ropa na svetových trhoch zdražela, informujú české Parlamentní Listy.

 

Vojna v Izraeli dosiahla nový rozmer. Briti a Američania spoločne zasiahli proti Húsiom, jemenským povstalcom, ktorých podporuje Irán. Povstalci na začiatku vojny Izraela proti teroristom z palestínskeho hnutia Hamas oznámili, že budú z Jemenu ostreľovať lode mieriace do Izraela. Nakoniec ostreľovali nielen ich, ale množstvo ďalších lodí, čím ohrozili svetový obchod. Červeným morom prepláva asi 15 percent svetového obchodu. Práve preto Briti a Američania pristúpili k spoločnej akcii. Údery boli vykonané letecky i námornou silou, teda za účasti lodí a ponoriek. S požitím tzv. múdrej munície.

Teraz Briti s Američanmi tvrdia, že obmedzili schopnosť Húsiov ďalej napádať lode v oblasti. Podľa agentúry Reuters celej akcii poskytli podporu Austrália, Bahrajn, Kanada a Holandsko. Irán útoky proti Húsiom odsúdil. Rusi žiadajú zvolať Bezpečnostnú radu OSN. Na upokojenie situácie vyzvala podľa CNN aj Čína. Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning na pravidelnej tlačovej konferencii uviedla, že Peking "vyzýva všetky relevantné strany, aby zachovali pokoj a zachovali zdržanlivosť, aby sa konflikt nerozšíril".

Svedkovia v Jemene agentúre Reuters potvrdili výbuchy po celej krajine, prezident Joe Biden vo štvrtkovom neskorom vyhlásení varoval, že v prípade potreby nebude váhať podniknúť ďalšie kroky.

„Tieto cielené údery sú jasným odkazom, že Spojené štáty a naši partneri nebudú tolerovať útoky na náš personál, ani nedovolia nepriateľským aktérom ohroziť slobodu plavby,“ uviedol Biden.

Húsijský predstaviteľ potvrdil „nálety“ v hlavnom meste Saná spolu s mestami Saada a Dhamar av guvernoráte Hodeidah a označil ich za „americko-sionisticko-britskú agresiu“.

USA a Británia udreli na jemenských povstalcov, tí sľubujú pomstu
Britské kráľovské letectvo (RAF) podniklo cielené útoky proti vojenským zariadeniam jemenských povstalcov húsíov, oznámil v piatok skoro ráno úrad premiéra v Londýne. Podľa britského ministerstva obrany sa operácie zúčastnili stíhačky... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Svedkovia agentúre Reuters oznámili, že cieľom náletov bola vojenská základňa v susedstve letiska v Saná, vojenský objekt blízko letiska v Taizu, húsijská námorná základňa v Hodeide a vojenské objekty v guvernoráte Hadždža.

Hrozí, že v celom regióne bude ďalej narastať napätie.

„Obávame sa, že by mohlo dôjsť k eskalácii,“ povedal Andreas Krieg z King's College v Londýne a varoval pred rizikom, že by do konfrontácie mohli byť vtiahnuté aj Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty. Saudská Arábia vo svojom vyhlásení po úderoch vyzvala na zdržanlivosť a „vyhnutie sa eskalácii“.

Spojené štáty tiež obvinili Irán, že sa na útokoch Húsiov v Červenom mori podieľa operatívne a poskytuje vojenské kapacity a spravodajské informácie na ich vykonávanie. „Domnievame sa, že sa určite podieľal na každej fáze,“ povedal novinárom vysoký americký predstaviteľ.

Húsiovia, ktorí ovládajú väčšinu územia Jemenu, neuposlúchli výzvy OSN a ďalších medzinárodných organizácií, aby zastavili svoje raketové útoky a útoky dronov na námorné trasy v Červenom mori, a varovanie Spojených štátov pred následkami, pokiaľ tak neurobia.

Britská spravodajská služba je šokovaná! V Rusku budú loviť ŠPIÓNOV!
Autor: Alexander Sitnikov Britská spravodajská služba je šokovaná: v Rusku sa obnovuje SMERŠ. Briti sú zarmútení, že v Ruskej federácii bude oveľa menej zradcov, ako aj banderovcov, ktorí sa vydávajú za Rusov. Vlastizrada! Plukovník Eduard... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Milan Laca

"Tento úder mal dva mesiace oneskorenia, ale je to dobrý prvý krok k obnoveniu odstrašenia v Červenom mori," uviedol vo vyhlásení, na ktoré tiež upozornila agentúra Reuters, americký senátor Roger Wicker, hlavný republikán v senátnom výbore pre ozbrojené služby.

Agentúra Reuters tiež pripomenula, že ešte v decembri minulého roka sa viac ako 20 krajín dohodlo na účasti v obrannej koalícii vedenej USA, známej ako operácia Prosperity Guardian, ktorá zaisťuje obchodnú dopravu v Červenom mori. Americké a britské údery však podľa agentúry prebiehajú mimo tejto koalície.

Vo štvrtok kontraadmirál Emmanuel Slaars, spoločný veliteľ francúzskych síl v oblasti Červeného mora, povedal novinárom v Paríži, že francúzske námorné sily hliadkujú vo vodách, kde operujú Husiovia, „aby zabránili ďalším útokom“, a tiež „sprevádzali francúzske lode alebo lode s po celú dobu ich preplavby“. Na jeho slová upozornila americká spravodajská stanica CNN.
Na snímke britského ministerstva obrany z 11. januára 2024 stíhačka britských ozbrojených síl Typhoon vzlieta zo základne Kráľovského letectva v Akrotiri pri Limassole na Cypre. Spojené štáty a Británia začali vo štvrtok vykonávať masívne údery proti desiatkam cieľom v Jemene, ktoré sú spojené s tamojšími Iránom podporovanými húsíjskými povstalcami. FOTO TASR/AP

Slaars tiež prezradil, že sily francúzskeho námorníctva zostávajú „pod národným velením“ a „nie sú podriadené“ Spojeným štátom; napriek tomu spolupracujú a zdieľajú spravodajské informácie s Washingtonom.

James Heappey z britského ministerstva obrany oznámil, že Briti zatiaľ v oblasti neplánujú ďalšie operácie. „Včera v noci bola obmedzená, primeraná a nevyhnutná reakcia v sebaobrane našich vojnových lodí v regióne,“ povedal Heappey BBC News. Všetkých 14 cieľov bolo úspešne zasiahnutých, povedal, vrátane 12 amerických útokov a dvoch britských úderov proti niekoľkým cieľom Houthi vo štvrtok v oblastiach Jemene kontrolovaných Húzii.

BBC tiež upozornila, že po útoku ceny ropy vyskočili na svetových trhoch o 2 percentá.

„Týmto úzkym priechodom sa denne pohybuje viac ako 20 miliónov barelov ropy, čo zodpovedá zhruba pätine celosvetovej spotreby. Útoky Iránom podporovaných Húziov na lode v Červenom mori v posledných týždňoch narušili obchod a tok paliva. Najväčším rizikom pre ceny ropy je, ak bude Irán vtiahnutý priamo do konfliktu, čo by mohlo ohroziť produkciu a toky v regióne, ktorý produkuje tretinu svetovej ropy,“ napísala BBC.

ZA KOĽKO sa dá ujsť pred vojnou? (VIDEO)
Ukrajinskí utečenci platia aj 5 000 dolárov, aby sa vyhli mobilizácii. Občania Ukrajiny sú nútení zaplatiť sumu od 3,5 do 5 tisíc dolárov, aby sa vyhli mobilizácii a utiekli z krajiny, napísali britské noviny The Times. Utekajú, ako sa dá „Tí,... Čítať ďalej
13 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik