Piatok s Pellem: Prezident NESMIE byť protiváhou vlády! (VIDEO)
13 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Hlavnou úlohou prezidenta je zastupovať záujmy ľudí na Slovensku. Má vláde pomáhať, keď jej rozhodnutia sú na prospech ľudí. A má rovnako právo karhať, keď sa svojou politikou spreneveruje týmto záujmom. Skonštatoval to predseda parlamentu a líder Hlasu Peter Pellegrini v reakcii na smerovanie predvolebnej kampane Ivana Korčoka. Ten totiž vyhlásil, že chce byť protiváhov vlády.

Počas svojho verejného vyhlásenia prezidentských volieb Pellegrini jasne hovoril o potrebe spolupráce troch ústavných činiteľov. Je totiž presvedčený, že ľudia, ktorí na Slovensku žijú majú už dosť napätia a konfliktov. S touto myšlienkou začal svoje pravidelné video na Facebooku, nazvané Piatok s Pellem.

Nechápe však, čo znamenajú reči o rovnováhe medzi týmito troma ústavnými činiteľmi.

„Prezidentské voľby nemajú byť o žiadnej rovnováhe. Rovnováhu v politickom systéme zabezpečujú sami ľudia v demokratických voľbách. Tá rovnováha je daná aj rozložením síl v našom parlamente,“konštatuje predseda NR SR, pripomínajúc počty. To je rovnováha stanovená voličmi.

Nezmyselná téza o tom, čo je kľúčovou úlohou prezidenta podľa politológa Hrabka
Téza o tom, že kľúčovou úlohou prezidenta je tvoriť systémovú protiváhu vláde, je z vecného hľadiska nezmyselná. Ako politický mobilizačný argument v predvolebnej kampani však môže byť efektívna. V TASR TV to povedal publicista Juraj... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Na základe toho je presvedčený, že prezident nesmie byť protiváhou vláde. Ten v prvom rade zastupuje záujmy ľudí a v tomto zmysle má vláde buď pomáhať, ale keď sa svojou politikou vláda začne spreneverovať záujmom ľudí, má právo ju za to kritizovať.

„Na Slovensku máme odkaz troch Svätoplukových prútov a ja chcem na tento odkaz nadviazať. Tri Svätoplukove prúty vnímam, ako spoluprácu medzi troma najvyššími ústavnými predstaviteľmi a najvyššími inštitúciami, ktoré títo ľudia zastupujú,“ pripomína Pellegrini s tým, že len ak sa situácia upokojí, sa vieme posunúť vpred. Upozorňuje, že v nepokojoch uzavretý štát stagnuje.

„A to si nik z nás neželá,“ uzavrel predseda parlamentu vo svojom Piatku s Pellem.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Fico rozbehnutý ako nikdy: TÁTO KRAJINA JE V SR**KÁCH! A my tu riešime Pročka, Lipšiča a Matoviča
„Táto krajina je v sr**káchch!“ nahneval sa v rozhovore pre TV JOJ premiér Robert Fico (Smer-SD). Slovensko má podľa jeho slov finančné a ekonomické problémy. Slovo dodal aj k vojne na Ukrajine. Sankcie na Rusko nezaberajú, ruská ekonomika šliape... Čítať ďalej
13 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik