OBROVSKÁ HANBA! Nikto z opozície si ani nespomenul...
13 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

V piatok to bolo 168 rokov, čo zomrela vedúca osobnosť slovenského národného hnutia Ľudovít Štúr. Koaliční predstavitelia si toto výročie uctili ako sa patrí a z opozície - ticho. A nielen z opozície. Na Štúra, ktorý je súčasťou aj osnov učebníc, si nespomenula ani hlava štátu!

"Dnes je 168. výročie tragického úmrtia Ľudovíta Štúra. A my v Smere sa k nemu ďalej hrdo hlásime.Liberálne kaviarne mu nevedia odpustiť, ako pohŕdal západnou dekadenciou, liberálnou pretvárkou či kapitalistickým vykorisťovaním. A najmä mu nevedia odpustiť, ako miloval Rusko, inšpiroval sa ruskou občinou a zdôrazňoval rovnosť ako základnú hodnotu Slovanov. Áno, bol to vlastenec, akých už niet. Plne sa obetoval za národ, neváhal sa pripojiť k revolúcii, bol nielen intelektuál, ale aj bojovník. Aj preto je pre mňa takou inšpiráciou. Jednou z najväčších. Duchovní bezdomovci z KDH a PS ma môžu aj stokrát odvolávať - ostane to tak," uviedol v piatok večer na sociálnej sieti podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha.

"Nesmieme zabúdať na posolstvá Ľudovíta Štúra, na lásku k vlasti, na boj za tých najslabších, na slovanskú vzájomnosť. A nie, my nikdy nezabudneme. Ľudovít Štúr, slovenský národ ďakuje - je našou morálnou povinnosťou ísť vo Vašich šľapajách a brániť národnú suverenitu," dodal smerák.

S rodinou Štúrovcov

Na Štúra si zaspomínal v úzkom kruhu rodiny Štúrovcov a ich priateľov aj politický analytik Eduard Chmelár. "Je pre mňa veľkou poctou, že terajšia hlava štúrovského rodu, jeden z najvýznamnejších slovenských dirigentov, dlhoročný šéfdirigent a bývalý riaditeľ Opery SND Rastislav Štúr, tento rok pozval aj mňa. Rastislav Štúr je priamym potomkom Samka Štúra, mlašieho brata Ľudovíta Štúra," vysvetľuje Chmelár.

Rastislav Štúr, Chmelár, Jarjabek, foto: FB/ECh

"Spolu s poslancom NR SR Dušanom Jarjabkom a jeho manželkou sme si uctili pamiatku Ľudovíta Štúra na jeho hrobe v Modre i na mieste tragickej nehody, kde sa smrteľne zranil. Vo svojom príhovore som vyzdvihol absolútne kľúčovú úlohu tohto velikána pri položení základov modernej slovenskej identity, ktorá o 150 rokov neskôr celkom prirodzene vyústila do založenia nezávislej Slovenskej republiky. Upozornil som na to, že úspech jeho diela bol založený na tom, že dokázal nadchnúť široké vrstvy slovenského ľudu zjednocujúcou myšlienkou spisovného jazyka a trpezlivým niekoľkoročným úsilím spojil rôznorodé skupiny obyvateľstva. Jeho schopnosť zjednocovať a spájať je v dnešnej polarizovanej a atomizovanej spoločnosti nedosiahnuteľným ideálom," prízvukuje Chmelár.

,,Treba si uvedomiť, že bez Štúra by sme vôbec neboli. Ten vývoj nebol taký jednoznačný, ako sa hovorí Bernolákovci atď. To mohlo skončiť všelijako, ale Štúr geniálne zachytil tep doby, pretože on bol moderný človek. Tie národné hnutia excelovali po celej západnej Európe a on jednoducho zachytil tep doby a vyzdvihol celú spoločnosť. Pochopil to, čo táto spoločnosť potrebuje, aby sa mohla rozvíjať- je vlastný jazyk,“ uzavrel Eduard Chmelár.

Europoslankyňa UPOZORŇUJE! Rezolúcia proti Slovensku nebude pekná
Bolo len otázkou času, kedy žalospevy opozičných europoslancov v Bruseli, ako sa na Slovensku nová vláda cielene snaží zlikvidovať právny štát zo začiatku decembra 2023, vyústia do rezolúcie Európskeho parlamentu. Katarína Roth Neveďalová... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik