Marek Para: Sudkyňa na mňa kričala, že klamem, lebo to je ako z Tretej ríše (VIDEO)
14 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SSD) hovorí, že vďaka zmene trestnej politiky štátu Slovensko prejde od brutálnych sankcií k prevýchove páchateľov a ich povinnosti nahradiť škodu. Pripomenul tiež, že rozhodovanie o adekvátnych rozsudkov zostáva v rukách súdov. Lipšicovský výklad trestného práva preniesol do právnej praxe sadistickú ideu, že keď máte v ruke kladivo, tak každý problém sa javí, ako klinec, povedal okrem iného Susko v relácii Braňo Závodský naživo.

Minister spravodlivosti vo videu hovorí o tom, že nové nastavenie trestných zákonov prihliada nie na represiu, ale na nápravu odsúdeného. ÚŠP je podľa neho natoľko spolitizovaný, že po všetkých tých manipuláciách a zneužívaní inštitútu spolupracujúceho obvineného sa dokonca štát musel niekoľkokrát ospravedlniť za nezákonné väzby. Ani ministrovi sa nepáči to, že ÚŠP nepodlieha žiadnej kontrole. O tom, že Daniel Lipšic nikdy nevyzliekol politické tričko hovorí aj Marek Para, člen premiérovho poradného tímu. Vysvetlil aj pár dôkazov Lipšicovej politickej zaujatosti. Zmenu trestných zákonov je potrebné urobiť aj preto, aby sa priblížili k štandardom v EÚ.

Čo z toho má poškodený a spoločnosť

Susko skonštatoval, že takéto drakonické tresty tu máme prijaté od roku 2005 a sú jedni z najvyšších v celej Európe. Pre niekoho môže byť fajn, poslať niekoho na 10-15 rokov do väzenia, no poškodený z toho nemá nič.

„My chceme skôr zmeniť tú trestnú politiku od čisto represívnej, kde je tá sankcia vo forme nejakej odplaty k tomu, aby sme tých páchateľov prevychovávali, aby pociťovali zodpovednosť nahradiť škodu,“ vysvetľuje Susko. Nižšie tresty by mali páchateľa motivovať k tomu, že popri nižšom treste vie nahradiť škodu. Trest by mohol byť vo forme verejno-prospešných prác, domáce väzenie, či finančný trest. Hlavným aspektom je však nahradenie škody.

Ivan Ševčík: Zrušil by som aj ŠTS (VIDEO)
Poslanec NR SR generál Ivan Ševčík (SNS / NK) v úvode Diskusie na palete vyjadril presvedčenie, že prípad smrti generála Lučanského pomôžu objasniť nie len svedkovia, ale aj ľudia z ružomberskej vojenskej nemocnice. Nechápe tiež rozdielne podmienky... Čítať ďalej
13 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Lipšic spolitizoval ÚŠP

„Od nástupu Daniela Lipšica on tak spolitizoval celú tú inštitúciu, ten špecializovaný útvar, vrátane ďalších prokurátorov, nehovorím, že všetkých, ale väčšiny z nich. Tí postupujú takým istým spôsobom. Mali sme možnosť vidieť v jednotlivých bežných konaniach, že postupom sa manipulovali trestné konania, vyrábali skutky, jednotliví spolupracujúci obvinení sa navádzali na krivé výpovede, respektíve sa navádzali na priznanie sa ku skutkom, ktoré možno ani nespáchali,“ pripomína minister spravodlivosti. Ten uznáva, že ak niekomu hrozí 15-20 rokov väzenia a za krivú výpoveď mu je sľúbená podmienka a niekoľkotisícový trest, tak si rozmyslí, či sa nechá odsúdiť na základe vymyslených dôkazov. Ešte minulé vedenie ministerstva spravodlivosti sa muselo ospravedlniť za niekoľko nezákonných väzieb.

Susko, Lipšic, fotokoláž, zdroj: TASR

ÚŠP kontroluje ÚŠP

„Ostatné inštitúcie majú systém mechanizmov kontroly. Tento špecializovaný útvar tie mechanizmy kontroly nemá. Ak rozhodne okresný prokurátor a vydá uznesenie v rozpore so zákonom, zareaguje na to krajská prokuratúra. Môže ho zrušiť, nariadiť nejaké iné opatrenia. To isté, ak pochybí krajská prokuratúra, môže to riešiť generálna prokuratúra. Ak pochybí prokurátor ÚŠP, rozhoduje o tom zase ÚŠP, ktorý je systémovo zaujatý a voči vlastným nerozhodne kriticky,“ vysvetlil podrobnejšie to, o čom nedávno písal aj sudca Peter Šamko.

Sudca Šamko: Lipšicov ÚŠP je aparát KONTROLUJÚCI SÁM SEBA!
Krajský sudca Peter Šamko označil postupy prokuratúry ako nedôstojné pre inštitút, ktorý má reprezentatívne fungovať a obhajovať zákon čo najúčinnejšie, najlegálnejšie a bez prejavu svojvôle. Na dôvažok skonštatoval, že to bol aparát, kontrolujúci... Čítať ďalej
24 | 12 | 2023 | Dušan Janek

Spolupracujúci obvinení

Aj inštitút, ktorý sa ľudovo nazýva „kajúcnici“ by podľa noviel mal prejsť zmenami. Susko avizuje, že podmienkam bez náležitých trestov pre ľudí, ktorým hrozia dlhodobé tresty je koniec.

„Tieto dohody o vine a treste bude musieť schvaľovať súd. Budú musieť byť transparentne spísané a poskytnuté budú aj jednotlivým obhajcom tak. Všetky skutočnosti, ktoré títo spolupracujúci obvinení vedia, musia byť povedané vopred,“ vysvetľuje Susko s tým, že nie je možné, aby si niekto na niečo spomenul o tri, či štyri roky. Upozornil na fakt, že v kolúznej väzbe mnohokrát sedia ľudia len preto, aby neovplyvňovali svedkov a spolupracujúci obvinení sú na slobode a pokojne sa môžu dohovárať, hoci hovoria o mnohých ďalších ľuďoch.

Politik na čele ÚŠP

Navyše Daniel Lipšic, ako špeciálny prokurátor, ktorý by mal byť z povahy svojej funkcie apolitický, sa stále prejavuje, ako politik. V minulosti bol niekoľkokrát ministrom, poslancom, bol súčasťou politickej strany a jeho politická angažovanosť sa prejavuje aj pri vyjadreniach voči súčasným koaličným politikom.

Člen premiérovho poradného tímu Marek Para hovorí, že o Lipšicovom politickom zafarbení hovorí aj niečo iné.

„Tú politizáciu vnímate na tom, koľko únikov zo spisov počas pôsobenia špeciálneho prokurátora Lipšica sa udialo,“ upozorňuje Para.

Fico rozbehnutý ako nikdy: TÁTO KRAJINA JE V SR**KÁCH! A my tu riešime Pročka, Lipšiča a Matoviča
„Táto krajina je v sr**káchch!“ nahneval sa v rozhovore pre TV JOJ premiér Robert Fico (Smer-SD). Slovensko má podľa jeho slov finančné a ekonomické problémy. Slovo dodal aj k vojne na Ukrajine. Sankcie na Rusko nezaberajú, ruská ekonomika šliape... Čítať ďalej
13 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Lipšic ako losos

Para tiež pripomína, že tých dôkazov, že Lipšic nikdy neprestal byť politikom, je niekoľko. Napríklad aj jeho odpočúvanie rozhovoru s Mariánom Kočnerom v Ústave na výkon väzby v poradnej miestnosti. „Toto nenájdete nikde v EÚ, toto sa dialo na Slovensku, pod kuratelou ÚŠP.“

Para podotkol tiež skutočnosť, že pojednával v mnohých krajinách EÚ, no nikde si nepamätá, že by mal prokurátor obraz, na ktorom stína hlavy. Neobstojí podľa neho ani argument, že to bol dar od kolegov, pretože to svedčí práve o tom, akých ľudí si tam sám navolil. Advokát špeciálneho prokurátora prirovnal k lososovi, ktorý sa vytrel a tie jeho „ikry“ – prokurátori, ktorých si navolil robia presne takú istú kampaň.

ÚŠP v takejto podobe nemá obdoby

„Ja si nepamätám z Rakúska ani jedného prokurátora, ktorý by sa zúčastňoval festivalov a hanobil by tam advokáta. Ja sám som bol prokurátorom ÚŠP urážaný. Urážaný bol doktor Kaliňák. Bol zosmiešňovaný, že bol zobratý do väzby, pritom bol do nej zobratý nezákonne a ministerstvo spravodlivosti sa mu ospravedlnilo,“pripomína Para s tým, že prokurátor, ktorý bol k týmto aktivitám vedený, sa mu neospravedlnil.

Marek Para, zdroj foto: FB/M.P.

Ako v Tretej ríši

Takéto pochybenia sú dôvodom toho, prečo musí ÚŠP zaniknúť. Para tiež hovorí, že nikde v Európe sa s podobnými praktikami prokurátorov nestretol. Sudkyňa z Rakúska mu dokonca nechcela veriť, ako má Slovensko koncipovaný trest prepadnutia majetku.

„Doslova na mňa kričala, že klamem, keď som jej to začal vysvetľovať, že prepadáva celý majetok napriek tomu, že bol nadobudnutý legálne a pri spáchaní trestného činu sa prekročila škoda len 33-tisíc eur. Sudkyňa na mňa kričala: - Vy klamete, veď to je, ako v Tretej ríši, to tak nemôže byť,“priblížil Para svoju skúsenosť.

Štátny tajomník prehovoril o tom, o čo v skutočnosti na protestoch ide!
"ĽUDIA VERIA, ŽE NA NÁMESTIA CHODIA BRÁNIŤ PRÁVNY ŠTÁT, NO V SKUTOČNOSTI CHODIA NA PREDVOLEBNÉ MÍTINGY PROGRESÍVNEHO KANDIDÁTA NA PREZIDENTA," píše na sociálnej sieti štátny tajomník ministerstva obrany Igor Melicher (SMER - SD). Opozičné protesty... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik