Konfrontácia Švédsko-Rusko narastá
14 | 01 | 2024 I Milan Laca

Švédsko nasadí ponorky proti ruským ozbrojeným silám.

Švédsko má v úmysle zvýšiť svoju vojenskú prítomnosť v Baltskom mori, s cieľom hliadkovať vo východných regiónoch.

Chystajú nové ponorky

Švédsko  začalo stavať svoje prvé ponorky po dvoch desaťročiach. Podľa denníka Politico sa tak Štokholm snaží posilniť svoju obranu proti Rusku v Baltskom mori.

Čo chystajú

66 metrov dlhé diesel-elektrické ponorky, ktoré budú spustia na vodu v rokoch 2027 a 2028, sú určené na hliadkovanie na východných hraniciach NATO  v Baltskom mori. Majútiež sledovať a pôsobiť proti krokom Moskvy pre neustále sa zhoršujúce vzťahy medzi Ruskom a Európou.

ČESKÍ LIBERÁLI V PANIKE: Ruská armáda na SLOVENSKÝCH HRANICIACH! USA úplne zastavili pomoc Ukrajine
Pomoc USA Ukrajine sa úplne zastavila, uviedol koordinátor Rady národnej bezpečnosti Bieleho domu John Kirby. Schválenie ďalšieho balíčka v Kongrese blokujú republikáni. Podľa českého lekára Lukáša Pollerta je toto šanca pre diplomatické rokovania.... Čítať ďalej
13 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

O ponorkách

Obe ponorky patria k typu A26. Podľa predbežných plánov ich mali dť do prevádzky v rokoch 2018 a 2019, ale dlho zostali len súborom plánov. Politico objasňuje, že lode posilnia flotilu NATO v prípade vstupu Švédska do aliancie a tiež znížia priepasť medzi škandinávskou flotilou a podobnými formáciami vyspelých európskych krajín.

Obnovujú svoju silu

Politico poznamenáva, že výstavba ponoriek vo Švédsku je súčasťou všeobecného trendu smerom k obnove podmorskej flotily severských krajín. Nórsko si nedávno objednalo štyri ponorky z Nemecka. Holandsko zvažuje objednávku 4 ponoriek z Nemecka alebo Francúzska. Dánsko, ktoré sa zbavilo svojej ponorkovej flotily v roku 2004, tiež uvažuje o jej opätovnom oživení.

Treba sa chystať na vojnu

Švédsky poslanec Markus Wichel z krajne pravicovej strany Švédski demokrati nedávno nevylúčil možnosť priamej vojenskej konfrontácie s Ruskom. Keď hovoril o potrebe obmedziť prístup Kremľa k západným technológiám,  nastolil otázku hypotetickej účasti Štokholmu na konflikte s Moskvou. „Ak dôjde k najhoršiemu a vypukne vojna, ktorej súčasťou bude Švédsko, je nepochybne dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, aby svetové demokracie zostali spolu. Ešte predtým, ako sa takýto scenár objaví, však musí vláda urobiť všetko pre to, aby zabezpečila, že dobré sily sveta budú spolupracovať, aby zabránili budúcej vojne a sťažili jej uskutočnenie pre nepriateľských aktérov,“ vyhlásil Wichel.

RANA, KTORÁ ROZKÝVALA SVET: Američania s Britmi zaútočili na povstalcov v Jemene
USA, Veľká Británia, Austrália, Kanada a Bahrajn. To sú krajiny, ktoré sa podieľali na útoku proti jemenským povstalcom - Húsiom, ktorí v Červenom mori ohrozujú svetový obchod. Hlavný zásah vykonali Briti a Američania. Čo bude ďalej? Saudská Arábia... Čítať ďalej
13 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik