Gašpar verzus Lipšic: KTO MÁ PRAVDU?
13 | 01 | 2024 I Eka Balaskova

Ešte začiatkom decembra vydala Rada prokurátorov stanovisko, v ktorom okrem iného uvádza, že zrušenie ÚŠP by viedlo k oslabeniu boja proti organizovanej kriminalite a korupcii. Tiež sa im nepáči skrátené legislatívne konanie, cez ktoré koalícia podala balík zákonov do NR SR. Tibor Gašpar na piatkovej tlačovej besede vysvetlil, prečo skrátené legislatívne konanie. Ešte pred tým v televízii ta3 informoval o maile, ktorý toto stanovisko spochybňuje.

Rada prokurátorov v tejto súvislosti podľa svojho stanoviska publikovaného v Denníku SME dôrazne odmietla, aby k zásadným zmenám právnej úpravy v oblasti trestného práva dochádzalo takýmto skrytým spôsobom a bez aktívnej participácie oprávnených a dotknutých subjektov vrátane zástupcov prokuratúry, pretože zvolený postup by v riadne fungujúcom právnom štáte nemal byť akceptovaný. Práve legislatívny proces vytvára priestor na náležité posúdenie a vyhodnotenie prípadných zmien a pomáha vytvoriť predpoklady na to, aby došlo k minimalizácii možných negatívnych dopadov.

V Téme dňa

„Čo robil Daniel Lipšic spolu s JUDr. Gabrielom Husárom, podpredsedom Rady prokurátorov a JUDr. Stanislavom Jakubčíkom, predsedom Rady prokurátorov, dňa 1. decembra 2023, štyri dni pred vydaním stanoviska, v kancelárii JUDr. Husára na krajskej prokuratúre v Košiciach, kde spolu sedeli pri fľaši whisky, bez predošlého vedomia Krajskej prokuratúry Košice, o tejto návšteve,“ citoval Tibor Gašpar vo štvrtkovej Téme dňa na ta3 z mailu, ktorý mu prišiel. Pýta sa preto, čo si môže o stanovisku rady prokurátorov. Gašpar rešpektuje, že Rada prokurátorov je relevantný orgán, ktorý tvoria rôzni ľudia a ich stanovisko nespochybňuje. Ak to, čo sa uvádza v maili nie je pravda, mali by to príslušní prokurátori vyvrátiť.

Fico rozbehnutý ako nikdy: TÁTO KRAJINA JE V SR**KÁCH! A my tu riešime Pročka, Lipšiča a Matoviča
„Táto krajina je v sr**káchch!“ nahneval sa v rozhovore pre TV JOJ premiér Robert Fico (Smer-SD). Slovensko má podľa jeho slov finančné a ekonomické problémy. Slovo dodal aj k vojne na Ukrajine. Sankcie na Rusko nezaberajú, ruská ekonomika šliape... Čítať ďalej
13 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Čurillovci v tom nie sú sami

Tibor Gašpar skrátené legislatívne konanie na tlačovej besede odôvodnil tým, že nie len ÚŠP a jeho prokurátori, ale aj niektorí príslušníci NAKA mienia naďalej siahať na ľudské práva a slobody. Robia tak v snahe nekalo bojovať proti súčasnej vládnej koalícii.

„Dva roky sme z týchto dôkazov prinášali niektoré konkrétne informácie. Nejde len o samotnú trestnú vec štyroch, alebo šiestich obvinených policajtov v prípade, kedy mala byť poškodená Diana Santusová a jej kolegovia,“zdôraznil Gašpar na tlačovej besede s tým, že v celom prípade hrá úlohu aj bývalý minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), špeciálny prokurátor Daniel Lipšic či niektorí jemu podriadení prokurátori. To, že títo ľudia ešte nie sú stíhaní zabezpečilo len to, že aj na inšpekcii pôsobili ľudia „od Lipšica“. Konkrétne Peter Juhás, následne Pavol Ďurka a ďalší, ktoré podľa Gašpara marili vyhodnocovanie dôkazov.

Gašpar pripomenul výrok, ktorý na NAKA zaznel  a hovorí o tom, že ak pôjdu „do péčka“ konkrétni vyšetrovatelia je isté, že tam za nimi pôjdu aj tí vyššie postavení.

„Takže je tu enormný záujem o to, aby to dopadlo tak, ako to bolo naznačené,“ uzavrel Gašpar.

Nespokojný šéf ÚŠP

Daniel Lipšic si vo svojom stanovisku na Facebooku posťažoval na snahu viacerých verejne činných osôb spochybniť postoj Rady prokurátorov SR, ako najvyššieho výkonu orgánu samosprávy prokuratúry.

„Sme presvedčení, že zrušenie úradu špeciálnej prokuratúry by viedlo k oslabeniu boja proti závažnej organizovanej kriminalite a korupcii,“cituje Daniel Lipšic zo stanoviska Rady prokurátorov zo 6. decembra 2023.

Zdroj: Facebook | Daniel Lipšic

Sťažuje si aj na generálnu prokuratúru

„Je mi ľúto, že sa k snahe spochybniť stanovisko Rady prokurátorov, ako jediného reprezentatívneho orgánu slovenských prokurátorov, pridalo aj vedenie Generálnej prokuratúry SR. Včera 11. januára sa poslanec Národnej rady Tibor Gašpar v televízii TA3 vyjadril, že disponuje informáciou, že som sa dňa 1. 12. 2023, teda štyri dni pred prijatím stanoviska Rady, stretol na Krajskej prokuratúre v Košiciach s predsedom Rady prokurátorov Stanislavom Jakubčíkom a s podpredsedom Rady prokurátorov Gabrielom Huszárom,” obhajuje sa Lipšic. Uviedol tiež, že k takémuto stretnutiu nikdy nedošlo. V konkrétny deň strávil na ÚŠP a so Stanislavom Jakubčíkom sa stretol naposledy na oficiálnom zasadnutí Rady prokurátorov v Trnave 25. októbra.

Aj v kauze Daniela Tupého sa realizovali "naši chlapci"
Prípad vraždy študenta Daniela Tupého spred takmer 20-tich rokov je stále živý. Aj vďaka informáciám o jeho vyšetrovaní sa oň zaujíma aj bežná verejnosť. Človek, ktorý na Facebooku vystupuje pod menom Savenna Monteloup hovorí o tom, že aj údajného... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Unavuje ho to

„Prestaňte už konečne klamať a nechajte nás pracovať,” odkázal Lipšic Tiborovi Gašparovi. Vzápätí si posťažoval na náročnú pozíciu.

„Včera som celý deň pojednával na Špecializovanom trestnom súde kauzu obžalovaného z brutálnej úkladnej vraždy svojej bývalej manželky. Spolu so všetkými mojimi ostatnými kolegami na ÚŠP na dennej báze pojednávame, píšeme obžaloby, opravné prostriedky, rozhodujeme v prípravnom konaní, zúčastňujeme sa procesných úkonov. Je únavné každý deň vyvracať zjavné nezmysly a klamstvá, ktoré vo vzťahu k nám a k Úradu špeciálnej prokuratúry zaznievajú vo verejnom priestore (napr. tie o 30 nálezoch ústavného súdu, ktoré nikdy nikto nevidel a pod.). Musíme to však trpezlivo a zdržanlivo robiť, a veriť, že pravda sa nakoniec ukáže,” ostal Lipšic verný svojej rétorike.

Vložil nádej do mladých

„Včera (vo štvrtok, pozn. red.) sme mali na Úrade špeciálnej prokuratúry asi 30 študentov Právnickej fakulty UK. Diskusia s nimi bola mimoriadne zaujímavá a podnetná. Nastupujúca generácia právnikov, a ich odvaha pomenovať vážne spoločenské problémy, je pre nás všetkých veľkou nádejou. Ďakujeme im, aj Vám, za podporu. Veľmi si ju vážime,“ uzavrel Lipšic pripomenúc aj protesty.

NR SR: Pellegrini sa s tým nebabre, prezidentka jeho zákonný postup kritizuje
Obštrukciami cez niekoľko hodín trvajúce príspevky do rozpravy sa prezentovali Gábor Grendel, Ľubomír Galko a že to dokáže aj Jozef Pročko - všetci z bývalého OĽaNO, už z minulosti vieme tiež. Peter Pellegrini (Hlas-SD) však ukázal, že aj na toto... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik