Erdogan obviňuje USA a Britániu: CHCETE PREMENIŤ ČERVENÉ MORE NA MORE KRVI?
13 | 01 | 2024 I Diana Zaťková

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan kritizoval Spojené štáty a Veľkú Britániu za neprimerané použitie sily pri ich útokoch na povstalecké hnutie Ansar Allah (Houthi) v Jemene a za pokus premeniť Červené more na „more krvi“, informuje agentúra TASS.

"Neúmerne použili silu a snažia sa premeniť Červené more na more krvi. Izrael robí to isté v Palestíne," povedal turecký líder novinárom. "V súčasnosti dostávame správy prostredníctvom mnohých kanálov. A prostredníctvom rôznych kanálov sa dozvedáme, že Húsíovia zaznamenávajú úspešnú odozvu," dodal.

Včera večer ozbrojené sily Spojených štátov a Spojeného kráľovstva zaútočili na pozície povstaleckého hnutia Ansar Allah (Houthi) v niekoľkých jemenských mestách pomocou lietadiel, vojnových lodí a ponoriek. Americký prezident Joe Biden uviedol, že vojenská akcia bola nariadená v reakcii na „bezprecedentné útoky Houthi“ na lodnú dopravu v Červenom mori a že útoky zamerané na sklady munície Houthi, odpaľovacie systémy, výrobné zariadenia a radarové systémy protivzdušnej obrany boli vykonané samostatne. 

Jemenské hlavné mesto Sanaa, ako aj štyri provincie – Hodeidah, Taiz, Hajjah a Saada – boli zasiahnuté, pretože USA a Spojené kráľovstvo doteraz podnikli 73 útokov na Jemen, pričom zabili piatich bojovníkov Houthi a šesť ďalších zranili, uviedol hovorca húsijskej armády Yahya Saria.

Po eskalácii palestínsko-izraelského konfliktu v pásme Gazy Húsíovia varovali, že zaútočia na izraelské územie, pričom lodiam spojeným so židovským štátom zabránia preplávať vodami Červeného mora a prielivom Báb el-Mandeb pokým Tel Aviv zastaví svoju vojenskú operáciu proti palestínskej radikálnej skupine Hamas v bojujúcej enkláve. Podľa odhadov ústredného velenia amerického ministerstva obrany (CENTCOM) jemenská povstalecká skupina zaútočila od polovice novembra v Červenom mori na viac ako 20 plavidiel a civilných lodí.

RANA, KTORÁ ROZKÝVALA SVET: Američania s Britmi zaútočili na povstalcov v Jemene
USA, Veľká Británia, Austrália, Kanada a Bahrajn. To sú krajiny, ktoré sa podieľali na útoku proti jemenským povstalcom - Húsiom, ktorí v Červenom mori ohrozujú svetový obchod. Hlavný zásah vykonali Briti a Američania. Čo bude ďalej? Saudská Arábia... Čítať ďalej
13 | 01 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik