Amerika a s ňou Západ, vstúpili do novej vojny! Proti komu vlastne bojujú? (VIDEO)
14 | 01 | 2024 I Milan Laca

Spojené štáty a Veľká Británia útočia na námornú základňu jemenských ozbrojených síl.  

V sobotu (13.1.2024) skoro ráno uskutočnili americké a britské lietadlá nové údery aj na vojenskú základňu Ad-Dleimi neďaleko letiska jemenského hlavného mesta Saná, o ktorej vedenie vládnuceho hnutia Ansar Allah v Jemene uviedlo, že je už dávno vyradená, v dôsledku úderov arabskej koalície pod vedením Saudskej Arábie.
ČESKÍ LIBERÁLI V PANIKE: Ruská armáda na SLOVENSKÝCH HRANICIACH! USA úplne zastavili pomoc Ukrajine
Pomoc USA Ukrajine sa úplne zastavila, uviedol koordinátor Rady národnej bezpečnosti Bieleho domu John Kirby. Schválenie ďalšieho balíčka v Kongrese blokujú republikáni. Podľa českého lekára Lukáša Pollerta je toto šanca pre diplomatické rokovania.... Čítať ďalej
13 | 01 | 2024 | Diana Zaťková
Začala sa vojna
Deň predtým Spojené štáty a Británia zaútočili na ciele šiitskeho hnutia Ansar Allah, podporovaného Iránom, ktoré vládne v  severnom Jemene. Označili to za reakciu na ohrozenie slobody plavby v Červenom mori. Člen najvyššej politickej rady Ansar Allah, Mohammed Ali al-Houthi, to označil za teroristické barbarstvo a úmyselnú a neopodstatnenú agresiu. Hovorca húsijskej armády Yahya Saria vyhlásil, že USA a Spojené kráľovstvo podnikli v Jemene 73 útokov, pri ktorých zahynulo päť bojovníkov húsíov a šesť ďalších bolo zranených.
Útok na Jemen
USA - za slobodu!
Americký prezident Joe Biden označil útoky na ciele v Jemene za reakciu na ohrozenie slobody plavby a prisľúbil, že bude bez váhania pokračovať. Tvrdil, že 27 útokov Húsiov zasiahlo komerčné lode z viac ako 50 krajín a 9. januára hnutie spustilo svoj najväčší útok proti americkým vojnovým lodiam.
Tvrdia iné

Húsíovia už skôr vyhlásili, že ich akcie v Červenom mori sú zamerané iba na lode spojené s Izraelom, aby pomohli Palestínčanom v pásme Gazy a nezasahujú do slobody plavby v regióne. Arabské a moslimské krajiny opakovane varovali USA, že bezpodmienečná podpora akcií Izraela v pásme Gazy povedie k rozšíreniu konfliktu do celého regiónu.

Čo chce západ dosiahnuť?
Spojené štáty a Británia sa snažia prinútiť Jemen, aby sa vzdal podpory Palestínčanov v pásme Gazy. Je však pravdepodobné, že západné krajiny budú nútené urobiť ústupky, z dôvodu rizika veľkých finančných strát, ak by sa preprava v Červenom mori zastavila, povedal sýrsky expert na strategické otázky Umar Rahmun. "Američania a Briti sa pokúsili využiť nočné útoky na Jemen, aby zastrašili Jemenčanov a prinútili ich, aby sa vzdali podpory Gazy. Oficiálna jemenská pozícia, vyslovená pred týmito útokmi aj po nich, však zostáva neotrasiteľná a potrvá až do dosiahnutia cieľov", domnieva sa sýrsky politik. „Západ a Izrael budú čoskoro nútení súhlasiť s podmienkami odporu, pretože zablokovanie prielivu Bab el-Mandeb a nemožnosť izraelských lodí preplávať cez Červené more, bude pre svet veľmi drahé, vzhľadom na to, koľko nákladných lodí si prenajíma Izrael. Utrpia veľké straty,“ vysvetlil Umar Rahmun.
Kto sú Húsiovia?
Hnutie Houthi (Húsiov) má viac ako 20 rokov. Niektorí ich nazývajú bojovníkmi za nezávislosť, iní bábkami Iránu, ktoré priviedli Jemen k občianskej vojne a degradácii. Húsiovia v praxi dokázali, že vedia účinne vzdorovať nielen USA, ale aj väčšine islamského sveta.  
Z histórie
Členovia hnutia Ansar Allah sa nazývajú Húsiovia. Ide o šiitských moslimov, vyznávajúcich madhhab Zaydi, jednu z pravicových škôl islamu. Žijú najmä v severnom Jemene. Podľa rôznych odhadov dosahuje početnosť hnutia desať miliónov ľudí, teda tretinu populácie krajiny. Spočiatku bojovali za vytvorenie autonómie v severnom Jemene. Vláda krajiny však odmietla vyhovieť ich požiadavkám. V roku 2004 konflikt viedol k povstaniu Húsiov. Jemenské vedenie získalo podporu Saudskej Arábie a Spojených štátov, ale o rok neskôr sa im podarilo dospieť iba k dohode o prímerí, ktorá vydržala do roku 2014.
Vzdorujú
Hnutie má navyše zlé vzťahy s mnohými predstaviteľmi islamského sveta. V roku 2015 sa jemenský prezident Abda Hádí pod tlakom Húsiov vzdal moci, ušiel z hlavného mesta do južného prístavného mesta Aden, kde zhromaždil jemu lojálnych guvernérov a oznámil, že stále vedie krajinu. Aj tam naňho zaútočili Húsíovia, no Hádí utiekol do zahraničia a jeho vláda vyzvala arabské monarchie, aby do Jemenu poslali vojakov. Na výzvu odpovedali Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Bahrajn, Katar, Jordánsko, Egypt, Sudán a Pakistan.
Americké peniaze pre Kyjev sú fuč....
"Rozdali posledný balík." Spojeným štátom sa minuli peniaze na vojenskú pomoc Ukrajine. Alebo pripravili pascu pre Rusov?Koordinátor Národnej bezpečnostnej rady Bieleho domu pre strategickú komunikáciu John Kirby uviedol: USA po zastavení... Čítať ďalej
13 | 01 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik