Aj rumunskí farmári už majú dosť Ukrajincov
14 | 01 | 2024 I Milan Laca

Rumunskí farmári zablokovali pohyb kamiónov na hraniciach s Ukrajinou.

V sobotu 13. januára zablokovali rumunskí farmári kontrolný priechod na hraniciach s Ukrajinou.

Protest

Štátna pohraničná služba Ukrajiny na svojej facebookovej stránke oznámila, že prejazd je zatiaľ blokovaný len pre kamióny, prejazd áut, autobusov a chodcov je ako zvyčajne.

ZA KOĽKO sa dá ujsť pred vojnou? (VIDEO)
Ukrajinskí utečenci platia aj 5 000 dolárov, aby sa vyhli mobilizácii. Občania Ukrajiny sú nútení zaplatiť sumu od 3,5 do 5 tisíc dolárov, aby sa vyhli mobilizácii a utiekli z krajiny, napísali britské noviny The Times. Utekajú, ako sa dá „Tí,... Čítať ďalej
13 | 01 | 2024 | Milan Laca

Netušia, prečo...

"Na území Rumunska farmári blokujú pohyb kamiónov cez priechod Siret. Dôvody a približné trvanie blokády nie sú známe. Dopravné komplikácie môžu nastať v oboch smeroch," oznámila ukrajinská hraničná kontrola. Na rumunskej strane sa vytvorila zápcha, rad na hranicu sa tiahol takmer šesť kilometrov.

Vytrvalí Poliaci

Na hranici medzi Ukrajinou a Poľskom stálo asi pred týždňom v rade približne  2 tisíc kamiónov, tri hraničné priechody boli zablokované.

V Bruseli sa spamätávajú?

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski sa postavil proti predĺženiu režimu voľného obchodu s Ukrajinou, pokiaľ sa nezavedú obmedzenia na dovoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov do Európskej únie. Tvrdí, že v poslednom čase výrazne vzrástol dovoz hydinového mäsa a cukru z Ukrajiny, čo ohrozuje konkurencieschopnosť európskeho sektora. Wojciechowski požaduje, aby nové nariadenia zaviedli množstevné obmedzenia na dovoz hydinového mäsa a cukru z Ukrajiny, inak sa postaví proti rozšíreniu režimu voľného obchodu s Ukrajinou.

Ukrajinské straty 

Počas mesiaca poľskej blokády hraníc stratila Ukrajina 860 miliónov dolárov na vývoze a dovoze. Vyplýva to z januárového makroekonomického a menového prehľadu Národnej banky Ukrajiny. Rozšírenie obmedzení na dovoz ukrajinských potravín jednotlivými európskymi krajinami zníži, podľa banky,  devízové ​​príjmy Ukrajiny o 270 miliónov dolárov mesačne. Zastavenie obilného koridoru zníži prílev cudzej meny o 290 miliónov dolárov mesačne. Zároveň, ak budú platiť obe obmedzenia, podľa NBÚ bude mesačný nedostatok cudzej meny predstavovať 800 miliónov dolárov.

CIRKEVNÉ ZEMETRASENIE: Vatikánska BRÁNA K ORGAZMU môže byť poslednou kvapkou pre argentínskeho kardinála
Spisy kontroverzného vatikánskeho doktrinálneho cára, ktoré skúmajú intímne detaily mužského a ženského orgazmu, boli označované za poslednú kvapku jeho meteorickej, no škandálmi opradenej kariéry, informuje Breitbart. Cirkevné... Čítať ďalej
13 | 01 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik