ŽIVNOSTNÍCI POZOR! Pripravte sa na veľké zmeny!
14 | 01 | 2024 I Mária Sliacka

S novým rokom prichádzajú aj zmeny a niektoré skutočne môžu spôsobiť veľké nepríjemnosti , ak ich osoba, ktorej sa týkajú, nezachytí včas. Najnovšie si štát „posvietil“ na živnostníkov. Na čo sa majú pripraviť?

Nová výška poistného

Ak ste živnostníkom, onedlho čakajte správu od Sociálnej poisťovne a to buď listom prostredníctvom pošty alebo elektronicky, ak máte zriadenú e-schránku.  Oznámenie sa podľa portálu Topky týka novej výšky poistného v súvislosti so zmenou minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu od 1. januára 2024.

Nezabudnite si včas upraviť platobný príkaz v banke  

Nové zmeny sa týkajú osôb , ktoré spadajú do zoznamu živnostníkov a ďalších samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO). Ide o približne 200 tisíc ľudí. Od 1. januára sa menia minimálna aj maximálna výška poistného a Sociálna poisťovňa upozorňuje, že „Obe skupiny odvádzateľov poistného sú povinné uhradiť odvody v novej výške do 8. februára 2024.“ Poisťovňa radí živnostníkom, aby si včas upravili platobný príkaz v banke. Predídu tak  prípadným nedoplatkom, ktoré pre nich v budúcnosti môžu predstavovať problém pri posudzovaní nároku na nemocenské a dôchodkové dávky.

Koľko budete platiť po novom?

Nové hranice poistného sa pri minimálnom vymeriavacom základe posúvajú na úroveň 216,13 eura mesačne, pričom maximálne poistné rastie až na hodnotu 3025,96 eura. „Minimálne poistné pre dobrovoľne poistenú osobu (DPO), ktorá je dobrovoľne poistená dôchodkovo, nemocensky a v nezamestnanosti, dosiahne od 1. januára 2024 sumu 229,17 eura mesačne,“ informuje SP.

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik