ZA KOĽKO sa dá ujsť pred vojnou? (VIDEO)
13 | 01 | 2024 I Milan Laca

Ukrajinskí utečenci platia aj 5 000 dolárov, aby sa vyhli mobilizácii.

Občania Ukrajiny sú nútení zaplatiť sumu od 3,5 do 5 tisíc dolárov, aby sa vyhli mobilizácii a utiekli z krajiny, napísali britské noviny The Times.

Utekajú, ako sa dá

„Tí, ktorí sa rozhodnú odísť z Ukrajiny cez lesy alebo cez rieku Tisu (na hranici s Rumunskom a Maďarskom), sa obracajú na prevádzačov, ktorí zvyčajne požadujú od 3,5 do 5-tisíc dolárov,“ napísal autor.

Poliaci "pomôžu" Ukrajincom ísť bojovať!
Poľsko je pripravené vytvoriť podmienky na to, aby Ukrajinci schopní na vojenskú službu, opustili krajinu. Varšava nebude deportovať Ukrajincov, ale je pripravená vytvoriť "podmienky", aby mohli odísť sami. Pôjdu aj sami... Predseda zahraničného... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Milan Laca

Platiť za všetko

Ukrajinci musia navyše platiť aj za falošné doklady, aby úspešne prekročili hranice. Novinári tiež zistili, že únikové služby ponúkajú rôzne telegramové kanály.

Snažia sa ich pochytať

Od začiatku totálnej vojny zahynulo v rieke Tisa 19 mužov, ktorí sa pokúsili ilegálne prekročiť hranice Ukrajiny. Podľa novín, odvtedy  zadržali ukrajinskí pohraničníci viac ako 17-tisíc občanov, ktorí sa snažili ilegálne opustiť krajinu. Autor sa domnieva, že tieto čísla by sa mohli zvýšiť, keďže nový zákon má za cieľ zmobilizovať ďalších 500 tisíc ľudí.

Zadržaní utečenci na ukrajinsko-slovenskej hranici

Najnovšie pokusy o útek

- Koncom decembra zadržali pohraničníci oddielu Čop 16 občanov Ukrajiny, ktorí sa pokúsili nelegálne prekročiť ukrajinsko-slovenskú hranicu.

- V Zakarpatsku len 11. januára zadržali 17 narušiteľov hranice. Na ukrajinsko-maďarskom úseku hranice zastavili 6 pokusov o obídenie kontrolných stanovíšť, v dôsledku čoho zatkli 12 mužov. Ďalších piatich zadržali pri hraniciach s Rumunskom  

- 11. januára vytiahli pohraničníci z Dnestra muža, ktorý sa pokúsil nelegálne prekročiť hranicu a chcel doplávať do Moldavska v neopréne s plutvami.

Zatýkanie utečenca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Našli fígeľ na Orbána?
Orbánovi ponúkli kompromis, v súvislosti s pomocou Ukrajine. Európski diplomati našli riešenie, ktoré môže prekonať maďarskú blokádu pomoci Ukrajine. Čiastočne ustúpia? Predstavitelia EÚ uviedli, že Brusel môže v roku 2025 súhlasiť s... Čítať ďalej
12 | 01 | 2024 | Milan Laca

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik